Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB start pilot extra wissel bij hersenschuddingen

KNVB Media
KNVB Media
2 februari, 15:00

De pilot treedt vanaf de komende speelronde van het betaald voetbal in werking. - Foto: KNVB Media

De KNVB start vanaf de komende speelronde in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie met een pilot die het teams toestaat een extra wissel toe te passen als bij een speler het vermoeden bestaat dat hij een hersenschudding heeft. De pilot wordt geïnitieerd door de FIFA en is bedoeld om de gezondheid van de spelers extra te beschermen.

De extra wissel komt bovenop de vijf wissels die in de huidige situatie zijn toegestaan. In de praktijk zou een team in totaal nu dus zes keer kunnen wisselen, verdeeld over vier wisselmomenten. Als het vermoeden bestaat dat een speler een hersenschudding heeft opgelopen, dan is de clubarts ervoor verantwoordelijk dat deze speler het veld verlaat.

'Pilot voorziet in behoefte'

Bondsarts Edwin Goedhart: "Iedere clubarts heeft wel eens meegemaakt dat een speler mogelijk een hersenschudding heeft opgelopen."

"Iedere clubarts heeft wel eens meegemaakt dat een speler mogelijk een hersenschudding heeft opgelopen", zegt Edwin Goedhart, bondsarts van de KNVB en oud-clubarts van Ajax, AZ en Vitesse. "Ter bescherming van de spelers is het noodzakelijk om hier dan heel voorzichtig mee om te gaan. Als een speler opnieuw een tik krijgt, kan hij behoorlijk ernstige schade oplopen. Alleen al daarom voorziet de pilot in een behoefte. Hoewel het oplopen van hersenschuddingen bij spelers geen schering en inslag is, is de afspraak duidelijk: als er een vermoeden bestaat van een hersenschudding, gaat de speler eraf."

Het meedoen aan de pilot is gegaan in overleg met de Eredivisie CV, de CED en de VVCS. Naast de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie (inclusief play-offs voor Europees voetbal en promotie/degradatie) vindt de pilot ook plaats in het toernooi om de TOTO KNVB Beker.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen