Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Engelkes: 'Op Ajax-manier: dominant en aanvallend'

KNVB Media
KNVB Media
28 augustus 2015, 17:16

Foto:

'Eén team, één doel', zo beschrijft Ajax-trainer Ed Engelkes zijn selectie.

De jongste is 18, de oudste 34 jaar. Maar alle spelers weten dondersgoed wat ze willen. Als ik zie wat deze meiden voor bereidheid hebben om iets te maken van hun sport, naast hun werk of studie, dan verdienen zij groot respect."

Meedoen voor de titel

Engelkes moest vorig jaar met zijn team de Nederlandse titel en beker aan FC Twente laten. In de nieuwe Eredivisie Vrouwen verwacht hij niet direct het kampioenschap van zijn vrouwen.

"Onze doelstelling is dat we om de bovenste plekken willen spelen en op een Ajax-manier willen voetballen, dominant en aanvallend. En met veel energie, er moet wat gebeuren op het veld. Vorig jaar zagen we nog wel eens dat we dat wel wilden, maar niet konden. Dat heeft dan toch met de druk te maken. Vandaar dat we de doelstelling dit jaar bewust wat voorzichtiger formuleren. Wie hard roept, kan ook hard vallen."

Engelkes wil met zijn ploeg niet te hoog van de toren blazen, en is zich bewust van de concurrentie in de Eredivisie Vrouwen. "FC Twente is verder dan wij, heeft weinig mutaties gekend en heeft meer automatismen. ADO Den Haag heeft bovendien heel aardig ingekocht."

Kleinere selectie

Ajax hield zich een stuk rustiger op de transfermarkt. Engelkes zag wel een paar spelers vertrekken.

"Claudia van den Heiligenberg is naar Duitsland vertrokken en onze keeper Marieke Ubachs is naar FC Twente gegaan. Daar hebben we de Spaanse goalie Eli Sarasola voor teruggehaald. Daarnaast had ik graag Vanity Lewerissa aan de selectie toegevoegd, maar zij heeft voor PSV gekozen. Vorig jaar speelden we met 24 spelers, dit jaar doen we het met twintig. De spelers die we wilden halen, bleken om uiteenlopende redenen niet te kunnen komen."

Voor de trainer is dat geen probleem. "Het feit dat we het met een minder brede groep gaan doen, heeft ook z’n voordelen. Minder spelers betekent automatisch dat de spelers die er wel zijn meer kans hebben op een basisplek of speeltijd. Wie we komend seizoen extra in de gaten moeten houden? Ik heb hoge verwachtingen van Inessa Kaagman, zij moet iets extra’s kunnen brengen, net als Desiree van Lunteren en Tessel Middag. Maar uiteindelijk hebben we elkaar natuurlijk allemaal hard nodig."

In de opzet van de nieuwe Eredivisie ontbreken de Belgische clubs die in de BeNe League van vorig seizoen nog wel meededen.

Engelkes: "‘Eigenlijk vind ik het wel jammer dat we ons niet meer kunnen meten met clubs als Standard Luik en Anderlecht. Sowieso vind ik het jammer dat vrouwenvoetbal nog altijd achterblijft bij de mannen. Als ik zie wat deze meiden voor bereidheid hebben om iets te maken van hun sport, naast hun werk of studie, dan verdienen zij groot respect. Daar kan menig mannelijk voetballer nog iets van leren."


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen