Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Beroepscommissie: Achilles '29 krijgt drie punten in mindering

KNVB Media
KNVB Media
5 mei 2017, 16:45

Achilles '29 eindigt op de laatste plaats in de Jupiler League en degradeert naar de Tweede divisie. - Foto: KNVB Media

Achilles ’29 heeft drie punten in mindering gekregen. Dat heeft de beroepscommissie besloten nadat woensdagavond de mondelinge behandeling plaatsvond. De club uit Groesbeek voldeed dit seizoen bij herhaling niet aan een financiële doelstelling uit een zelf opgesteld plan van aanpak.

Hiervoor krijgt de club een publieke waarschuwing en drie punten in mindering. Dit heeft tot gevolg dat Achilles ’29 op de laatste plaats in de Jupiler League eindigt en degradeert naar de Tweede divisie.

Op basis van een gelijkwaardige behandeling van alle clubs, is het niet mogelijk uitzonderingen te maken.

De beroepscommissie is zich bewust van de consequenties voor Achilles ’29 bij het uitspreken van het vonnis. De commissie heeft echter de verantwoordelijkheid alle clubs in dezelfde competitie op onafhankelijke en evenredige wijze te beoordelen. Zo kreeg Fortuna Sittard dit seizoen ook zes punten in mindering voor het niet voldoen aan financiële doelstellingen. Op basis van een gelijkwaardige behandeling van alle clubs, is het niet mogelijk uitzonderingen te maken.

Timing

De reden dat de beroepscommissie aan het einde van de competitie deze uitspraak doet, heeft te maken met procedurele termijnen. Achilles ’29 voldeed op 19 april voor de tweede keer niet aan de financiële doelstelling en kreeg op 20 april van de licentiecommissie daarvoor drie punten in mindering. De club wachtte de volledige beroepsperiode af en ging afgelopen vrijdag in beroep. De beroepscommissie wilde de zaak deze week behandelen, omdat de afspraak met clubs is dat straffen zo veel als mogelijk worden uitgesproken in het seizoen waarin de overtreding van de licentieregels plaatsvindt. De voorzieningsrechter bepaalde woensdag dat er op juiste wijze is gehandeld.

KNVB

Hoewel de KNVB waardering heeft voor de sprong in het diepe die Achilles ’29 vier jaar geleden nam, benadrukt de voetbalbond ook dat de KNVB de club de afgelopen jaren meerdermalen de helpende hand heeft toegestoken. Zo neemt de club uit Groesbeek de afgelopen vier seizoenen deel aan de Jupiler League, op basis van een speciaal bestuursbesluit van de KNVB. Bovendien heeft de club van de elf meetmomenten waarop alle clubs financiële rapportages moesten inleveren, tien keer uitstel verkregen, niet op tijd de stukken ingeleverd en/of onvolledige stukken aangeleverd. De KNVB herkent zich dan ook niet in het verhaal van Achilles ’29, maar blijft open staan voor een dialoog over hoe de club het beste met de ontstane situatie kan omgaan.

Achilles '29 trad in 2013 toe tot de Jupiler League.

Achtergrond: Achilles ’29 in de Jupiler League

Achilles ’29 maakt vier seizoenen deel uit van de Jupiler League. Een feitenrelaas van de club in de afgelopen vier jaar.

Seizoenen 2013/’14 en 2014/15

In 2013 treedt Achilles ’29 toe tot de Jupiler League op basis van een tweejarig pilot. In twee jaar wordt de club geacht om gefaseerd toe te werken naar een volwaardige club in de Jupiler League. De club slaagde er echter niet in om in deze twee jaar de zes verplichte financiële rapportages (drie per jaar) volledig en/of tijdig bij de licentiecommissie in te leveren.

Seizoen 2015/’16

In het seizoen 2015/16 kon Achilles ’29 een licentie betaald voetbal aanvragen. Toen de licentiecommissie de licentie-aanvraag van Achilles ‘29 weigerde, heeft de KNVB dispensatie aan de club verleend. Zo kon Achilles ’29 onder een speciaal bestuursbesluit een extra jaar deelnemen aan de Jupiler League. In dat seizoen heeft de club van de drie rapportages één keer voldaan aan de verplichting. Twee keer kreeg de club meerdere malen uitstel van de licentiecommissie, waarna de stukken niet of onvolledig werden ingediend.

Seizoen 2016/’17

Voor het seizoen 2016/’17 heeft de licentiecommissie opnieuw laten weten een licentie-aanvraag van Achilles ’29 te weigeren. Naar aanleiding daarvan heeft de KNVB Achilles ’29 nog een keer de mogelijkheid geboden om onder een speciaal besluit te kunnen blijven deelnemen aan de Jupiler League. Dit vanwege de veranderingen in de voetbalpiramide, en de vernieuwde regels voor instroming van de promovendus uit de Tweede divisie. Achilles ’29 moet dit seizoen aan alle licentievoorwaarden voldoen en het licentiesysteem wordt volledig op de club van toepassing. Achilles ’29 heeft voor de twee financiële meetmomenten van dit seizoen nog geen stukken ingeleverd.

Plan van aanpak

Onderdeel van het licentiesysteem is dat Achilles ’29 als gevolg van een zogeheten vangnetprincipe een plan van aanpak moest indienen. In dat plan van aanpak heeft de club zelf financiële doelstellingen opgenomen. De licentiecommissie ziet er vervolgens op toe dat die doelstellingen gehaald worden. Voldoet de club niet aan die financiële doelstellingen, dan start er een sanctietraject. Dat traject, opgenomen in het Licentiereglement Betaald Voetbal, is voor alle clubs hetzelfde en bestaat uit vijf sancties: een publieke waarschuwing, drie maal drie punten in mindering en uiteindelijk het verlies van de licentie. Achilles ’29 heeft dit seizoen tweemaal niet voldaan aan een doelstelling uit het zelf opgestelde plan van aanpak. De licentiecommissie en beroepscommissie hebben onafhankelijk van elkaar geoordeeld dat naar aanleiding daarvan twee sancties aan Achilles ‘29 moeten worden opgelegd: een publieke waarschuwing en drie punten in mindering.

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen