Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwelijke toptalenten schitteren op de KNVB Campus

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
20 april 2019, 21:01

De vrouwen van Ajax pakten zaterdag de nationale titel bij de beloften. - Foto: KNVB Media

Wie de toekomst van het Nederlandse vrouwenvoetbal in actie wilde zien, was zaterdag helemaal op zijn plaats op de KNVB Campus in Zeist. Op de finaledag van de beloftenteams stonden vier duels op het programma. Het sportieve hoogtepunt was de finale van de play-offs. De Ajax vrouwen waren uiteindelijk na strafschoppen te sterk voor het KNVB Talenteam Zuid.

Het afgelopen seizoen kwamen zeven teams tegen elkaar in actie in de gloednieuwe beloftencompetitie. De opzet was anders dan gebruikelijk. De teams werkten eerst een reguliere competitie af, om vervolgens te eindigen met play-offs. Ook de spelregels kenden enkele afwijkingen. Zo mochten de teams tijdens de wedstrijd doorlopend wisselen. Ook was het niet toegestaan om meer dan twee speelsters van 19 jaar of ouder op te stellen.

De finale was spannend van de eerste tot de laatste minuut.

De play-offs vormden de spectaculaire afsluiting van het seizoen. Het KNVB Talententeam Zuid was in de reguliere competitie als eerste geëindigd en had daarom in de eerste ronde vrij. De andere zes teams streden om de drie andere plekken in de halve finale. Zaterdag was de ontknoping met de finaledag in Zeist.

Talentontwikkeling

Het doel van deze competitie is vooral talentontwikkeling

"Natuurlijk is winnen belangrijk, maar het doel van deze competitie is vooral talentontwikkeling. Door te werken met de aangepaste regels kunnen zoveel mogelijk speelsters in actie komen", legt Kirsten van de Ven als manager vrouwenvoetbal uit. "De opzet met een competitie en play-offs zorgt er bovendien voor dat de teams veel wedstrijden spelen waarin het er echt om gaat. Met deze finaledag als spectaculaire afsluiting. Ook voor het publiek is zo’n dag mooi. Zij krijgen de kans om de complete toekomst van het Nederlandse vrouwenvoetbal op één dag in actie te zien."

Veel liefhebbers grepen deze kans zaterdag met beide handen aan. Bij alle vier de wedstrijden stond er veel publiek langs de kant. In de stralende zon zorgden zij bovendien voor een echte finalesfeer. Vooral bij de strijd om de eerste en tweede plek stonden er veel mensen langs de lijn. Het KNVB Talententeam Zuid kon rekenen op steun, maar vooral Ajax had veel fans meegenomen. En die lieten zich horen ook!

Zinderende finale

De finale zinderde van de eerste tot de laatste minuut. Na twintig minuten viel de eerste treffer. Lieske Carleer kopte namens het KNVB Talententeam Zuid een corner hard binnen. Na die goal leek de ploeg de wedstrijd naar zich toe te trekken en kreeg het kansen om de score uit te breiden. Vlak voor rust was het echter ineens gelijk door een treffer van Jonna van de Velde.

Tien minuten voor tijd leek Ajax de wedstrijd alsnog te gaan winnen. Nikita Tromp kreeg de bal met wat geluk voor haar voeten en schoot de 1-2 binnen. Vlak voor tijd maakte het KNVB Talententeam echter weer gelijk waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Het was uiteindelijk Ajax dat de titel binnensleepte. Keeper Aukje van Seijst stopte bij een stand van 6-5 de beslissende strafschop.

De beslissing is gevallen. De beloften van Ajax zijn kampioen.

Eerder op de dag had Excelsior Barendrecht (dat als achtste team aan de finaledag was toegevoegd) met 4-3 gewonnen van FC Twente. ADO Den Haag had met 3-5 gezegevierd op VV Alkmaar en Heerenveen was met 3-0 te sterk geweest voor PEC Zwolle.

Volgend seizoen

Volgend seizoen komen de beloftenteams opnieuw uit in een eigen competitie. Dan strijden acht teams om de nationale titel. PSV neemt de plek in van het KNVB Talententeam Zuid en ook Feyenoord doet mee. Deze ‘grote namen’ geven de beloftencompetitie nog meer glans!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen