Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Eindhoven kandidaat voor Champions League Finale Vrouwen in 2023

KNVB Media
KNVB Media
28 oktober 2019, 14:00

De KNVB, de gemeente Eindhoven en het Philips Stadion willen de UEFA Women’s Champions League Finale in 2023 naar Eindhoven halen. - Foto: KNVB Media

De KNVB, de gemeente Eindhoven en het Philips Stadion hebben zich officieel kandidaat gesteld om de UEFA Women’s Champions League Finale in 2023 (UWCLF’23) naar Nederland te halen. In maart 2020 wordt duidelijk of het Nederlandse bid is uitgekozen. Dan maakt de Executive Committee van de UEFA bekend welk land de finale mag organiseren.

De OranjeLeeuwinnen hebben deze zomer laten zien dat Nederland met het vrouwenvoetbal op internationaal niveau structureel mee kan doen om de prijzen. De meisjesdroom om ooit wereldkampioen voetbal te worden, werd op het WK in Frankrijk bijna werkelijkheid. Een geweldige stimulans voor het meiden- en vrouwenvoetbal die de KNVB de komende jaren graag verder wil versterken en uitbouwen. Eerder sprak de KNVB reeds de ambitie uit om het WK vrouwenvoetbal in 2027 te organiseren, nu ook om de UEFA Women’s Champions League Finale 2023 naar Nederland te halen.

Visie Vrouwenvoetbal 2018-2022

Nederland verdient een geweldig evenement als de UEFA Women’s Champions League Finale

De kandidaatstelling voor de UEFA Women’s Champions League Finale in 2023 is één van de zaken die voortkomen uit de Visie Vrouwenvoetbal 2018-2022. De KNVB wil zoveel mogelijk meiden en vrouwen enthousiast maken voor voetbal. Door de finale van de Champions League voor vrouwen naar Nederland te brengen laten we meiden zien dat je ook op clubniveau het allerhoogste podium kan bereiken. Een mooie manier om de jeugd te inspireren, een nieuwe legacy achter te laten en een nieuwe stimulans te geven aan het vrouwenvoetbal in Nederland.

De afgelopen weken zijn gesprekken gevoerd met verschillende gemeentes en stadions om te zien welke stad en welk stadion het meest geschikt is voor het organiseren van de UEFA Women’s Champions League Finale 2023. De keuze viel op Eindhoven vanwege het sportieve en innovatieve karakter van de stad, met een toppositie op het gebied van technologie, ontwerp en kennis. Het Philips Stadion, in het hart van het Eindhovense stadscentrum, is een gastvrij state-of-the-art stadion, dat dit jaar nog tweemaal het decor was voor de OranjeLeeuwinnen in de oefenwedstrijd tegen Australië en het EK-kwalificatieduel met Rusland.

Geweldig evenement

De voorkant van het Nederlandse bidbook.

“Nederland verdient een geweldig evenement als de UEFA Women’s Champions League Finale”, aldus Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB. “Na het ongekende succes van WEURO 2017 in eigen land zou dat een nieuw ijkpunt zijn in de enorme groei die het meiden- en vrouwenvoetbal in ons land doormaakt. Na de successen van de OranjeLeeuwinnen is het tijd dat het clubvoetbal een impuls krijgt. Wat zou het mooi zijn als de Eredivisie Vrouwen op hetzelfde niveau komt als de competities van bijvoorbeeld Engeland, Duitsland en Spanje. Daarom zijn evenementen als de UEFA Women’s Champions League Finale in 2023 zo ontzettend belangrijk. Zichtbaar maken wat mogelijk is om daarmee nieuwe generaties meiden te inspireren.”

“Voetbal is enorm belangrijk voor Eindhoven”, zegt Stijn Steenbakkers, wethouder van economie, Brainport, innovatie, onderwijs en sport. “PSV en FC Eindhoven laten elk weekend veel Eindhovense harten sneller kloppen. Ook het vrouwenvoetbal heeft zich de afgelopen jaren in een snel tempo ontwikkeld in de regio. Mocht Eindhoven de UEFA Women's Champions League Finale 2023 binnenhalen, dan is ons doel het ontwikkelen en promoten van een uitgebreid programma om het vrouwenvoetbal in onze stad verder te stimuleren. Daarnaast is Eindhoven de stad van licht en innovatie. We denken altijd aan morgen en de Europese Commissie beoordeelde Eindhoven recent als de meest innovatieve stad van Europa. Samen met ons nabijgelegen vliegveld, het Philips Stadion gelegen in het hart van de binnenstad en de gastvrije stad die we zijn, geloof ik dat er geen betere kandidaat is dan Eindhoven.”

Eervolle opdracht

Het organiseren van een UEFA Womens Champions League Finale is een eervolle opdracht en die klus is bij ons in goede handen

“Het organiseren van een UEFA Womens Champions League Finale is een eervolle opdracht en die klus is bij ons in goede handen”, aldus Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV. “PSV en Eindhoven zijn zeer ervaren in het organiseren van internationaal gewaardeerd en geroemd vermaak. Door innig en op innovatieve wijze samen te werken is deze slimme stad in de Brainport regio al jarenlang een uitstekend gastheer van tal van evenementen in de culturele sector en natuurlijk het topvoetbal. De honderdduizenden gasten die ons jaarlijks bezoeken weten dat Eindhoven in niets tekortschiet. We weten tot in detail wat fans verlangen, hoe ze reizen, eten en slapen. Gastvrijheid is hét kenmerk van de stad en regio. Deze combinatie maken Eindhoven en het Philips Stadion een gedroomde locatie voor UEFA Womens Champions League Finale van 2023.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen