Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Historische promotie voor FC Emmen; Sparta degradeert

KNVB Media
KNVB Media
20 mei 2018, 16:46

De spelers van FC Emmen zijn uitzinnig van vreugde na de historische promotie naar de Eredivisie. - Foto: VI Images

FC Emmen promoveert voor het eerst in de historie naar de Eredivisie. Sparta werd op het Kasteel met 1-3 verslagen in de finale van de Jupiler Play-Offs. De heenwedstrijd in Emmen was in 0-0 geëindigd. Sparta degradeert in navolging van Roda JC en FC Twente naar de Jupiler League.

De Rotterdammers leken het na de 0-0 in de eerste wedstrijd thuis af te maken. Stijn Spierings zette Sparta na een mooie actie op voorsprong, maar FC Emmen wist dat het aan een goal genoeg kon hebben om te promoveren. Die goal viel vlak voor rust. Michael Chacon was het eindstation van een mooi uitgespeelde aanval. 

Drenthe

Een kwartier na rust kantelde de wedstrijd. Sparta claimde een penalty, maar na raadpleging van de videoscheidsrechter ging de bal niet op de stip. Vlak daarna scoorde Emmen wel via Anco Jansen. Sparta ging wanhopig op zoek naar twee goals. De verdediging van FC Emmen gaf geen krimp en de ploeg van Dick Lukkien counterde slim naar 1-3. Alexander Bannink rondde de aanval af. 

FC Emmen trad in 1985 toe tot het betaald voetbal en promoveert voor het eerst in de 92-jarige geschiedenis naar het hoogste niveau in het betaald voetbalde Eredivisie. Nog nooit speelde een club uit Drenthe in de Eredivisie. De laatste keer dat een club debuteerde in de Eredivisie was RBC in 2000. 

Ook oud-bondscoach Dick Advocaat kon de degradatie van Spart niet afwenden.

Derde keer

Het roemrijke Sparta - de oudste club van Nederland in het betaald voetbal - degradeerde voor de derde keer in de historie. Halverwege het seizoen nam Dick Advocaat het roer over van Alex Pastoor. De gevierde coach kan rechtstreekse degradatie nog afwenden, maar delft in de Jupiler play-offs toch het onderspit tegen de nummer zeven van de Jupiler League. Hij bevindt zich in goed gezelschap. Eerder degradeerden ook Frank Rijkaard en Aad de Mos met Sparta. 

Volg je voeten

Een uitnodiging aan alle jongens en meiden om te ontdekken wat voetbal hen kan brengen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen