Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ajax Vrouwen staat voor debuut in Europa

KNVB Media
KNVB Media
20 augustus 2017, 8:00

De vrouwen van Ajax werden afgelopen seizoen voor het eerst landskampioen. - Foto: KNVB Media

Nu de laatste huldigingen en festiviteiten van de OranjeLeeuwinnen achter de rug zijn, richt het vizier in het vrouwenvoetbal zich weer op de clubs. Landskampioen en bekerwinnaar Ajax moet als eerste aan de bak. Met de nieuwe coach Benno Nihom (30) aan het roer mikt de Amsterdamse ploeg op plaatsing voor het hoofdtoernooi van de Women's Champions League.

Benno Nihom is de nieuwe coach van Ajax. 

Vanaf dinsdag neemt Ajax het in de voorronde op tegen de kampioenen van België (Standard Luik), Estland (Pärnu) en Letland (Rigas). De poulewinnaar van het minitoernooi dat op Estse bodem wordt gespeeld, gaat op 1 september in de glazen bokalen voor de loting van het hoofdtoernooi met de beste 32 ploegen van Europa.

En daar wil Ajax absoluut bij horen, ook al is de club een Europese debutant en heeft Nihom zijn groep nog niet één keer compleet op het trainingsveld gehad. "Onze voorbereiding is ietwat gebroken, door de EK's van Oranje en Onder 19, maar dat wisten we van tevoren. De planning schoof wel wat verder op, omdat Oranje de finale speelde."

Goede reden

Voor de nieuwbakken Ajax-coach - hij was de afgelopen vijf jaar assistent van Ed Engelkes - was de trainingssituatie verre van ideaal, maar niemand zal hem horen klagen. "Voor een club is het misschien even lastig, maar het had een goede reden. Voor het hele vrouwenvoetbal is het alleen maar fantastisch wat er deze zomer in Nederland is gebeurd."

Sportief is het heel simpel: poule winnen en naar het hoofdtoernooi.

Met het veroveren van de Europese titel heeft het vrouwenvoetbal in Nederland automatisch een andere status gekregen. Dat straalt ook af op de clubs. Als landskampioen én bekerwinnaar wordt er van Ajax dan ook verwacht dat het hoofdtoernooi van de Champions League wordt bereikt. Maar die verwachting is er intern ook. "Sportief is het heel simpel: poule winnen en naar het hoofdtoernooi. Dat is FC Twente de afgelopen twee jaar gelukt en daar moeten wij ook voor zorgen. Ook voor onze vaste groep supporters, die het verdient dat wij in Amsterdam een Europese wedstrijd gaan spelen."

De 30-jarige Benno Nihom (rechts) volgt na vijf jaar Ed Engelkes (midden) op als coach van Ajax. Links op de foto staat keeperstrainer Kees Kalk. 

EK-effect op lange termijn

Nihom verwacht dat het voorbije EK op korte termijn niet heel veel effect op de Eredivisie zal hebben. "Maar op langere termijn juist wel. Meer meiden die gaan voetballen, sponsors die erin stappen. Dat merk je pas over een paar jaar. Voor nu ben ik heel blij dat er met Excelsior Barendrecht een negende club aan de Eredivisie is toegevoegd. Maar ook Oranje en de KNVB hebben daar een verantwoordelijkheid in. Wil je meer Oranje-internationals in de eigen competitie houden, dan zul je hen financieel iets extra's moeten bieden. Zoals in Engeland gebeurt. Aan de andere kant vind ik dat we het ook niet moeten overdrijven en laagdunkend over de Eredivisie moeten praten. Er spelen hier genoeg internationals."

De tijd is nog niet rijp voor een jeugdopleiding. Een beleidskeuze. Als we voor jeugdteams kiezen, willen we dat ook volgens de Ajax-standaard invullen.

De Amsterdammer - ook coach van het zaterdagteam van AFC - heeft niets te klagen, vindt hij zelf. De vrouwentak is een geïntegreerd onderdeel van de club, maakt gebruik van alle faciliteiten en voelt zich verbonden. "En zelf heb ik ook goed contact met de andere trainers." Alleen een jeugdopleiding voor meiden ontbreekt nog op de Toekomst. "Dat klopt. De tijd is daar nog niet rijp voor en dat begrijp ik. Het is een beleidskeuze die ook te maken heeft met de fysieke mogelijkheden van het complex. Als we voor jeugdteams kiezen, willen we dat ook volgens de Ajax-standaard invullen, met optimaal gebruik van alle faciliteiten en dergelijke. Dat kan nu nog niet, maar natuurlijk hoop ik dat dit in de toekomst veranderd."

Nieuwe fase Ajax

Europees kampioen Stefanie van der Gragt is een van de nieuwe gezichten in Amsterdam.

De focus voor nu ligt dus bij ontwikkelen van het vlaggenschip. Ajax is na het afzwaaien van de routiniers Daphne Koster, Anouk Hoogendijk, Marlous Pieëte en Dominique Vugts een sloot aan ervaring kwijt, maar verwelkomt wel onder anderen de Europees kampioenen Stefanie van der Gragt en Sisca Folkertsma, en Belgisch international Nicky van den Abbeele in Amsterdam. "Een derde van de selectie is veranderd. Het is nu aan andere meiden om voorop te lopen, met Loïs Oudemast en Desiree van Lunteren als onze nieuwe captains. De afgelopen vijf jaar hebben we de basis neergezet, nu is een nieuwe fase aangebroken. We hebben ook bewust doorgeselecteerd. En zelf ben ik dan wel nieuw als hoofdcoach, maar ik ken de club en organisatie al van binnen. Dus ik verwacht dat we snel onze weg zullen vinden", aldus Nihom.

Zijn selectie - die zondag naar Estland vliegt - staat er fysiek in ieder geval heel goed op, mede door de EK's waar de (jeugd)internationals topfit aantraden. Of ze ook in het hoofd weer helemaal fris zijn, is nog de vraag. "Al kun je natuurlijk niet beter van een toernooi terugkomen dan als Europees kampioen. Alle aandacht en huldigingen zijn alleen maar positief voor het vrouwenvoetbal. We hebben het ook besproken met onze internationals. Wie er niet aan toe is om nu alweer weer te voetballen, moet daar eerlijk over zijn. Maar iedereen heeft aangegeven graag te willen spelen. Het is wél Champions League hè. Dus de knop gaat om. Het EK was geweldig en daar hebben we allemaal van genoten, maar binnen Ajax gaat het vanaf nu om Ajax."

Voorronde Women's Champions League, groep 3

DatumAftrapWedstrijd
Dinsdag 22 augustus11.00 uurAjax - Rigas FS (Let)
 17.00 uurStandard Luik (Bel) - Pärnu (Est)
Vrijdag 25 augustus11.00 uurStandard Luik - Rigas FS
 17.00 uurPärnu - Ajax
Maandag 28 augustus17.00 uurRigas FS - Pärnu
 17.00 uurAjax - Standard Luik

Hoofdtoernooi Champions League

Voor het hoofdtoernooi zijn op basis van de UEFA-coëfficiënt landenranking al 21 club geplaatst. Met daarbij een aantal Nederlandse (jeugd)internationals: Lieke Martens (FC Barcelona), Lineth Beerensteyn, Jill Roord, Jacinta Weimar (allen Bayern München), Anouk Dekker (Montpellier) en Tessel Middag (Manchester City). Olympique Lyon is titelverdediger.

Clubs in hoofdtoernooi (21): Olympique Lyon en Montpellier (Frankrijk), VfL Wolfsburg en Bayern München (Duitsland), FC Rosengård en Linköpings FC (Zweden), FC Barcelona en Atlético Madrid (Spanje), Fortuna Hjørring en Brøndby (Denemarken), Rossiyanka en Zvezda-2005  (Rusland), Manchester City en Chelsea (Engeland), Brescia en Fiorentina (Italië), Glasgow City (Schotland), Slavia Praag en Sparta Praag (Tsjechië), LSK Kvinner (Noorwegen), St. Pölten (Oostenrijk).

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen