Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

PSV voor 23e keer kampioen van Nederland!

KNVB Media
KNVB Media
8 mei 2016, 16:32

PSV kampioen van de Eredivisie seizoen 2015/'16 - Foto: KNVB Media

PSV is voor de 23e keer kampioen van Nederland! In een ongekend spannende laatste speelronde deden de Eindhovenaren wat van hen werd gevraagd: winnen bij PEC Zwolle, met 3-1. De verrassing kwam uit Doetinchem waar Ajax de landstitel uit handen gaf door punten te verspelen tegen De Graafschap: 1-1.

"Als wij de resterende vier wedstrijden winnen, dan worden we kampioen", zei PSV-trainer Phillip Cocu half april. Het bleken onverwacht profetische woorden. De Eindhovenaren lieten in de kampioensreeks zelf geen enkel punt meer liggen, maar weinigen hielden serieus rekening met een misstap van koploper Ajax op de laatste speeldag.

Hevige teleurstelling bij Ajax-aanvoerder Davy Klaassen

Op De Vijverberg leek er aanvankelijk voor de Amsterdammers geen vuiltje aan de lucht toen Amin Younes in de eerste helft voor de 0-1 zorgde. Een reeks aan kansen volgde, maar Ajax scoorde niet meer. Dat deed wel Bryan Smeets die tien minuten na rust de Achterhoekse vechtlust beloonde met de gelijkmaker: 1-1. Het bleek de mokerslag voor Ajax, in veel opzichten.

In Zwolle boekte PSV een min of meer reguliere zege op PEC Zwolle: 1-3. Twee goals van Luuk de Jong en een treffer van Jürgen Locadia zetten de Eindhovenaren op het juiste spoor. Toen bleek dat het doelsaldo niet verder kon worden opgekrikt, ging de blik én hoop naar Doetinchem. Uitzinnig van vreugde waren de PSV'ers en meegereisde supporters na het laatste fluitsignaal aldaar. PSV is met 84 punten kampioen van Nederland seizoen 2015/'16!

PSV'ers Davy Pröpper en Jorrit Hendrix met de schaal

Trainer Phillip Cocu en zijn staf prolongeren de landstitel

Vierde plaats voor AZ 

In de rechtstreekse confrontatie om de vierde plaats moest AZ in de Galgenwaard FC Utrecht van het lijf houden. Dat gebeurde met overtuiging. De Alkmaarders wonnen met 3-1 en eindigen als vierde, waardoor zij in de derde voorronde van de Europa League instromen. FC Utrecht moet zich nu richten op de play-offs om het laatste ticket voor Europees voetbal. Ook Heracles Almelo, FC Groningen en PEC Zwolle spelen de play-offs.

Welke clubs gaan na de zomer Europa in?

Programma play-off Programma play-off Bekijk het complete programma van de play-offs om Europees voetbal

Jupiler Play-Offs

Aan de onderkant van de Eredivisie heeft Excelsior zich verzekerd van een nieuw seizoen op het hoogste niveau. De Rotterdammers wonnen de uitwedstrijd bij het al gedegradeerde SC Cambuur en eindigen als vijftiende, net boven de streep. Dat geldt niet voor Willem II, dat net als De Graafschap via de Jupiler Play-Offs het vege lijf moet zien te redden. Jupiler Play-Offs Jupiler Play-Offs Bekijk het actuele programma van de Jupiler Play-Offs

Janssen topscorer

Vincent Janssen (AZ) is topscorer van de Eredivisie seizoen 2015/'16 geworden. De kersvers Oranje-international scoorde eenmaal in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht en bracht zijn seizoenstotaal daarmee op 27 treffers. PSV'er Luuk de Jong eindigde als tweede met 26 doelpunten. Derde werd Ajacied Arek Milik met 21 goals.

Topscorer Vincent Janssen (AZ)

 


Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen