Ajax winnaar van de Johan Cruijff Schaal 2019

KNVB Media
KNVB Media
27 juli 2019, 20:09

Ajax juicht na de 1-0 tegen PSV. - Foto: KNVB Media

Ajax is de winnaar van de Johan Cruijff Schaal. In de Johan Cruijff Arena werd de traditionele opening van het voetbalseizoen met 2-0 van PSV gewonnen. Daarmee zijn de Amsterdammers de opvolger van Feyenoord, dat de Johan Cruijff Schaal vorig jaar won.

De Johan Cruijff Arena kwam op een warme zaterdag al snel tot ontploffen. De meeste toeschouwers hadden nog nauwelijks plaatsgenomen, of Kasper Dolberg had de score al geopend. De Deense aanvaller wist wel raad met een voorzet van Donny van de Beek en liet PSV-doelman Jeroen Zoet kansloos: 1-0.

De landskampioen en bekerwinnaar uit Amsterdam was drie minuten later dicht bij een verdubbeling van de score, maar deze keer wist Dolberg niet te scoren. Zijn inzet ging voorlangs.

Kopbal

Ajax was sterker dan de opponent, controleerde de wedstrijd in het eerste deel en PSV kon slechts toekijken. Toch wisten de Eindhovenaren zich op te richten. Via een gevaarlijke kopbal van Sam Lammers kwamen ze bijna op gelijke hoogte.

— Foto: PSV-aanvaller Cody Gakpo snelt langs Ajacied Sergino Dest.

PSV begon de tweede helft met Donyell Malen en Érick Gutiérrez in plaats van Jorrit Hendrix en Bruma. Tien minuten later kwam Ajax op een 2-0 voorsprong. Na een lang lopende aanval knalde Daley Blind de bal langs Zoet. PSV moest het laatste half uur van de wedstrijd volmaken met tien spelers. Op het moment dat Sam Lammers geblesseerd raakte, had PSV-trainer Mark van Bommel al drie keer gewisseld.

Voetbalfeest

Linksback Sergino Dest was dicht bij de 3-0, toen hij na een fraaie passeeractie op de buitenkant van de paal schoot. Veel verschil maakte het niet voor de supporters van de thuisploeg, die er al ver voor het laatste fluitsignaal een sfeervol voetbalfeest van maakten.

Zo pakte Ajax na de landstitel en de TOTO KNVB Beker ook de Johan Cruijff Schaal. Het betekende de negende zege in de clubhistorie.

— Foto: Ajax viert feest nadat het de Johan Cruijff Schaal heeft gewonnen.