Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Dubbele Klassieker in het vrouwenvoetbal

KNVB Media
KNVB Media
4 november 2016, 9:36

Renate Jansen (FC Twente) in duel met Ajacied Loïs Oudemast. - Foto: KNVB Media

Wat Ajax - Feyenoord is voor het mannenvoetbal, is FC Twente - Ajax inmiddels voor het vrouwenvoetbal aan het worden: een Klassieker. De twee clubs strijden vrijdagavond in Hengelo om de koppositie in de Eredivisie. Maar er is nóg een klassieker in het vrouwenvoetbal en ook die wordt dit weekend gespeeld.

Inmiddels is de confrontatie tussen FC Twente en Ajax, die vrijdagavond om 19.30 uur op het complex van ATC'65 in Hengelo aan de aftrap staan, uitgegroeid tot dé kraker van de Eredivisie Vrouwen. FC Twente is al vier jaar op rij kampioen van Nederland, Ajax was de afgelopen drie jaar runner-up. Ook dit seizoen bekleden de twee ploegen de topposities op de ranglijst.

Balans in voordeel FC Twente

FC Twente is al vanaf de start van de Eredivisie in 2007 van de partij. Ajax haakte in 2012 aan. Sindsdien beide ploegen dertien keer tegen elkaar. Zeven keer won FC Twente, drie maal ging de overwinning naar Ajax en drie keer eindigde de topper in een gelijkspel.

Eerder dit seizoen was Ajax op eigen veld met 1-0 te sterk. Met een schitterend schot van afstand bekroonde Desiree van Lunteren zich tot matchwinner. De wedstrijd van vrijdagavond staat onder leiding van voormalig topscheidsrechter Roelof Luinge.

Roelof Luinge Roelof Luinge Roelof Luinge fluit vrijdag de topper FC Twente - Ajax in de Eredivisie Vrouwen.

'Oude' Klassieker

Jill Wilmot (Ter Leede) schermt de bal af voor Simone van de Weerd (Saestum).— Foto: Goalphoto.nl

Naast de kraker in de Eredivisie Vrouwen staat dit weekend nog een topper in het vrouwenvoetbal op het programma. Zaterdag nemen sv Saestum en Ter Leede het tegen elkaar op in de Topklasse.

Ook deze wedstrijd kan met recht een Klassieker in het vrouwenvoetbal worden genoemd. In de laatste twaalf jaar vóór de oprichting van de Eredivisie maakten de clubs uit Zeist en Sassenheim de dienst uit in het vrouwenvoetbal.

Landstitels voor 2008

SeizoenLandskampioen
1995/'96Saestum
1996/'97Saestum
1997/'98Saestum
1998/'99Saestum
1999/'00Saestum
2000/'01Ter Leede
2001/'02Saestum
2002/'03Ter Leede
2003/'04Ter Leede
2004/'05Saestum
2007/'06Saestum
2006/'07Ter Leede

Kraamkamer van internationals

Saestum werd acht keer landskampioen, Ter Leede was vier keer de beste van Nederland.  Voormalige internationals als Vera Pauw, Annemieke Kiessel-Griffioen, Anouk Hoogendijk, Sarina Wiegman, Daphne Koster en Petra Hogewoning droegen het shirt van één van beide clubs.

Momenteel is Ter Leede de koploper in de Topklasse. Saestum bekleedt de vierde plek op de ranglijst.

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen