Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Dirk Kuyt (36) heeft al zijn dromen verwezenlijkt en stopt

KNVB Media
KNVB Media
17 mei 2017, 18:25

Kampioen met Feyenoord; Dirk Kuyt stopt op het hoogtepunt. - Foto: KNVB Media

Het is genoeg. Dirk Kuyt is na negentien seizoenen betaald voetbal klaar met mouwen opstropen, verdedigers afjagen, teamgenoten motiveren, doelpunten maken en prijzen winnen. Drie dagen na zijn glorieuze kampioenswedstrijd met Feyenoord zet de 104-voudig international definitief een punt achter zijn rijke loopbaan.

Via Quick Boys, FC Utrecht, Feyenoord, Liverpool, Fenerbahce en opnieuw Feyenoord werkte Kuyt zich op in het internationale clubvoetbal. En dat hadden weinigen voorzien. Nooit het grootste talent, nooit de grote vedette, nooit de verfijnde technicus. Maar de Katwijker werkte zich overal uit de naad, leefde voor het voetbal en legde de lat voor zichzelf steeds een stukje hoger.

En hij slaagde. Overal. En won met elke club prijzen. Landstitels (Feyenoord, Fenerbahce), grote bekers (FC Utrecht, Feyenoord, Fenerbahce) en kleine bekers (Liverpool, League Cup), haalde de Champions League-finale (Liverpool) en werd topscorer van de Eredivisie (2005).

Trotser dan trots. Dirk Kuyt en trainer Giovanni van Bronckhorst met de kampioensschaal.

Laatste wedstrijd

Maar dat een carrière op zo'n ultiem hoogtepunt zou eindigen, had niemand durven dromen. De kampioenswedstrijd van zondag met Feyenoord zou tevens zijn laatste wedstrijd worden, wisten Kuyt en zijn intimi vooraf. De captain gaf die gedenkwaardige zondag 14 mei op fantastische wijze kleur. Met een imposante hattrick tegen Heracles Almelo (3-1) leidde hij de Rotterdammers hoogstpersoonlijk naar de eerste landstitel in achttien jaar.

Voor mij voelt dit als het juiste moment om te stoppen. Al mijn dromen zijn verwezenlijkt.

Woensdag maakte hij zijn besluit om te stoppen wereldkundig. "Ik heb gedurende mijn hele carrière mijn beslissingen op gevoel gemaakt en dus ook deze. Voor mij voelt dit als het juiste moment om te stoppen. Na mijn terugkeer naar Feyenoord heb ik hier twee fantastische jaren gehad, met de landstitel van dit seizoen als absoluut hoogtepunt. Ik kwam terug om prijzen te winnen en kampioen te worden met Feyenoord. Al mijn dromen zijn verwezenlijkt", aldus Kuyt op de website van de Rotterdammmers.

Ook Oranje kon altijd rekenen op Dirk Kuyt. Hier met Sneijder op de rug op het WK 2010 in Zuid-Afrika.

104 keer Oranje

Zijn afscheid als international vond al eerder plaats. Na het onverwachte succes op het WK in Brazilië, waar Oranje derde werd en Kuyt door bondscoach Louis van Gaal zelfs als linksback werd ingezet, hield de blonde aanvaller het in oktober 2014 voor gezien. Met zijn 104 interlands staat hij op de zesde plaats van recordinternationals van Oranje. Kuyt scoorde 24 keer voor het Nederlands elftal.

Ook in Oranje is zijn staat van dienst bewonderenswaardig. Nadat bondscoach Marco van Basten hem in 2004 in de Utrechtse Galgenwaard tegen Liechtenstein liet debuteren, werd Kuyt al snel een vaste waarde. Ook latere bondscoaches Bert van Marwijk en Louis van Gaal ruimden steevast een plek in voor Kuyt in de basisopstelling. Met Oranje haalde hij in 2010 de WK-finale, gevolgd door de bronzen plak vier jaar later in Brazilië. Ook stond hij op de EK's van 2008 en 2012 en het WK van 2006.

Debuutwedstrijd tegen Liechtenstein in 2004.

Mateloos populair bij de fans.

Op het WK 2014 in Brazilië, na de gewonnen penaltyreeks tegen Costa Rica.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen