Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Kies meest maatschappelijk betrokken speler uit Eredivisie

KNVB Media
KNVB Media
13 augustus 2017, 12:03

Keeper Sergio Padt van FC Groningen is een van de genomineerden. - Foto: KNVB Media

Dat hij niet de beste voetballer van de Eredivisie is, weet Nathan Rutjes zelf ook wel. Maar dat elke profvoetballer voor anderen een verschil kan maken, daarvan is de markante speler van Roda JC wel overtuigd. Vorig jaar werd Rutjes dan ook gekozen tot de meest maatschappelijk betrokken speler van de Eredivisie.

Dit jaar wordt Tom Beugelsdijk (ADO Den Haag), Sergio Padt (FC Groningen) of Morten Thorsby (sc Heerenveen) zijn opvolger. Het trio is genomineerd voor de verkiezing Maatschappelijk Speler Eredivisie 2017, de titel die jaarlijks door de Eredivisie en de VriendenLoterij wordt uitgereikt aan een speler die zich op een bijzondere manier inzet voor de maatschappij.

Alle Eredivisieclubs konden een speler uit hun selectie voordragen, waarna een vakjury tot een selectie van drie genomineerden kwam. Tot en met woensdag 16 augustus kan er door het publiek worden gestemd op de favoriete speler. De winnaar wordt op maandag 21 augustus tijdens het Gala Voetballer van het Jaar bekendgemaakt.

Stemmen Stemmen Stem tot en met woensdag 16 augustus op jouw favoriet.

Beugelsdijk, Padt en Thorsby

In het begin besefte ik niet eens dat ik een voorbeeldfunctie had.

Beugelsdijk zet zich in voor diverse projecten waar ADO Den Haag bij betrokken is. Bijvoorbeeld de stichting Geef Racisme de Rode Kaart, waarin er gastlessen op scholen worden gegeven tegen pesten en racisme. "In het begin besefte ik niet dat ik een voorbeeldfunctie had. Maar als ik op scholen spreek, zie ik kinderen echt stil worden, luisteren en dingen van me aannemen."

Ook Padt is wekelijks in de weer voor verschillende projecten van FC Groningen. Zijn grootste aandacht krijgt Kids-United, het G-voetbalteam dat door FC Groningen is geadopteerd. Padt bezoekt elke week de trainingen en andere activiteiten van Kids-United.

Voor Thorsby is het thema duurzaamheid van groot belang. Zelf pakt hij de fiets als hij naar de training van sc Heerenveen gaat, maar hij probeert ook anderen aan het denken te zetten. Daarnaast zet de Noorse middenvelder zich in voor sportparticipatie onder jongeren en gezondheid.

Giovanni van Bronckhorst, hier in de weer voor KNVB WorldCoaches.

Cheque van 50.000 euro

De winnaar van de verkiezing ontvangt een cheque ter waarde van 50.000 euro. De helft van dit bedrag gaat naar een maatschappelijke activiteit van de club, voor de andere 25.000 euro mag hij zelf een goed doel uitkiezen. Giovanni van Bronckhorst was de eerste voetballer die de titel Maatschappelijk Speler Eredivisie ontving. De huidige coach van Feyenoord zet zich met zijn eigen foundation onder meer in voor kinderen met een leerachterstand.

Eerdere winnaars

NaamClubJaar
Giovanni van BronckhorstFeyenoord2011
Tim GilissenNAC Breda2012
Siem de JongAjax2013
Deniz TürüçGo Ahead Eagles2014
Jeroen ZoetPSV2015
Nathan RutjesRoda JC2016

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen