Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Johan Cruijff Schaal: dé maatschappelijke wedstrijd van het jaar

KNVB Media
KNVB Media
19 juli 2017, 12:00
1:23

Met Cruyff Courts wordt de jeugd gestimuleerd om in beweging te zijn. - Foto: KNVB Beker

De strijd om de Johan Cruijff Schaal staat in het teken van de maatschappelijke kracht van het voetbal. De traditionele opening van het nieuwe seizoen, vernoemd naar het overleden Nederlandse icoon, kent een nieuwe opzet.

De officiële aftrap van een nieuw seizoen is inmiddels een begrip in Nederland. Een mooie gelegenheid om de maatschappelijke kracht van voetbal voor de samenleving centraal te stellen. Ieder jaar vraagt de KNVB aandacht om jeugd in beweging te brengen en wordt een deel van de opbrengsten van de wedstrijd daaraan besteed. Daarmee probeert de KNVB de strijd om de Johan Cruijff Schaal in de geest van de altijd sociaal betrokken naamgever te benaderen.

Liefdadigheidskarakter

De Johan Cruyff Foundation zet zich samen met de KNVB in voor het maatschappelijk belang.

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal stond al langer bekend om zijn liefdadigheidskarakter, mede door de samenwerking met de Johan Cruyff Foundation. Samen brengen wij jeugd in beweging. Dit jaar gaat er daarom van elk verkocht ticket 1,- euro naar de Cruyff Foundation. Dankzij deze bijdrage kan de Cruyff Foundation onder andere bij twee scholen een Schoolplein14 realiseren. Met Schoolplein14 worden schoolpleinen weer aantrekkelijk gemaakt, door in samenwerking met de school en haar leerlingen lijnen en kleurvlakken (coatings) op de grond en muur aan te brengen.

Sport en bewegen maakt kinderen lichamelijk en geestelijk fit. Nederlandse kinderen bewegen echter te weinig: slechts dertig procent van de 6- tot 12-jarigen voldoet aan de bewegingsnorm. Het ontbreekt de kinderen aan lokale rolmodellen, er is te weinig aandacht voor bewegen op school en te weinig uitdagend aanbod in de wijk.

Voortouw

De KNVB neemt als grootste en populairste sport het voortouw om de kinderen van Nederland meer in beweging te brengen. Onder andere door voor elke leeftijd een passend aanbod te ontwikkelen bij de vereniging. Maar ook door samen te werken met partners die ook op andere plekken met kinderen voetballen. Een goed voorbeeld daarvan is de Cruyff Foundation met de Cruyff Courts.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen