Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Van Dongen: ‘Tegen PEC de koppositie overnemen’

KNVB Media
KNVB Media
18 december 2015, 13:36

Foto: KNVB Media

De laatste competitiewedstrijden van 2015 staan voor de deur. Ajax kan als koploper van de Eredivisie Vrouwen het nieuwe jaar tegemoet gaan, maar dan moet het vrijdag wel winnen van PEC Zwolle. Dat bleek eerder dit seizoen al een lastige klus. Ajax-verdediger Merel van Dongen: “We moeten tegen PEC geconcentreerd spelen.”

“Het is voor ons een mooie kans om de koppositie over te nemen”, blikt Merel van Dongen (22) vooruit op de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. “We hebben dan wel een wedstrijd meer gespeeld dan FC Twente. We moeten er alles aan doen om drie punten te pakken en zo als koploper de winterstop in gaan.”

De wedstrijd tegen PEC is de laatste van 2015. Daarna ligt de Eredivisie Vrouwen ruim een maand stil. “Ik zit er wel lekker in dus van mij hoeven we niet per se winterstop te houden. Aan de andere kant is het fysiek gezien ook belangrijk om rust te nemen. Je merkt in het team dat er een aantal wat klachtjes heeft dus wat dat betreft is het ook prima.”

Eerste seizoenshelft

De eerste seizoenshelft zit er dus bijna op en met de eerste plaats binnen handbereik zou de ploeg van Ed Engelkes met tevredenheid de balans kunnen opmaken. “Ja en nee. Aan de ene kant vind ik dat we gegroeid zijn in onze manier van spelen. Aan de andere kant heeft FC Twente minder verliespunten dan wij, dus moeten we er na de winterstop nog een schepje bovenop doen. We hebben thuis gelijk gespeeld tegen ADO Den Haag, en ook uit tegen FC Twente hebben we punten laten liggen. We kregen bij die wedstrijd twee doelpunten tegen uit een standaardsituatie. Dat is iets wat echt beter moet.”

Eerst wacht dus nog de uitwedstrijd in het IJsseldelta stadion. Ondanks de 0-1 overwinning kijken weinig Ajacieden met een goed gevoel terug op de eerdere uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. Van Dongen betitelt hem als ‘de meest onnodig spannende wedstrijd’. Kansen kregen de Amsterdammers wel, maar het afmaken bleek tegen Zwolle zeer lastig. Ajax wonnen dit seizoen twee keer met een minimale marge van PEC. Is de ploeg uit het oosten wellicht de angstgegner? “Nee, dat gaat wat ver”, meent Van Dongen. “Maar het zegt natuurlijk wel iets over Zwolle als zij het ons tot twee keer toe zo lastig kunnen maken. We moeten zorgen dat we vrijdag eerder tot scoren komen.”

Scoren en de nul houden

Dus lag de focus tijdens de training van de Amsterdammers deze week logischer wijs op doelpunten maken. De verdediger wist onlangs zelf het net te vinden tegen directe concurrenten FC Twente en PSV.

“Het zou leuk zijn als ik weer kan scoren. Ik ben vroeger middenvelder geweest dus dan pikte ik af en toe een doelpuntje mee. Nu ben ik verdediger en kom ik niet zo vaak in de positie om te scoren. Ik schuif nog wel eens door naar het middenveld, daar houd ik wel van, maar in eerste instantie is het mijn taak om de nul te houden.”

Op papier zou dit vrijdag tegen hekkensluiter PEC geen probleem moeten zijn. Toch waakt Van Dongen voor onderschatting. “We benaderen PEC Zwolle hetzelfde als FC Twente of PSV. Ik verwacht een open wedstrijd met veel kansen. Het is belangrijk dat wij geconcentreerd beginnen en hopelijk vallen de doelpunten dan nu wat sneller."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen