Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Bekerwinnaar Feyenoord wint Johan Cruijff Schaal

KNVB Media
KNVB Media
4 augustus 2018, 20:30
15:06

Feyenoord is de winnaar van de 23e Johan Cruijff Schaal. - Foto: KNVB Media

De Johan Cruijff Schaal, de traditionele opening van het voetbalseizoen, is een prooi geworden voor Feyenoord. De 23e editie van de wedstrijd tussen landskampioen PSV en bekerwinnaar Feyenoord werd zaterdagavond beslist na het nemen van strafschoppen. Na een uitgebreide serie met vijf gemiste pogingen, maakte Jordy Clasie de winnende.

Feyenoord-aanvoerder Robin van Persie ontving de Johan Cruijff Schaal uit handen van KNVB-directeur Eric Gudde en bondscoach Ronald Koeman. De Rotterdammers blijven in het bezit van deze prijs, nadat het de Johan Cruijff Schaal vorig jaar ook al won. Ook toen na het nemen van strafschoppen.

Het was natuurlijk de wedstrijd tussen de kampioen en de bekerwinnaar, maar het was ook een ontmoeting tussen de beide trainers, Mark van Bommel (PSV) en Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord).

Voetbalvriendschap

In het verleden stond het duo tegelijkertijd onder contract bij FC Barcelona en talloze keren waren het ploeggenoten in Oranje. Zo speelden ze samen de WK-finale van 2010. Maar die voetbalvriendschap werd zaterdagavond voor even aan de kant gezet. Nu telde slechts één ding: de winst.  

Feyenoord-aanvaller Steven Berghuis in duel met Jorrit Hendrix van PSV.

In het warme Philips Stadion, thuishaven van de landskampioen, had PSV in de eerste helft het betere van het spel. Zonder dat het tot bijzonder grote kansen kwam, laat staan treffers. Wel waren er mogelijkheden voor aanvoerder Luuk de Jong, Donyell Malen (beiden met het hoofd) en Daniël Schwaab.

Feyenoord kwam twee keer gevaarlijk voor het doel van Jeroen Zoet. Eerst voorkwam Jorrit Hendrix verder gevaar en vlak voor rust kwam aanvoerder Robin van Persie net niet uit om af voldoende te ronden.  

Vlammend schot

Vlak na rust was er een periode met meer pit en energie in de wedstrijd. Zo was er een afgekeurde goal van De Jong en ging een vlammend schot van Calvin Verdonk net naast. In de 70e minuut leek De Jong PSV op voorsprong te koppen, maar doelman Justin Bijlow redde op diens kopbal. Vijf minuten later deed hij hetzelfde toen Hirving Lozano voor hem opdook.  

De grootste kans van de wedstrijd was misschien wel voor Tonny Vilhena. De middenvelder zag zijn inzet via de benen van Zoet net naast de verkeerde kant van de paal rollen.

Omdat er na 90 minuten nog niet was gescoord, moest de winnaar worden bepaald door het nemen van strafschoppen. Een noviteit, want niet eerder stond bij de strijd om de Johan Cruijff Schaal de brilstand na de reguliere speeltijd op het bord. Na het afschaffen van de verlenging, worden er na de reguliere speeltijd direct strafschoppen genomen. Dit gebeurde voor het eerst volgens het ABBA-principe.

Meeslepende reeks

Het werd een meeslepende reeks. Met in totaal vijf gemiste strafschoppen, steeds weer wisselende kansen voor beide ploegen en - uiteindelijk - een glansrol voor Feyenoord-goalie Justin Bijow. Uiteindelijk besliste Jordy Clasie de strijd met een welgemikte trap.

En dus verlengde Feyenoord haar abonnement op de Johan Cruijff Schaal met in ieder geval één jaar.

Feyenoord-aanvoerder Robin van Persie heeft zojuist de Johan Cruijff Schaal ontvangen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen