Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Play-offs Europees voetbal: huidige stand van zaken

KNVB Media
KNVB Media
17 april 2017, 11:41

Huidig nummer vier FC Utrecht is al zeker van deelname aan de play-offs. - Foto: KNVB Media

Met nog drie wedstrijden te spelen in de Eredivisie én de KNVB Bekerfinale voor de boeg is het spannend in de strijd om de Europese tickets. Met name voor het laatste ticket voor deelname aan de play-offs is het dringen geblazen.

Koploper Feyenoord, Ajax en regerend kampioen PSV (al zijn die kansen minimaal) strijden om de landstitel en dus directe plaatsing voor de Champions League. De tweede plaats geeft recht op deelname aan de derde kwalificatieronde van het toernooi, om via nog een ronde daarna in het hoofdtoernooi te kunnen komen.

Huidige situatie play-offs

Op basis van de huidige stand gaat PSV als nummer drie naar de derde voorronde van de Europa League. De winnaar van de KNVB Beker plaatst zich direct voor het hoofdtoernooi van de Europa League. AZ en Vitesse staan in de finale die zondag 30 april wordt gespeeld.

De clubs op de plekken vier tot en met zeven spelen normaliter in de play-offs om één ticket dat recht geeft tot toegang in de tweede kwalificatieronde Europa League. Momenteel zijn dat FC Utrecht, Vitesse, AZ en FC Twente. Vitesse of AZ zal zich echter direct plaatsen voor de Europa League, omdat één van beide de KNVB Beker wint. Daarom krijgt ook de nummer acht (momenteel sc Heerenveen) een ticket voor de play-offs. Omdat FC Twente is uitgesloten van Europees voetbal plaatst ook, volgens de huidige stand, de nummer negen zich (momenteel Heracles Almelo).

Het virtuele schema voor de Europese tickets in de Eredivisie.

Volgens de huidige ranglijst zou sc Heerenveen het in de halve finales opnemen tegen de verliezend bekerfinalist (AZ of Vitesse) en Heracles Almelo tegen FC Utrecht. Het hoogstgeplaatste team op de eindranglijst begint altijd met een uitwedstrijd en speelt daarna in de finale een thuiswedstrijd. Dat betekent dat als Heracles Almelo de finale haalt, het op 25 mei begint met een thuiswedstrijd - maar als FC Utrecht de finale haalt begint het met een uitwedstrijd. De aftrap van de beslissende wedstrijd is op 28 mei om 12.30 uur.

Ranglijst Eredivisie Ranglijst Eredivisie Bekijk hier de actuele stand in de Eredivisie.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen