Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Johan Cruijff Schaal vernieuwd: landskampioen speelt thuis

KNVB Media
KNVB Media
5 mei 2017, 13:00

De Johan Cruijff Schaal krijgt met ingang van het seizoen 2017/'18 een nieuwe opzet. - Foto: KNVB Media

De Johan Cruijff Schaal kent een nieuwe opzet. De Nederlandse supercup, vernoemd naar de beste Nederlandse voetballer ooit, vindt vanaf komend seizoen plaats in het stadion van de landskampioen.

Bovendien wordt de relatie met de Johan Cruyff Foundation hechter en komt het duel nog meer in het teken te staan van de maatschappelijke kracht van het voetbal. De Johan Cruijff Schaal blijft de officiële start van het Nederlandse voetbalseizoen, maar wint hiermee aan entourage, belangstelling en maatschappelijk initiatief.

Wedstrijd bij de landskampioen

Henk Fraser en Vitesse spelen als bekerwinnaar om de Cruijff Schaal.

De wedstrijd vindt niet langer jaarlijks in Amsterdam plaats, maar speelt zich af in het stadion van de landskampioen. De KNVB organiseert deze wedstrijd in nauwe samenwerking met beide clubs, waarbij de kampioen van de Eredivisie en zijn supporters het thuisvoordeel krijgen.

De verwachting is dat de belangstelling voor de Nederlandse supercup hierdoor toeneemt. De bekerwinnaar - in de volgende editie Vitesse - is de bezoekende ploeg en wordt op minimaal net zo’n gastvrije en toegankelijke manier ontvangen als clubs bij de vorige edities van de Johan Cruijff Schaal.

We hebben ons oor te luister gelegd bij supporters en clubs en de verbeterpunten verwerkt in de nieuwe opzet.

"We zijn de afgelopen twintig jaar erin geslaagd van de Johan Cruijff Schaal een traditie te maken", geeft Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB aan. "De officiële aftrap van een nieuw voetbalseizoen, vernoemd naar onze beste voetballer ooit, is een begrip in Nederland. Tegelijkertijd hebben we ons oor te luister gelegd bij supporters en clubs en de verbeterpunten verwerkt in de nieuwe opzet. We houden de traditie dan ook in stand, maar we nemen nu het initiatief om de wedstrijd meer te laten leven onder de clubs en supporters, zodat de supercup qua entourage in de buurt komt van de KNVB Bekerfinale."

Vier stellingen Vier stellingen Gijs de Jong: 'We willen de Johan Cruijff Schaal aantrekkelijker maken'

  • Van elk verkocht kaartje gaat voortaan in ieder geval €1,- naar de Johan Cruyff Foundation.

Maatschappelijk karakter

De Cruyff Foundation speelt een prominente rol tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal.

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal stond al langer bekend om het sociale karakter, mede door de samenwerking met de Johan Cruyff Foundation. De relatie met de familie en foundation van Johan Cruijff wordt in de toekomstige edities versterkt. Nieuw is dat van elk verkocht kaartje in ieder geval €1,- naar de Foundation gaat. Daarnaast wordt er ieder jaar aandacht gevraagd voor een actueel maatschappelijk thema. Welk thema dat is, wordt met de deelnemende clubs, de Johan Cruyff Foundation en KNVB afgestemd.

Carole Thate, namens de familie van Johan Cruijff en de verschillende aan Cruijff gelieerde initiatieven, waaronder de Johan Cruyff Foundation: "We zijn blij met de vernieuwde insteek van de Johan Cruijff Schaal en hopen dat het zal leiden tot een maatschappelijk betrokken maar vooral ook sportief en feestelijk begin van het nieuwe voetbalseizoen. Het is tevens een unieke gelegenheid om zo Johan jaarlijks te eren voor wat hij voor het voetbal en daarbuiten heeft betekend. Daar zijn we heel trots op."

"Deze wedstrijd is bij uitstek een gelegenheid om de maatschappelijke kracht van voetbal te laten zien", zegt Gijs de Jong. "Samen met de Johan Cruyff Foundation en deelnemende clubs vragen we aandacht voor een actueel maatschappelijk thema. Daarmee proberen we de Johan Cruijff Schaal passend te maken bij het sociale en hartelijke karakter van Johan zelf."

PSV veroverde begin dit seizoen de Johan Cruijff Schaal XXI.

Gezamenlijk met de clubs

De beslissingen voor de vernieuwingen zijn tot stand gekomen in overleg met de clubs die sinds de invoering van de Johan Cruijff Schaal / Supercup het vaakst aan deze wedstrijd hebben deelgenomen. Dat zijn Ajax, PSV, Feyenoord en AZ. Ook bekerwinnaar Vitesse en het technisch platform, het overlegorgaan over de sportief-technische aspecten van het Nederlandse voetbal, zijn betrokken bij het proces. 

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen