Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Rechter: besluit geen promotie/degradatie geldig

KNVB Media
KNVB Media
14 mei 2020, 19:10

Vanwege de coronapandemie kon het seizoen voor het eerst in de geschiedenis van het betaald voetbal niet worden uitgespeeld - Foto: KNVB Media

De rechter heeft donderdag bepaald dat het besluit van de KNVB om het betaald voetbalseizoen 2019/’20 te eindigen zonder promotie/degradatie geldig is. De uitspraak werd gedaan in een kort geding dat door Cambuur en De Graafschap was aangespannen tegen de KNVB. Beide clubs wilden, anders dan eerder door het bestuur betaald voetbal besloten, naar de Eredivisie promoveren.

Vanwege de coronapandemie kon het seizoen voor het eerst in de geschiedenis van het betaald voetbal niet worden uitgespeeld. Voor de afronding van dit seizoen kon bovendien niet op een bestaande procedure worden teruggevallen. In dat geval bepaalt het bestuur betaald voetbal hoe het seizoen wordt afgewikkeld.

Toen besloten werd om het seizoen niet meer te hervatten, was er nog een kwart van de wedstrijden te spelen. Er was bovendien nog geen sprake van onherroepelijke sportieve beslissingen en clubs hadden nog niet allemaal tweemaal tegen dezelfde tegenstanders gevoetbald. Daarom vond het bestuur betaald voetbal dat er geen promotie/degradatie kon plaatsvinden. Dit principe was eerder ook in het amateurvoetbal gehanteerd.

Er moest een besluit worden genomen over de afwikkeling van de competitie waarbij er voor het bestuur betaald voetbal twee opties waren: wel of geen promotie/degradatie. In beide gevallen zou het voor sommige clubs geen gewenste uitkomst opleveren. Dat deze clubs vervolgens het uiteindelijke besluit lieten toetsen bij de rechter, leek helaas onvermijdelijk. In het buitenland bleek dat in een dergelijke situatie ook het geval.

Het is als overkoepelende bond nooit leuk om tegenover leden voor de rechter te staan. Nu de afwikkeling van seizoen 2019/’20 een feit is, hoopt de KNVB dat we met alle clubs en organisaties ons gezamenlijk en eensgezind kunnen richten op het nieuwe seizoen en de enorme financiële uitdagingen die er liggen als gevolg van de coronacrisis.

Uitspraak Uitspraak Lees ook de uitspraak op rechtspraak.nl


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen