Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Seizoen 2020/'21 kan in de agenda's

KNVB Media
KNVB Media
19 december 2019, 14:06

Ajax en PSV openden dit seizoen volgens traditie met het duel om de Johan Cruijff Schaal. - Foto: KNVB Media

De speeldagenkalender voor het seizoen 2020/'21 van de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie is vastgesteld en bekendgemaakt.

Gezamenlijk hopen we er weer een heel mooi seizoen van te kunnen maken

De basis voor deze kalender is gelegd na een aantal gesprekken dat de KNVB met uiteenlopende partijen heeft gevoerd. Daarna heeft de KNVB gekeken naar alle mogelijkheden, onmogelijkheden en het overkoepelend belang van de competities. Vervolgens is een tussenresultaat, de concept-speeldagenkalender, voorgelegd aan alle betaald voetbal organisaties. Na het ophalen van de reacties van al deze clubs, zijn deze week de knopen doorgehakt. Dit heeft geresulteerd in de speeldagenkalender 2020/21. Voor de fans en clubs betekent dit onder meer:

Start en einde later

  • Het seizoen 2020/21 start later in vergelijking met het lopende seizoen. Waar de Keuken Kampioen Divisie een week later (14 augustus) aftrapt, gaat de bal in de Eredivisie twee weken later (15 en 16 augustus) weer rollen. Dit conflicteert minder met de vakanties van veel fans en biedt de clubs meer tijd om bijvoorbeeld vriendschappelijke toernooien in het buitenland te spelen.
  • De seizoenen van de betaald voetbal competities eindigen later in het jaar: de Eredivisie op 16 mei en de Keuken Kampioen Divisie op 7 mei. Daarmee lopen de competities meer in de pas met de overige competities in Europa. Bovendien zijn de weersomstandigheden om te voetballen en naar het stadion te gaan dan over het algemeen uitstekend. 

Midweekse speelrondes

  • Doordat het seizoen een week later eindigt, is er ook ruimte om de winterstop van de Keuken Kampioen Divisie een week te verlengen zonder dat er een extra maandagavondronde nodig is. In de Eredivisie zijn er twee midweekse speelrondes (2-4 februari en 20-22 april). Hierbij voetballen de clubs zoveel als mogelijk eenmaal ‘uit’ en eenmaal ‘thuis’, zodat de reistijd voor alle supporters op deze werkdagen zoveel mogelijk beperkt blijft.

Interlandperiodes

  • In aanloop naar seizoen 2020/21 krijgen clubs in de Keuken Kampioen Divisie wederom de mogelijkheid om bij de KNVB aan te geven of ze wel of niet willen spelen tijdens interlandweken. Clubs die niet willen voetballen tijdens interlandperiodes, komen op de eerstvolgende maandag na de interlandperiode tegen elkaar in actie (met uitzondering van maart 2021, als hun wedstrijd op de voorafgaande maandag wordt gespeeld).

De strijd om de TOTO KNVB Beker eindigt traditioneel met de finale in De Kuip op 18 april 2021.

TOTO KNVB Beker

  • De strijd om de TOTO KNVB Beker start voor Betaald Voetbal Organisaties in de week van 27-29 oktober. Hierbij geldt opnieuw dat de clubs die zich weten te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League of Europa League zijn vrijgesteld van deelname aan speelronde 1 en pas in speelronde 2 instromen (15-17 december). De finale van de TOTO KNVB Beker is op 18 april 2021.

Play-offs

  • Clubs die zich weten te plaatsen voor de play-offs van de Champions League of de Europa League kunnen – net als in het huidige seizoen – vragen om hun competitiewedstrijd voorafgaand aan de return te laten verzetten naar 22-24 september. 

Johan Cruijff Schaal

  • De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal staat gepland voor zondag 9 augustus 2020. Dit duel kan naar zaterdag 1 augustus 2020 worden verzet als de landskampioen of de runner-up van de Eredivisie de TOTO KNVB Beker winnen. In het geval dat de runner-up zich weet te plaatsen voor de derde kwalificatieronde van de Champions League, dan moet deze club op 11 augustus hiervoor spelen. Dit is echter pas heel laat bekend en daarom moet de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal al naar 1 augustus worden verzet zodra duidelijk is dat de runner-up hiervoor mag spelen.

Wensen en belangen

Jan Bluyssen, manager competitiezaken: “Aan het opstellen van de uiteindelijke speeldagenkalender gaat elk jaar een heel traject vooraf om de wensen en belangen van alle clubs, supporters en gemeenten op een rij te krijgen. Nadat deze gewogen en besproken zijn en de speeldagen zijn vastgesteld, kunnen alle betrokkenen vroegtijdig aan de slag gaan met hun planning. Gezamenlijk hopen we er weer een heel mooi seizoen van te kunnen maken.”

De Groene Club helpt clubs met verduurzamen

De Groene Club helpt clubs met verduurzamen

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen