Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Kerkrade is het Rotterdam van Limburg'

KNVB Media
KNVB Media
3 februari 2016, 10:43
3:23

Foto: KNVB Media

HHC Hardenberg hield dapper stand tegen AZ in Alkmaar, maar kon een vroege achterstand niet repareren. AZ staat voor de vierde keer in vijf jaar in de halve finale. Cupfighters. Woensdag staan er weer twee spannende bekerduels op het programma. Topklasser VVSB probeert in en tegen FC Den Bosch de halve finale van IJsselmeervogels in 1975 te evenaren. En Pierre Vermeulen moet als kind van Kerkrade kiezen tussen Roda JC en zijn andere grote liefde, Feyenoord.

Het is druk in de fanshop van Roda JC. Binnen een week speelt de ploeg drie keer thuis tegen FC Utrecht, Ajax en het bekerduel tegen Feyenoord (Van FC Utrecht is inmiddels gewonnen. Tegen Ajax werd het 2-2.) Daar wil iedereen bij zijn. Pierre Vermeulen heeft het er maar druk mee. Hij springt bij bij de kaartverkoop; bakt een shirtje zoals hij dat zelf noemt en laat een sjawl zien die hij speciaal voor het bekerduel heeft laten maken. Feyenoord wordt hier op de toonbank getolereerd. 

Dribbelaar

Nog even een sigaretje buiten en dan kan Vermeulen zich losmaken van de mensen in de shop. Het is een sociale ontmoetingsplaats waar de supporters ook gewoon langskomen om even met hem over voetbal en Roda in het bijzonder te praten. En bij Vermeulen vinden ze dan een gewillig oor. Hij leeft van de fans, zoals hij dat vroeger als voetballer ook deed. "Zij zijn de vitaminen, waar je op speelt."

Als een klein jongetje liep hij door de poort van toen nog Kaalheide. Zijn vader was rechtsbuiten. Pierre was stijf links en geboren voor de linkerflank. "Ik was een dribbelaar, een speler die het publiek vermaakt." Hij maakte deel uit van het grote Roda in de jaren zeventig dat de bekerfinale in 1976 verloor van PSV en in 1979 zelfs lang bovenaan stond. De voorhoede Vermeulen, Nanninga, Koster behoorde tot de beste van de eredivisie. Voorzet Vermeulen, kopbal Nanninga, dat was het beproefde recept. "Ik kon niet zonder Dick en Dick kon niet zonder mij." 

Mijnen en havens

In 1980 kwam Feyenoord, een topclub in verval, ook toen, maar De Kuip lonkte. Waar veel spelers uit de provincie ten onder gaan aan Kuipvrees voelde Vermeulen zich juist als een vis in het water. Hij trekt een parallel tussen Kerkrade en Rotterdam, tussen de mijnen en de havens. "De mensen zijn hard, maar ze blijven wel komen." De vergelijking met Moulijn gaat natuurlijk te ver, maar Het Legioen sloot Vermeulen wel in de armen. "Ik maakte acties, daar komen de mensen voor naar het stadion." 

In zijn laatste Feyenoordjaar werd hij kampioen, maar hij stond met gemengde gevoelens op de Coolsingel. Het seizoen begon mooi. Johan Cruijff was naar Feyenoord gekomen en hij gaf mij tegen Liverpool een bal. Dat was net Ceulemans. Dat was biljarten. De bal lag stil voor me voeten. Ik hoefde alleen nog maar de keeper voorbij te lopen. 

Vreugde en pijn

Cruijff had echter een waterdrager nodig in plaats van een flegmatieke dribbelaar om te kunnen excelleren. Vermeulen verloor na de winterstop zijn plaats aan Stanley Brard. Een back. Voor de winterstop haalden we meer punten, merkt hij fijntjes op. Dus het voelt ook als mijn titel. 

Hij vertrok naar Paris Saint Germain, werd daar ook kampioen, maar vier jaar Feyenoord was voldoende om zich voor altijd met de club verbonden te voelen. Als ik straks op de Koempeltribune zit, klopt 51 procent van mijn hart voor Roda en 49 procent voor Feyenoord. Dat maakt de kwartfinale van de KNVB beker haast tot een onmogelijke wedstrijd voor Vermeulen. Want ongeacht de uitslag zullen vreugde en pijn om voorrang vechten.

De weg naar de kwartfinale

Roda JC 

Tweede ronde

De Treffers - Roda JC 0-3

Derde ronde

FC Lienden - Roda JC  1-1, Roda JC wns

Achtste finales

Roda JC - Heerenveen 3-1   

 

Feyenoord

Tweede ronde 

Feyenoord - PEC Zwolle 3-0

Derde ronde

Feyenoord - Ajax 1-0

Achtste finales

Feyenoord - Willem II 2-1

Programma kwartfinales 

Dinsdag 2 februari

20.45: AZ - HHC Hardenberg 1-0

Woensdag 3 februari

18.30 FC Den Bosch - VVSB

20.45 Roda JC - Feyenoord

Donderdag 4 februari

20.45 PSV - FC Utrecht

 

KNVB beker KNVB beker Lees hier alles over de KNVB beker

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen