Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Twente-aanvoerder Dekker: ‘Geweldige prestatie neergezet’

KNVB Media
KNVB Media
15 oktober 2015, 14:54

Foto: KNVB

FC Twente vrouwen heeft zich woensdagavond ten koste van Bayern München geplaatst voor de tweede ronde van de UEFA Women’s Champions League. Na een 1-1 gelijkspel, vorige week in De Grolsch Veste, was de 2-2 in München precies genoeg voor de ploeg van Arjan Veurink om door te gaan. Het is voor het eerst sinds de start van de Champions League voor vrouwenteams (2009) dat een Nederlandse ploeg zich weet te plaatsen voor de tweede ronde.

“Het is echt geweldig. Ik heb vannacht niet kunnen slapen”, vertelt aanvoerder Anouk Dekker (28). ‘Er komen de hele tijd berichten binnen op Facebook en Twitter. Het begint langzaam binnen te komen wat voor prestatie we hebben neergezet.’

Lastige loting

De vrouwen van FC Twente moeten toch een keer binnensmonds gevloekt hebben toen in augustus bij de loting de naam van de Duitse kampioen uit de koker kwam. Want na de drie voorgaande jaren met toptegenstanders als Olympique Lyon en Paris Saint-Germain leken ook nu de kansen klein om eens door de eerste ronde van het kampioenenbal te komen.

Dekker: “Toch had ik wel een goed gevoel bij  Bayern München. Onze technische staf is een aantal keer naar Duitsland geweest om ze te analyseren. Telkens kwamen ze terug met de boodschap dat er kansen lagen voor ons. Maar Bayern is natuurlijk wel een topploeg die heel anders speelt dan dat we gewend zijn. We hebben speciaal voor deze wedstrijd onze tactiek aangepast.”

“Na de thuiswedstrijd hadden we het gevoel dat er ook echt wat te halen viel. We zeiden tegen elkaar dat we het geloof moesten hebben dat het kon. Maar we wisten ook dat we niet konden afwachten. We moesten in ieder geval één keer scoren.”

Billenknijpen

En dat gebeurde al snel. Jill Roord rondde een mooie solo knap af. Vlak voor rust kwamen de Duitsers op gelijke hoogte toen Twente-verdediger Kristina Erman een voorzet van OranjeLeeuwin Vivianne Miedema in eigen doel werkte.

Na een benutte penalty van Maud Roetgering  kort na rust, leek FC Twente op rozen te zitten maar een kwartier voor tijd maakte de Duitse kampioen toch de gelijkmaker. “Ik keek naar de klok en we moesten nog een kwartier. Dat was echt billenknijpen”, blikt de middenvelder terug.

Strijdlust

“We kregen de bal niet echt meer weg. Maar gelukkig hadden we veel lange mensen en stond Marieke Ubachs fantastisch te keepen. Iedere bal die je wegwerkt is toch weer tijdwinst. Ik zag de strijdlust ook in de ogen van de meiden. Bij elke vrije trap die we tegen kregen riepen we naar elkaar dat we hem weer zouden winnen. Maar het bleef spannend. Ik heb de laatste vijf minuten alleen maar naar de scheids geroepen “time! time!”

De laatste minuten kropen voorbij en het eindsignaal kwam dan ook als een verlossing. "De ontlading was echt enorm groot. Bij iedereen zag je de emotie loskomen. We zijn met dit team al zo lang bij elkaar. We wilden gewoon een keer een ronde verder."

Nog meer in het vat

FC Twente kan zich vanaf maandag, wanneer de loting voor de tweede ronde plaatsvindt, richten op een nieuwe tegenstander van formaat. “Ik heb al wat namen gezien van ploegen die door zijn en dat zijn niet de minsten. De kans dat je een topploeg loot wordt steeds groter. Maar goed met lotingen weet je het nooit. Hopelijk pakt het nu wel een keer gunstig uit. We hebben in ieder geval een maand de tijd om een nieuw strijdplan te maken en ons optimaal voor te bereiden.”

En wie weet wat er dan nog meer in het vat zit voor de Tukkers. De eerste mijlpaal is bereikt en volgens Dekker blijft het daar niet bij. “Het Nederlands voetbal zit echt in de lift. En er valt nog zoveel moois te winnen. Zowel voor clubteams als met het Nederlands elftal, waar we nog spelen voor een ticket voor de Olympische Spelen.”

Op pad met Oranje

De lange middenvelder moet zich maandag weer melden bij Oranje voor twee oefeninterlands tegen Frankrijk en Polen. “Ik was bij de vorige wedstrijd tegen Belarus geblesseerd dus ik heb er wel weer zin in. Het zijn twee mooie wedstrijden. Frankrijk is echt een topploeg en tegen Polen moeten we laten zien hoe goed we kunnen voetballen.”

Voor Dekker en haar teamgenoten staan de interlands in het teken van een eerste kennismaking met de nieuwe bondscoach, Arjan van der Laan. “Ik ben benieuwd  wat zijn ideeën zijn. We hebben in ieder geval tien dagen de tijd om elkaar te leren kennen.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen