Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Waarom en wanneer worden speeldata in de Eredivisie gewijzigd?

KNVB Media
KNVB Media
15 augustus 2019, 9:19

Ajax en PSV zijn met Feyenoord en AZ nog in de race om zich te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League en Europa League. - Foto: KNVB Media

Alle betrokkenen willen het Nederlandse voetbal vooruit helpen. Zo hebben alle Eredivisieclubs en de Eredivisie CV met elkaar afgesproken dat in het kader van de veranderagenda Eredivisiewedstrijden verplaatst worden als Nederlandse deelnemers aan de Champions League of Europa League aangeven zich hierdoor beter te kunnen voorbereiden. De KNVB faciliteert deze afspraak.

Wat zijn hierbij de uitgangspunten en mogelijkheden?

  • De KNVB maakt het competitieschema op basis van de afspraken met alle Eredivisieclubs, instemming van de lokale autoriteiten en de afspraken die de Eredivisie CV gemaakt heeft met de zendgemachtigden. In juni wordt het competitieprogramma gepresenteerd.
  • Een club kan in het algemeen uiterlijk vier weken van tevoren bij de KNVB het verzoek indienen om een speeldatum te laten wijzigen. Dit kan eventueel ook nog binnen die vier weken, als er zwaarwegende redenen zijn zoals bijvoorbeeld de voorbereidingstijd op een Europees duel.
  • In augustus kijkt de KNVB per speelronde welke clubs actief zijn in de voorrondes en play offs van de Champions League en Europa League en wie er verzoeken hebben ingediend om op een ander tijdstip te spelen. In de eerste week van september en de laatste week van december worden wijzigingen doorgevoerd voor de deelnemers aan respectievelijk de poulefase en de knock outfase van de Europese toernooien. We proberen dan ook zoveel mogelijk de wijzigingen in de TOTO KNVB Beker mee te nemen.
  • Clubs die op de Europese podia acteren kunnen een verzoek doen om op zondag 20.00 uur te spelen of op een later tijdstip dan dat ze al gepland staan. Op het 20.00 uur timeslot kan wekelijks maar één duel plaatsvinden vanwege de afspraken die gemaakt zijn over de verdeling van wedstrijden over de zondag (waarbij ook vier wedstrijden voor 19.00 uur moeten worden afgewerkt). Het team dat binnen Europa met de langste reistijd te maken heeft, gaat hierbij - wanneer mogelijk - voor. Eventueel kunnen ook tijdzones van invloed zijn.
  • De data 25 september 2019, 4 december 2019, 5 februari 2020 en 18 maart 2020 staan gereserveerd zodat hier eventueel naar kan worden uitgeweken om een wedstrijd in te halen of als een duel niet in te passen is met het oog op de Europese verplichtingen. 
  • Speciaal voor de voetbalfans thuis komen Ajax, PSV en Feyenoord niet gelijktijdig in actie en hun wedstrijden overlappen elkaar ook niet. De tv-kijker heeft zo de kans om de populairste wedstrijden uit de Eredivisie allemaal live te volgen. Daarnaast zal met het oog op de afspraken die de clubs hebben gemaakt met FOX er altijd voor gezorgd worden dat op alle vaste timeslots in het weekend minimaal één wedstrijd te zien is.
  • De afspraak tussen de Eredivisieclubs, de Eredivisie CV en de KNVB is dat wijzigingsverzoeken gericht op Europees voetbal altijd worden ingewilligd door de KNVB. Alleen de lokale overheid kan gelet op de openbare orde een wijziging kan tegenhouden.

Het belang van het Nederlandse voetbal staat bij alle partijen voorop.

Uitdagende puzzel

Veel om rekening mee te houden dus. Het maakt het plannen van het competitieschema tot een uitdagende puzzel. Soms vragen de wijzigingen ook extra tijd, moeite en begrip van de vele betrokkenen. Gelukkig hebben we elkaar gevonden in het sportieve uitgangspunt en het belang hiervan voor het Nederlandse voetbal.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen