Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tweede Kamerlid De Groot (VVD) in gesprek met KNVB over veiligheidscontroles stadions

KNVB Media
KNVB Media
21 mei 2022, 18:57

Foto:

Tweede Kamerlid Peter de Groot (VVD) bracht vrijdag 20 mei een bezoek aan de KNVB Campus in Zeist. Het bezoek stond in het teken van de controle op de bouwveiligheid van stadions. Een werkgroep bestaande uit een afvaardiging van de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, externe specialisten en de KNVB werkt momenteel aan een lange termijnstrategie op het gebied van integrale veiligheid voor de sector.

In aanwezigheid van specialisten Frank Wijnveld (Directeur CrowdProfessionals) en Ben Veenbrink (Managing Director The Stadium Consultancy) werd gesproken over de optimalisering van de veiligheidskeuringen voor stadions en grote evenementenlocaties. Aanleiding hiertoe zijn eerdere incidenten zoals het bezwijken van de tribune in het Goffertstadion en het instorten van het dak van het AFAS-stadion.  

KNVB pleit voor landelijke keuring  
Al geruime tijd pleit de KNVB voor de oprichting van een onafhankelijke, landelijke autoriteit. Jan Bluyssen, manager competitiezaken betaald voetbal bij de KNVB: “Stadions en grote evenementenlocaties zijn uitzonderlijke openbare gebouwen. Het springen van massa’s mensen, de omvang van de panden en vele andere aspecten maken stadions bouwtechnisch uniek. Het vergt specifieke kennis en expertise om alle aspecten van de veiligheid van een stadion goed te controleren.”  Daarnaast presenteert de werkgroep tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal in juni een plan van aanpak voor de betaald voetbalorganisaties. 

Aandacht politiek voor stadionveiligheid 
Kamerlid De Groot, verantwoordelijk voor de portefeuille bouwen, onderschrijft het belang van een veilig stadionbezoek. De Groot: “‘Supporters moeten te allen tijde veilig een wedstrijd kunnen bijwonen. Gelukkig zijn de incidenten bij AZ en NEC nog relatief goed afgelopen. Maar het is nu wel zaak eventuele nieuwe ongelukken voor te zijn. Wat mij betreft is landelijk meer expertise nodig voor een veilig gebruik van stadions. Daar zal ik mij in de Tweede Kamer voor inzetten.” Eerder stelden de VVD, D66 en het CDA al vragen aan minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) over de benodigde specialistische kennis voor de uitvoering van de controles.  


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen