Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Competitieprogramma’s 2019/’20 definitief vastgesteld

KNVB Media
KNVB Media
19 juni 2019, 14:55

PEC Zwolle en Willem II trappen het nieuwe seizoen in de Eredivisie af op vrijdag 2 augustus. - Foto: Soccrates Images

De competitieprogramma’s voor het nieuwe seizoen van de Eredivisie en de Eerste Divisie zijn definitief. Ten opzichte van het conceptprogramma zijn 47 van de 704 wedstrijden (inclusief play-offs) gewijzigd qua aanvangstijd en/of speeldag.

Een van de meest in het oog springende wijzigingen is de verplaatsing van Ajax – Fortuna Sittard van zaterdag 24 augustus naar woensdag 25 september. De clubs die Europees spelen hebben de mogelijkheid gekregen om hun wedstrijd in de vierde speelronde door te schuiven naar eind september. Ajax heeft besloten van de mogelijkheid gebruik te maken, omdat het in de week voor en na de vierde speelronde play-offs speelt voor een plek in de Champions League, of - bij uitschakeling in de derde voorronde van de Champions League - voor de Europa Leauge.

Als FC Utrecht de play-offs voor Europa League haalt, gaat FC Utrecht – VVV-Venlo ook naar woensdag 25 september. Als Feyenoord en/of AZ actief zijn in de play-offronde van de Europa League, wordt het onderlinge treffen eveneens verplaatst naar woensdag 25 september. De wedstrijd van PSV, thuis tegen FC Groningen, blijft sowieso in het weekend van 24 en 25 augustus staan. Alleen als PSV op donderdag 22 augustus speelt in de play-offs van de Europa League, zal de wedstrijd verplaatst worden naar zondag 25 augustus.

Zorgvuldig

Manager competitiezaken betaald voetbal Jan Bluyssen.

Het Eredivisieseizoen 2019/’20 start op vrijdag 2 augustus in Zwolle met PEC Zwolle – Willem II, die om 20.00 uur aftrappen in het MAC³PARK Stadion. Een week later beginnen de clubs in de Keuken Kampioen Divisie aan het nieuwe seizoen.

"We zijn alle betrokkenen dankbaar voor hun flexibiliteit bij de invulling van het competitieprogramma", zegt manager competitiezaken betaald voetbal Jan Bluyssen. "Zoals altijd zijn we zorgvuldig te werk gegaan en hebben we altijd goed contact gehad met clubs, gemeentes, politie, FOX Sports en de supporters. Het is altijd een flinke puzzel om het programma tot stand te brengen, rekening houdend met de wensen van iedereen. Daarop voortbordurend denk ik dat we een goed programma hebben neergezet. We wensen iedereen een mooi en sportief seizoen toe."

Totstandkoming

De werkzaamheden voor de nieuwe competitieprogramma's beginnen ieder jaar in oktober. Eerst worden de internationale speeldagen (interlands en Europees voetbal) doorgegeven door de FIFA en de UEFA. Daarna wordt in overleg met de overheid en clubs de speeldagenkalender bepaald voor de Eredivisie, Eerste Divisie, Johan Cruijff Schaal, TOTO KNVB Beker en de play-offs.

Vervolgens wordt er een programma gemaakt voor de Eredivisie en Eerste Divisie, waarbij rekening wordt gehouden met talloze aspecten. Dat zijn sportieve aspecten, maar ook wensen van lokale overheden, clubs, supporters en FOX Sports. Er wordt zoveel mogelijk voldaan aan die wensen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen