Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Belangrijke avond Feyenoord en AZ in Europa League

KNVB Media
KNVB Media
8 december 2016, 12:53

Feyenoord moet met twee doelpunten verschil winnen van Fenerbahçe voor Europese overwintering. - Foto: KNVB Media

Voor Feyenoord en AZ is het donderdagavond het moment van de waarheid. Feyenoord wacht een zware klus thuis tegen Fenerbahçe, AZ speelt huis tegen Zenit St. Petersburg. Voor de Rotterdammers geldt dat er met twee doelpunten verschil gewonnen moet worden voor Europese overwintering. AZ kan aan een gelijkspel genoeg hebben.

Coëfficiëntenlijst

Het zou het Nederlandse voetbal goed doen als zowel Feyenoord als AZ Europees overwinteren. Nederland staat momenteel op een dertiende plaats op de coëfficiëntenlijst, wat zou betekenen dat de kampioen van 2017/2018 zich via voorrondes moet plaatsen voor de Champions League. Nederland staat iets minder dan vier punten achter op nummer twaalf Zwitserland. De twaalfde plek geeft de kampioen van het des betreffende land wel rechtstreekse plaatsing voor de Champions League op. De Zwitsers hebben nog maar één ijzer in het vuur, FC Zürich. Ook die ploeg is nog niet zeker van overwintering.

AZ

Het AZ van trainer John van den Brom speelt in eigen huis tegen Zenit.

AZ staat in groep D na vier wedstrijden op vijf punten. Even leek het Europese avontuur snel over te zijn voor de Alkmaarders, maar het team pakte de laatste strohalm tegen Dundalk (0-1). De Noord-Hollanders staan momenteel tweede en hebben een punt meer dan de Ierse kampioen, en ook de vierde ploeg in deze poule, Maccabi Tel Aviv, staat na vijf wedstrijden op vier punten. Als de confrontatie tussen Maccabi Tel Aviv en Dundalk in een gelijkspel eindigt, heeft AZ genoeg aan een remise. Bij een overwinning is plaatsing een zekerheid. Zenit heeft tot nu toe alles gewonnen, voor de Russen is dit de laatste wedstrijd voor ze de winterstop ingaan.

Feyenoord

Robin van Persie keert als speler van Fenerbahçe terug bij de club waar hij zijn carrière als professioneel voetballer begon: Feyenoord.

Feyenoord doet het in de zware poule A verdienstelijk met zeven punten uit vijf wedstrijden. Maar dat is vooralsnog niet genoeg. Fenerbahçe gaat aan kop met tien punten. Ervan uitgaand dat Manchester United wint van Zorya Luhansk, zal Feyenoord goed voor de dag moeten komen tegen de Turken. In Istanbul verloor de Stadionclub met 1-0 waardoor het nu genoodzaakt is om met twee doelpunten verschil te winnen. Wanneer United verliest volstaat een kleine overwinning. De Mancunians hebben twee punten meer dan Feyenoord. Voor Robin van Persie betekent het een weerzien met zijn oude club, in de heenwedstrijd verscheen hij niet aan de aftrap.

Ajax

Naast AZ en Feyenoord komt ook Ajax donderdagavond in actie. De Amsterdammers spelen tegen Standard Luik. Voor de ploeg van trainer Peter Bosz staat er niets meer op het spel. Ajax heeft zich als winnaar van groep G geplaatst voor de volgende ronde van de Europa League.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen