Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Concept competitieprogramma's 2018/’19 vastgesteld

KNVB Media
KNVB Media
12 juni 2018, 9:00
0:56

PSV - Ajax is op zondag 23 september de eerste topper in de Eredivisie. - Foto: KNVB Media

Het Eredivisieseizoen 2018/’19 gaat op vrijdag 10 augustus van start in Zwolle. Tijdens de opening van het seizoen trappen PEC Zwolle en sc Heerenveen om 20.00 uur af in het MAC³PARK Stadion. In de eerste speelronde van de Eredivisie staan verder onder andere PSV - FC Utrecht en Ajax - Heracles Almelo op de rol.

Competitieprogramma’s 2018/’19 definitief vastgesteld Competitieprogramma’s 2018/’19 definitief vastgesteld Ten opzichte van de conceptprogramma's zijn er 14 wijzigingen doorgevoerd.

De eerste wedstrijd tussen ploegen uit de top drie van vorig seizoen is PSV - Ajax op zondag 23 september. De Eerste Divisie start op vrijdag 17 augustus, een week later dan de Eredivisie. Hier staan op de eerste speeldag onder meer FC Twente - Sparta Rotterdam en Roda JC - Jong Ajax op het programma.

Concept

Dat staat in het concept competitieprogramma dat de KNVB dinsdag presenteert aan de clubs en afgevaardigden van gemeenten en politie. Het programma kan nog veranderen, nadat de wedstrijddagen en aanvangstijden besproken zijn.

“De invulling van het competitieprogramma is altijd een enorme puzzel”, legt manager competitiezaken Jan Bluyssen uit. “Een evenwichtig thuis- en uitritme, een eerlijke verdeling van de voorkeursdagen van clubs en de reisafstanden van supporters bij vroege wedstrijden zijn enkele belangrijke zaken waar we rekening mee houden.”

12.15 uur

“Nieuw is dat op verzoek van FOX Sports en de ECV de aanvangstijd van de eerste zondag-wedstrijd is verplaatst van 12.30 uur naar 12.15 uur. Met de komst van de Video Assistant Referee (VAR) is het gewenst dat er meer tijd zit tussen het einde van de eerste zondag-wedstrijd en de start van de 14.30 uur-wedstrijd.”

Bluyssen: “Met de sportieve aspecten hoog in het vaandel en in overleg met clubs, supporters, gemeenten, politie en FOX Sports denken we de puzzel van het seizoen 2018/’19 goed te hebben gelegd en met een zo eerlijk mogelijke competitieprogramma te hebben voldaan aan de wensen van iedereen.”

Uitleg totstandkoming

Speeldagenkalender

De werkzaamheden voor de nieuwe competitieprogramma's beginnen ieder jaar in oktober. Eerst worden de internationale speeldagen (interlands en Europees voetbal) doorgegeven door de FIFA en de UEFA. Daarna wordt in overleg met de overheid en clubs de speeldagenkalender bepaald voor de Eredivisie, Eerste Divisie, Johan Cruijff Schaal, TOTO KNVB Beker en de play-offs.

Hoe wordt bepaald wanneer er gevoetbald wordt?

Competitieprogramma

Vervolgens wordt er een programma gemaakt voor de Eredivisie en Eerste Divisie, waarbij rekening wordt gehouden met talloze aspecten. Dat zijn sportieve aspecten, maar ook wensen van lokale overheden, clubs, supporters en FOX Sports. Er wordt zoveel mogelijk voldaan aan die wensen. Manager competitiezaken Jan Bluyssen benoemt de belangrijkste uitgangspunten.

Wat zijn de belangrijkste uitganspunten?

 

Aantal thuiswedstrijden per speeldag (Eredivisie)

ClubVrijdagZaterdagZondagMidweeks
ADO Den Haag2861
Ajax 5111
AZ1871
De Graafschap1871
Excelsior2861
FC Emmen23111
FC Groningen23111
FC Utrecht22121
Feyenoord 4121
Fortuna Sittard2861
Heracles Almelo2861
NAC Breda1961
PEC Zwolle2861
PSV 971
sc Heerenveen1871
Vitesse1781
VVV-Venlo2861
Willem II1871

Speelronde 3

Een voorbeeld van hoe complex de puzzel is om een goed competitieprogramma te maken, is speelronde 3 in de Eredivisie. Vanwege de clubs met Europese verplichtingen, de wensen vanuit lokale overheden en de voorkeuren van clubs en supporters is het passen en meten om tot een programma te komen dat aan zoveel mogelijk wensen voldoet.

Een voorbeeld: speelronde 3 in de Eredivisie.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen