Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Acht feitjes over de Johan Cruijff Schaal

KNVB Media
KNVB Media
2 augustus 2015, 15:30

Foto:

Wint de landskampioen of de bekerwinnaar vaker de Johan Cruijff Schaal? Wie is de recordhouder, wie de topscorer? Lees hier acht feitjes over de Johan Cruijff Schaal en verschijn goed voorbereid aan de start van het nieuwe voetbalseizoen.

1. Mateja Kezman


Kezman is de enige speler die in drie edities van de Johan Cruijff Schaal wist te scoren. Hij is met drie goals samen met Jari Litmanen, Jeremain Lens en Phillip Cocu (!) topscorer. Lees hier wat Cocu hierover zegt.

2. Louis van Gaal en Dick Advocaat

De trainers die de Johan Cruijff het vaakst wonnen zijn Louis van Gaal en Dick Advocaat (beiden 3x).

3. Geen verlenging

Als FC Groningen - PSV na 90 minuten onbeslist is, volgen direct strafschoppen zonder verlenging.

4. Landskampioen of bekerwinnaar?

PSV lijkt de beste papieren te hebben vanavond. De landskampioenen wonnen veertien keer de Johan Cruijff Schaal/supercup, de bekerwinnaars / nummer 2 elf keer.

5. Nummer vijf voor Cocu

Phillip Cocu begint aan zijn 5e Johan Cruijff Schaal, als speler won en verloor hij er twee.

6. Enige speler die eerder scoorde

PSV'er Luuk de Jong is de enige speler op het veld tijdens de 2015-editie die al een keer scoorde in een wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. In 2010 maakte hij de winnende treffer voor FC Twente tegen Ajax (1-0).

7. Twee keer op rij

Jesper Drost kan voor het tweede jaar op rij de Johan Schaal winnen. Vorig jaar pakte hij de prijs nog met PEC Zwolle, maar onlangs is hij door FC Groningen aangetrokken. Of hij ook direct gaat spelen? Lees hier wat FC Groningen coach Erwin van de Looi daarover zegt.

8. De recordhouder

PSV won de schaal al negen keer, Ajax acht keer en Feyenoord twee keer. De allereerste Supercup werd overigens gewonnen door SVV in 1949.

Lees hier meer over de historie van de Johan Cruijff Schaal

Zondag 2 augustus staan landskampioen PSV en KNVB bekerwinnaar FC Groningen tegenover elkaar in de Amsterdam ArenA waar om 18.00 uur wordt afgetrapt. Scheidsrechter van dienst is Bas Nijhuis. De wedstrijd wordt live uitgezonden op het open net van FOX. Lees hier meer over de wedstrijd.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen