Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Het Kasteel viert zijn 100-jarig jubileum

KNVB Media
KNVB Media
14 oktober 2016, 15:09

Het Kasteel, het eerste echte voetbalstadion van Nederland. - Foto: KNVB Media

Het kan niemand in voetballand zijn ontgaan: Het Kasteel bestaat zaterdag precies honderd jaar. Sparta heeft daarom een week vol festiviteiten. De aftrap is de wedstrijd tegen Willem II, waarbij beide ploegen in retroshirts aantreden.

Het Kasteel wordt geopend op zondag 15 oktober 1916, zaterdag precies een eeuw geleden. In de Rotterdamse wijk Spangen, waar eeuwen geleden Kasteel Spangen stond, is de openingswedstrijd Sparta - Willem II. De komst van de Tilburgers deze zaterdag is in dat licht bezien extra speciaal.

Voorheen speelde Sparta onder meer op Het Schuttersveld in Crooswijk en op een veld aan de Prinsenlaan. Het stadion valt meteen in de smaak in Nederland. Tot de ingebruikneming van Het Kasteel spelen Nederlandse clubs op velden met alleen kleine tribunes er omheen. In Rotterdam is dus het eerste echte voetbalstadion in het land verrezen.

Feestweek

In het vervolg van de feestweek zullen op maandag 17 en dinsdag 18 oktober tweehonderd kinderen van basisscholen worden uitgenodigd. Stichting De Betrokken Spartaan nodigt deze kinderen uit om op Het Kasteel te ontbijten en kennis te laten maken met de cultuur van Sparta. Op beide dagen worden bedrijven uitgenodigd voor een lunch, waar trainer Alex Pastoor, analist Hugo Borst en voorzitter Rob Westerhof de rol van gastspreker vertolken.

De resterende activiteiten van de feestweek zijn een internationaal jeugdtoernooi, een bruiloft om aan te tonen dat Het Kasteel zich niet alleen leent voor voetbalgerelateerde activiteiten, en een zogeheten 'walking dinner'. De week wordt afgesloten op 22 oktober met een familiedag.

Documentaire

Ook FOX Sports geeft speciale aandacht aan het eeuwfeest. De zender heeft zondag om 21.00 uur een documentaire, '100 Jaar Het Kasteel', die geheel is gewijd aan het roemruchte Rotterdamse stadion.

Veel festiviteiten bij Sparta het komende weekeinde.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen