Waarom de transferdeadline op 31 augustus is

KNVB Media
KNVB Media
31 augustus 2016, 13:12

De transferdeadline ligt op 31 augustus in samenspraak met de leden van de UEFA. - Foto: KNVB Media

Vanavond sluit de transfermarkt. Hoewel de Eredivisie al vier wedstrijden onderweg is, is dit het laatste moment waarop clubs nieuwe spelers kunnen aantrekken. Deze deadline is in overleg met andere bonden vastgesteld.

Alle bonden hebben eigen competitieprogramma’s en daarom eigen belangen. De FIFA heeft voorgeschreven dat de transferperiode in de zomer niet langer dan twaalf weken mag duren en in de winter niet langer dan vier weken. Binnen de UEFA is afgesproken dat alle landen dezelfde periode aanhouden (in de zomer tot en met 31 augustus en in de winter tot en met 31 januari). Dat is ook wel zo handig, aangezien er bij internationale transfers wordt gekeken naar het 'transferwindow' van het land waar de speler naartoe getransfereerd wordt.

Eerder sluiten transfermarkt

Als in Nederland de transfermarkt bijvoorbeeld zou sluiten op 1 augustus, terwijl de markt in de rest van Europa wel tot 31 augustus openblijft, raken Nederlandse clubs straks spelers kwijt zonder dat de mogelijkheid bestaat deze nog te vervangen. Clubs kunnen dan na 1 augustus immers geen spelers meer 'halen'. De afspraken binnen de UEFA zijn richtlijnen, geen verplichtingen.

Deadline amateurvoetbal

De termijn voor overschrijvingen binnen het amateurvoetbal is op 15 juni reeds gesloten. Deze datum wordt om verschillende redenen aangehouden. Ten eerste willen clubs en de KNVB voor deze datum duidelijkheid met betrekking tot de inschrijving van de competitie. Clubs willen weten hoeveel teams ze kunnen inschrijven en de KNVB wil aan de slag met het competitieprogramma, wat ieder jaar weer een flinke puzzel is. De amateurcompetitie draait bovendien grotendeels op vrijwilligers, voor hen is het niet mogelijk om ook tijdens de zomervakantie bezig te moeten zijn met hun club.

Deze datum, 15 juni, geldt niet voor contractspelers binnen het amateurvoetbal. Voor hen wordt, net als in het betaald voetbal, 31 augustus aangehouden als einddatum. De KNVB overweegt niet om dit te veranderen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven