Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Concept competitieprogramma 2019/’20 vastgesteld

KNVB Media
KNVB Media
14 juni 2019, 17:12

Het seizoen 2019/'20 opent onder meer met de stadsderby tussen Feyenoord en Sparta in De Kuip. - Foto: KNVB Media

Het Eredivisieseizoen 2019/’20 start op vrijdag 2 augustus in Zwolle met PEC Zwolle – Willem II, die om 20.00 uur aftrappen in het MAC³PARK Stadion. Een week later beginnen de clubs in de Keuken Kampioen Divisie aan het nieuwe seizoen. De komende jaargang kent ten opzichte van het seizoen 2018/’19 een aantal wijzigingen. Eén van de mogelijke wijzigingen, het invoeren van een wedstrijd op zondagavond 20.00 uur, is in een laatste bespreking van het concept competitieprogramma komen te vervallen.

De wijzigingen in het concept competitieprogramma komen voort uit de afspraken die de clubs hebben gemaakt in het kader van de veranderagenda om de kwaliteit van de Eredivisie en het Nederlandse betaald voetbal te verbeteren.

Manager competitiezaken Jan Bluyssen: “Eén van de vernieuwingen behelsde het invoeren van een wedstrijd op zondagavond 20.00 uur, met als insteek om de clubs die Europees voetbal spelen meer ruimte te geven. In principe waren alle clubs gebonden aan één thuiswedstrijd op dat tijdstip, maar dit had altijd gebruikt kunnen worden voor clubs die terugkomen van een verre uitwedstrijd in de Europa League. Nu blijkt dat dit toch een te grote impact heeft op het merendeel van de lokale autoriteiten en de supporters, hebben we besloten dit af te blazen. Indien op sportieve gronden gewenst, zullen we in samenspraak met betrokken partijen per keer kijken of er wel een zondagavondwedstrijd om 20.00 uur kan worden ingepland.”

Verschuivingen competitieprogramma

Afgelopen seizoen was veel te doen om de wedstrijdverschuivingen die het Europese succes van Ajax gedurende het seizoen met zich mee brachten. Bluyssen: “Komend seizoen gaan we op die ingeslagen weg verder. Zoals gezegd willen we de clubs die Europees spelen, en ook clubs die ver komen in de TOTO KNVB Beker, de ruimte geven om zo optimaal mogelijk te presteren. Daarom zullen we in de eerste week van september, als we weten hoeveel clubs de groepsfase van de Europese toernooien halen, en in de laatste week van december, als we weten hoeveel clubs doorgaan naar de knock-outfase, eventueel meerdere verschuivingen doorvoeren in het competitieprogramma.”

Clubs die zich plaatsen voor de groepsfase van de Champions League of de Europa League maken komend seizoen pas in de tweede ronde hun opwachting in het TOTO KNVB Bekertoernooi.

Aanpassingen TOTO KNVB Beker

De clubs die zich plaatsen voor de groepsfase van de Champions League of de Europa League maken komend seizoen pas in de tweede ronde hun opwachting in het TOTO KNVB Bekertoernooi. Daardoor begint het bekertoernooi later dan gebruikelijk, namelijk met een voorronde in september. “Omdat we dan pas definitief weten hoeveel clubs de groepsfase van de Europese toernooien hebben gehaald”, legt Bluyssen uit. “Het betekent ook dat er in februari een bekerronde bij komt en dat in december wordt door geloot voor de rest van het bekerseizoen. Ook deze maatregel is genomen vanuit sportief oogpunt en komt voort uit de afspraken van de veranderagenda.”

Promotie-/degradatieregeling

Uit de veranderagenda komt ook de nieuwe promotie-/degradatieregeling voort. Twee clubs degraderen rechtstreeks uit de Eredivisie en twee clubs promoveren rechtstreeks uit de Keuken Kampioen Divisie. “Waar de afgelopen jaren acht clubs uit de Keuken Kampioen Divisie aan de play-offs voor promotie en degradatie deelnamen, worden dat er komend seizoen zes”, legt Bluyssen uit. Uit de Eredivisie krijgt alleen de nummer 16 de kans om zich via de play-offs te handhaven op het hoogste niveau.

Uit de Eredivisie krijgt alleen de nummer 16 de kans om zich via de play-offs te handhaven op het hoogste niveau.

Keuken Kampioen Divisie

In de Keuken Kampioen Divisie tellen vanaf komend seizoen alle wedstrijden weer mee voor de periodestanden. Dat betekent dat er ongelijke periodes zullen zijn. Twee van negen wedstrijden (de eerste en de derde periode) en twee van tien wedstrijden (de tweede en de vierde). Zeven clubs uit de Keuken Kampioen Divisie (de belofteteams van Ajax, AZ, PSV en FC Utrecht en De Graafschap, NAC en NEC) hebben aangegeven niet te willen spelen tijdens interlandperiodes. Zij spelen hun wedstrijden de eerste maandag daarna. Tenslotte wordt speelronde 32 van de Keuken Kampioen Divisie pas gecommuniceerd als bekend is of, en zo ja wanneer, het Nederlands elftal eventueel moet spelen in de play-offs voor Euro 2020.

FC Twente keert dit seizoen samen Sparta en RKC terug in de eredivisie.

Wensen

Bluyssen: “Het is ieder jaar weer een enorme puzzel om het competitieprogramma in te vullen. Het aantal factoren waar we rekening mee moeten houden neemt toe, terwijl het aantal mogelijkheden beperkt blijft. Het sportieve uitgangspunt is het belangrijkst, maar daarnaast proberen we rekening te houden met clubs, gemeentes, politie, FOX Sports en de supporters. Zo hebben we de zondag wedstrijden om 12.15 uur zoveel mogelijk ingedeeld dat de afstanden voor de supporters goed te doen zijn. We hebben een zo eerlijk mogelijk competitieprogramma proberen te maken met inachtneming van de wensen van iedereen. Hopelijk gaan we weer een mooi seizoen tegemoet!”

KNVB Campus | Voor de teams van morgen

De KNVB Campus is de plek waar onze nationale selecties trainen. Een plek ook die een aanzuigende werking heeft op mensen die van voetbal houden. En waar topsport en bedrijfsleven elkaar ontmoeten. Iedereen is welkom.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen