Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

In seizoen 2019/’20 gewijzigde opzet beloftenteams in Voetbalpiramide

KNVB Media
KNVB Media
7 juni 2018, 21:05

Jong Ajax werd afgelopen seizoen kampioen in de Jupiler League. - Foto: KNVB Media

In het komende voetbalseizoen blijft de huidige opzet van de beloftenteams uit het betaalde voetbal gehandhaafd in de betrokken competities. Met ingang van de competitie 2019/’20 zijn er in de Voetbalpiramide veranderingen voorzien. Dat besloten afgevaardigden van amateur- en betaald voetbal vanavond in een bijzondere bondsvergadering van de KNVB.

"Wij zijn blij met het besluit dat er nu ligt", zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB. "Het beantwoordt aan onze uitgangspunten. We willen een optimale ontwikkeling van onze toptalenten en we willen dat die talenten hun ervaring opdoen in voor alle partijen eerlijke competities. Daar leggen we nu een stevige basis voor."

Er is de laatste tijd hard gewerkt om de voetbalpiramide verder te optimaliseren

"Er is de laatste tijd hard gewerkt om de voetbalpiramide verder te optimaliseren", aldus Eric Gudde, directeur betaald voetbal, die nadrukkelijk samen optrok met zijn collega Van der Zee. "We zijn nu op weg, dit is een positieve stap. We zullen ons blijven door ontwikkelen. Dat moeten we gezamenlijk doen, dus gaat het stap voor stap. Ik ben in ieder geval blij met het resultaat van vanavond."

Tenzij onverhoopt clubs een team nog terugtrekken, verandert er op de korte termijn niets. Hetgeen normaliter betekent dat de verdeling qua beloftenteams er volgend seizoen alsvolgt uitziet:

DivisieTeamsBeloften
Eerste divisie204
Tweede divisie183
Derde divisie zaterdag181
Derde divisie zondag181
Twee hoofdklassen zaterdag160
Twee hoofdklassen zondag161

Vanaf het seizoen 2019/’20 wordt toegewerkt naar het volgende, mits het nu bekende aantal beloftenteams wordt gehandhaafd:

DivisieBeloften
Eerste divisie4
Tweede divisie2
Derde divisie zaterdag2
Derde divisie zondag2

Onder de Derde divisie wordt een beloftencompetitie gespeeld.

Voor het seizoen 2018/’19 zijn de volgende afspraken gemaakt:

  • Beloftenteams bestaan uit alleen spelers die in het betreffende seizoen 23 jaar of jonger zijn.
  • Er wordt geen dispensatie verleend.
  • Spelers die in het seizoen 18, 19, 20 jaar worden, mogen uitkomen in het eerste elftal. Na achttien keer te zijn uitgekomen in bindende wedstrijden van het eerste elftal, mogen ze niet meer uitkomen in het beloftenteam.
  • Spelers die in het seizoen 21 of 22 jaar worden, mogen zeven keer bij bindende wedstrijden van het eerste elftal in de basiself staan en/of 45 minuten meespelen. Daarna mogen ze niet meer uitkomen in het beloftenteam.
  • Voor doelmannen wordt een uitzondering gemaakt. Als zij in het seizoen 21 of 22 jaar worden, mogen ze achttien keer uitkomen in bindende wedstrijden van het eerste elftal. Daarna mogen ze niet meer uitkomen in het beloftenteam.
  • Voor beloftenteams in de eerste divisie geldt dat spelers niet twee keer in één speelweekeinde op het wedstrijdformulier mogen voorkomen. Dat mag alleen wél als ze in één speelweekeinde eerst op het wedstrijdformulier van het beloftenteam hebben gestaan en daarna bij het eerste team. Ze mogen eveneens twee keer in een weekeinde op het wedstrijdformulier staan, als twee beloftenteams tegen elkaar spelen.   

Promotie-/degradatieregeling

Voor de seizoenen 2018/’19 en 2019/’20 blijft de promotie/degradatieregeling tussen eerste en tweede divisie bevroren, zoals die nu is. In het komende seizoen wordt onderzocht hoe promotie vanuit tweede naar eerste divisie het best kan verlopen. Daarbij wordt gekeken naar in hoeverre de speeldag van de promoverende amateurclub kan worden gerespecteerd.

Ook wordt onderzocht of (het aantal) contracten zoals die gelden in de tweede divisie van toepassing kunnen blijven in de eerste divisie. Eveneens wordt getracht om licentie-eisen (betaald voetbal) ten aanzien van veiligheid aan te passen voor promovendi uit de tweede divisie.

Licentiesysteem

In het seizoen 2018/’19 wordt gewerkt aan een doorontwikkeling van het gedifferentieerd licentiesysteem voor de tweede en derde divisie. De aangepaste voorwaarden worden niet eerder dan in het seizoen 2019/’20 ingevoerd.

Het besluit van de bondsvergadering wordt gedurende het komende seizoen zorgvuldig gemonitord. Zo zijn er ten minste drie evaluatiemomenten gepland met betrekking tot de voorwaarden van deelneming van spelers in beloftenteams: dat gebeurt in oktober ’18, november ’18 en januari ’19.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen