Koploper Ajax loopt uit na gelijkspel FC Twente

20 november 2016, 11:59

Eshly Bakker (FC Twente) zorgde zaterdag voor de late gelijkmaker tegen Telstar. - Foto: KNVB Media

De vrouwen van FC Twente hebben de uitschakeling in de Champions League niet goed verwerkt. Zaterdag lieten zij steken vallen in de competitiewedstrijd tegen Telstar: 1-1. De achterstand op koploper Ajax is daardoor opgelopen naar vijf punten.

FC Twente kreeg woensdag in de Grolsch Veste een pak slaag van Barcelona (0-4) en zag het Europese avontuur daardoor stranden in de achtste finale. Telstar leek vooraf een ideale tegenstander om het vertrouwen weer op te krikken: begin oktober eindigde het onderlinge duel in Velsen nog in een 1-3 zege voor Twente.

Late gelijkmaker

De kansen dienden zich ook volop aan voor de Tukkers, maar de ploeg van coach Tommy Stroot had het vizier niet op scherp. Toen Katja Snoeijs in de 58e minuut Telstar op voorsprong zette, werd de situatie nog penibeler voor de thuisploeg. Ook in het resterende half uur kreeg Twente nog voldoende kansen, maar pas in de slotfase werd het net gevonden door Eshly Bakker die in de 86e minuut voor de gelijkmaker zorgde: 1-1.

Desiree van Lunteren: matchwinner voor Ajax.

De lachende derde is Ajax. Zelf boekten de Amsterdamse vrouwen vrijdag een magere overwinning op Achilles'29, maar de drie winstpunten brengen hen wel weer een stapje dichter bij de eerste landstitel in de Eredivisie Vrouwen. Ajax moest het doen zonder routiniers Daphne Koster (geschorst) en Anouk Hoogendijk (blessure). Matchwinner op de Toekomst was international Desiree van Lunteren, die al na zes minuten attent reageerde toen Achilles-keeper Manon Bosch een volley van Loïs Oudemast niet goed pareerde.

Regen van doelpunten

Bij de duels tussen ADO Den Haag-PEC Zwolle en PSV-sc Heerenveen regende het vrijdag doelpunten. In Den Haag was de thuisploeg na negentig enerverende minuten de gelukkige. Of waren het 45 minuten? Want ADO gaf in de eerste helft niet thuis, keek bij rust tegen een 0-2 achterstand aan en gaf pas na de pauze vol gas. Om uiteindelijk met een 4-3 overwinning van het veld te stappen. De Haagse goals kwamen van Lindsey Keizerweerd, Pia Rijsdijk, Sharona Tieleman en Marthe van Erk.

PEC Zwolle blijft door die nederlaag nog zonder overwinning dit seizoen. De hekkensluiter sprokkelde tot dusver slechts twee punten bijeen, met gelijke spelen tegen Telstar en sc Heerenveen.

Lewerissa blijft scoren

Vanity Lewerissa: opnieuw trefzeker voor PSV.

De Friese vrouwen beleefden in deze tiende speelronde de grootste deceptie. Zij gingen op bezoek bij PSV kansloos met 6-0 onderuit. Op de Herdgang toonden de Eindhovense vrouwen aan dat ze na een matige start van het seizoen steeds beter in vorm raken.

De terugkeer van Vanity Lewerissa heeft daar ongetwijfeld mee te maken. De behendige aanvaller scoorde vrijdag opnieuw, ditmaal zelfs twee keer. Sinds haar rentree in oktober maakte Lewerissa zes goals in vijf Eredivisieduels. De international stond daarvoor tien maanden buitenspel vanwege een kruisbandblessure. De overige Eindhovense goals waren van Myrthe Moorrees, Michelle Hendriks, Yvonne van Schijndel en Aniek Nouwen.

PSV kreeg deze week het slechte nieuws te horen dat rechtsback Corine Peels door schade aan de kruisband en meniscus de rest van het seizoen niet meer in actie komt.