Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Evaluatie tweede seizoen pilot Jupiler League

KNVB Media
KNVB Media
2 juni 2015, 10:41

Foto:

Het tweede seizoen van de pilot Jupiler League zit er op. Ook dit jaar is de evaluatie overwegend positief. De wedstrijdselecties van de beloftenteams bestaan voornamelijk uit jonge, talentvolle spelers en de gemiddelde leeftijd is, net als vorig jaar, ongeveer drieënhalf jaar jonger dan van het gemiddelde Jupiler League team. Tot slot blijkt dat de beloftenteams ook dit jaar weer een positieve invloed hebben gehad op kijkcijfers en toeschouwersaantallen van de Jupiler League.

Talentontwikkeling

Het doel van het toevoegen van beloftenteams aan de Jupiler League is het sneller en beter ontwikkelen van voetbaltalenten in Nederland. Dit is ook zo in de internationale competities van Duitsland, Spanje en Portugal, waar beloftenteams al langer meedraaien in de standaardcompetitie en talenten daardoor meer sportieve weerstand ervaren. Dat de beloftenteams voornamelijk jonge talentvolle spelers inzetten, blijkt uit de gemiddelde leeftijd van Jong Ajax, Jong FC Twente en Jong PSV van respectievelijk 20 jaar en 145 dagen, 20 jaar en 193 dagen en 20 jaar en 249 dagen. De gemiddelde leeftijd van de clubs in de Jupiler League, inclusief de beloftenteams, is 23 jaar en 361 dagen. Afgelopen seizoen was er ook een toename in de inzet van jeugdspelers bij beloftenteams ten opzichte van 2013/’14. In 2013/’14 bestond elf procent van een beloftenteam uit jeugdspelers, in 2014/’15 was dit zestien procent.

Kijkcijfers en stadionbezoek

De kijkcijfers van wedstrijden waarin de beloftenteams meespelen, liggen gemiddeld 20 procent hoger dan overige wedstrijden van de Jupiler League. Ook kwamen er dit seizoen maar liefst twaalf procent meer toeschouwers naar de wedstrijden van beloftenteams dan naar gemiddelde wedstrijden in de Jupiler League. Met name het beloftenteam van Ajax heeft zowel op de televisiekijkers (+ 57 procent) als op stadionbezoekers (+ 27 procent) een positieve invloed.

Inzet 1e elftal spelers

In seizoen 2013/’14 stond er bij 7,8 procent van het totaal aantal minuten van de beloftenteams één of meer spelers uit het eerste elftal op het veld stonden. In 2014/’15 was er een afname naar zeven procent in het gebruik van eerste elftal spelers.

Afname politie-inzet bij beloften wedstrijden
Iedereen moet ongestoord van voetbal kunnen genieten en wedstrijden moeten veilig en laagdrempelig voor iedereen te bezoeken zijn. In dat kader juicht de KNVB het toe dat alle wedstrijden van de beloftenteams zonder incidenten verliepen en dat er bij deze wedstrijden een afname was van de politie-inzet ten opzichte van seizoen 2013/’14. De KNVB verwacht dat de daling van politie-inzet het komende seizoen doorzet.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen