Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB en clubs uit de Eredivisie Vrouwen tekenen commercieel convenant

KNVB Media
KNVB Media
22 juni 2020, 9:00

Stefanie van der Gragt keert dit seizoen terug bij Ajax in de Eredivisie Vrouwen. - Foto: KNVB Media

Voor het eerst in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal hebben de acht clubs uit de Eredivisie Vrouwen en de KNVB een commercieel convenant gesloten. De betrokken partijen slaan de handen ineen om samen meer gezicht te kunnen geven aan de Eredivisie Vrouwen en de commerciële en maatschappelijke waarde van de competitie verder te vergroten.

Concreet betekent dit dat de clubs en de voetbalbond collectief - en gericht - op zoek kunnen naar partners die passen bij de Eredivisie Vrouwen, waaronder een naamgever voor de competitie, een media- en een maatschappelijk partner.

Volgende stap

Volgens Kirsten van de Ven, manager vrouwenvoetbal van de KNVB, is het opnieuw een mooie, maar ook noodzakelijke stap: "Kreeg de Eredivisie Vrouwen op het veld de afgelopen weken al een geweldige impuls door de terugkeer van het ervaren trio Mandy van den Berg, Stefanie van der Gragt en Sari van Veenendaal, dit convenant zorgt buiten het veld voor een volgende stap in de verdere professionalisering van de competitie."

"Waar je het op het veld tegen elkaar opneemt, is dit wat mij betreft een sprekend voorbeeld van hoe de clubs buiten het veld het collectieve belang vooropstellen. Dat is niet altijd vanzelfsprekend, dus ik ben oprecht trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen. Als we door willen pakken, dan kan dat alleen samen, daar is iedereen van overtuigd. De KNVB zal het voortouw nemen in de commerciële exploitatie van de Eredivisie Vrouwen, waarbij ook commerciële rechten van de OranjeLeeuwinnen kunnen worden toegevoegd aan de nieuwe Eredivisie Vrouwen partnerships. Dit alles met als doel de Eredivisie Vrouwen op alle fronten sterker te maken. Het is onze ambitie dat meer mensen de heldinnen van vandaag en morgen wekelijks kunnen zien schitteren."

Groeien

Sandra Doreleijers, manager vrouwenvoetbal bij PSV, sluit zich aan bij de woorden van Van de Ven: “Om te groeien met de Eredivisie Vrouwen, was het allerbelangrijkst dat alle neuzen dezelfde kant op kwamen te staan. Dat besef heerste bij iedereen en nu het zover is, kunnen we eindelijk vooruitkijken. De Eredivisie Vrouwen moet zichtbaarder worden, zodat de competitie interessanter wordt voor speelsters, fans en commerciële partijen. Dat drie grote speelsters nu terugkeren naar Nederland geeft natuurlijk een fantastische boost, maar we zijn er nog niet. We hebben nu opnieuw een stap in de goede richting gezet, nu is het zaak om stappen te blijven maken.”

Visie vrouwenvoetbal 2018-2022

De ondertekening van het convenant komt voort uit de Visie vrouwenvoetbal 2018-2022, die onder meer als insteek heeft de Eredivisie Vrouwen tot een topcompetitie in Europa te maken, met de beste speelsters en een topsportklimaat. “Dat doen we bijvoorbeeld met de kwaliteitseisen waar clubs die (willen) deelnemen aan de Eredivisie Vrouwen aan moeten voldoen”, zegt Van de Ven. “Zo hebben alle clubs uit de Eredivisie Vrouwen inmiddels een beloftenteam. Ook de nieuwe media- en marketingstrategie waar momenteel aan wordt gewerkt, speelt een grote rol, net als het benutten van de commerciële en maatschappelijke waarde van de Eredivisie Vrouwen, om zo het voetbal in zijn algemeenheid naar een hoger niveau te tillen.”

De Eredivisie Vrouwen bestaat momenteel uit acht clubs: ADO Den Haag, Ajax, vv Alkmaar, Excelsior, sc Heerenveen, PEC Zwolle, PSV en FC Twente. 

Vrouwenvoetbal is nog altijd de snelst groeiende sport in Nederland. Het aantal vrouwelijke KNVB-leden blijft jaarlijks stijgen. In het seizoen 2018/’19 telde ons land 160.953 voetbalsters, een toename van 1,64 procent.

Eredivisie-weetjes

  • De eerste wedstrijd in de Eredivisie Vrouwen in het seizoen 2007/’08 was FC Twente tegen sc Heerenveen op 29 augustus 2007 (2-3). AZ mocht zich woensdag 21 mei 2008 laten kronen tot de eerste kampioen.
  • Afgelopen seizoen maakten Eredivisie-speelsters als Lize Kop, Victoria Pelova, Ellen Jansen, Renate Jansen, Liza van der Most, Lynn Wilms, Aniek Nouwen, Joëlle Smits, Fenna Kalma, Ashleigh Weerden en Katja Snoeijs deel uit van de selectie van de OranjeLeeuwinnen.
  • Vorig seizoen streden voor het eerst sinds de oprichting van de Eredivisie Vrouwen drie ploegen - Ajax, PSV en FC Twente - tot een week voor het einde mee om de landstitel.
  • 21 van de 23 speelsters van de WK 2019-selectie van de OranjeLeeuwinnen begonnen hun (professionele) voetbalcarrière bij een club in de Eredivisie Vrouwen.
  • Voor PSV - Ajax in de Eredivisie Vrouwen van 20 maart waren al ruim 15.000 kaarten verkocht. Helaas ging dit duel vanwege de coronacrisis uiteindelijk niet door. Dit toeschouwersaantal had het oude bezoekersrecord overtroffen. De kampioenswedstrijd Willem II - AZ in 2009 trok 10.000 toeschouwers.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen