Feyenoord alleen aan kop in Eredivisie

KNVB Media
KNVB Media
11 december 2016, 18:35

Nicolai Jørgensen maakte wederom indruk tegen AZ, met een assist en een doelpunt. - Foto: KNVB Media

Er was twijfel of Feyenoord de uitschakeling in de Europa League van donderdag goed zou hebben verwerkt, maar de Rotterdammers maakten zondagmiddag al snel een einde aan die gedachte. AZ werd in Alkmaar kansloos weggespeeld: 0-4. Omdat concurrent Ajax verloor van FC Twente (1-0), staat Feyenoord weer alleen op kop in de Eredivisie.

In Alkmaar was het duel al in de eerste helft beslist. De ploeg van trainer John van den Brom had donderdag nog indruk gemaakt door het sterke Russische Zenit Sint-Petersburg in de Europa League te verslaan en zo te overwinteren in Europa, maar van die scherpte en inzet was tegen Feyenoord weinig te zien.

Binnen twintig minuten hadden Steven Berghuis en Jan-Arie van der Heijden al gescoord, op slag van rust was ook Nicolai Jørgensen doeltreffend. De topscorer van de Eredivisie gooide de wedstrijd daarmee in het slot. Na rust vonden de Rotterdammers het wel prima, en kon de thuisploeg het niet meer opbrengen om nog alles te geven. Tonny Vilhena bepaalde de eindstand op 0-4.

Penalty

Om kwart voor vijf moest Ajax in de achtervolging, maar uit bij FC Twente verloor het met 1-0. Op bezoek bij zijn voormalig werkgever kon ook Hakim Ziyech zijn ploeg niet aan een overwinning helpen. Kansen waren spaarzaam in het duel, al was Ajax lange tijd iets dreigender.

De wedstrijd leek uit te draaien op een doelpuntloos gelijkspel, totdat Nick Viergever in de laatste minuut hands maakte in zijn eigen zestien. Mateusz Klich bleef koel en schoof de penalty langs doelman Andre Onana. Door de nederlaag van Ajax staat Feyenoord nu drie punten los in de Eredivisie.

Benauwde zege PSV

Siem de Jong hielp PSV zaterdagavond aan een benauwde, maar zeer welkome overwinning. De huurling van Newcastle United zorgde voor de enige treffer in het thuisduel met Go Ahead Eagles (1-0). Het was voor de broer van spits Luuk de Jong zijn eerste doelpunt in Eindhovense dienst. Joshua Brenet gaf de bal goed voor op de middenvelder, die de bal vervolgens achter keeper Theo Zwarthoed wist te tikken.

Na de goal van De Jong ging het publiek in het Philips Stadion er eens goed voor zitten, maar hoewel de ban leek gebroken, leidde dat er niet toe dat PSV bevrijd was en meer ontspannen kon gaan voetballen. Uiteindelijk bleef het dan ook bij die ene treffer.

Nummer vier

Sam Larsson scoorde twee keer voor SC Heerenveen.

Heerenveen had ook geen makkelijke avond, maar de nummer vier van de Eredivisie wist in eigen stadion wel te winnen van Excelsior. Nadat de gasten op voorsprong waren gekomen via Nigel Hasselbaink (uit een strafschop) zorgde Sam Larsson voor vreugde in het Abe Lenstra-stadion door tweemaal te scoren voor de Friezen.

In de onderste regionen van de Eredivisie deed NEC goede zaken. De Nijmegenaren waren veel te sterk voor ADO Den Haag (3-0), dat steeds verder wegzakt op de ranglijst. PEC Zwolle pakte een puntje thuis tegen Willem II, en hoewel dat gemengde gevoelens opleverde, maakte de ploeg van trainer Ron Jans in ieder geval een einde aan een periode van drie nederlagen op rij.

Uitslagen Uitslagen Bekijk alle uitslagen in de Eredivisie.

Stand Stand Bekijk de stand in de Eredivisie.