Tien beloftenteams schrijven zich in voor nieuwe competitiestructuur

KNVB Media
KNVB Media
3 maart 2015, 12:31

De competities van het Nederlandse amateur- en betaald voetbal worden per seizoen 2016/´17 met elkaar verbonden. De KNVB is al jarenlang voorstander van een voetbalpiramide waar een natuurlijke doorstroming tussen clubs uit het amateurvoetbal en betaald voetbal mogelijk is.

In de nieuwe competitiestructuur is, op advies van het Technisch Platform KNVB, ook ruimte voor de beloftenteams van betaald voetbalclubs die op dit moment nog uitkomen in een gesloten competitie. Door de talentvolle beloftenteams te laten voetballen in de reguliere competities, spelen ze onder de juiste weerstand en tegen betere tegenstanders, wat ten goede komt aan de talentontwikkeling in Nederland.

De betaald voetbalorganisaties hadden tot 1 maart 2015 de mogelijkheid aan te geven of zij met hun beloftenteam willen instromen. Inmiddels is bekend dat tien clubs de keuze hebben gemaakt hun beloftenteams in te schrijven voor de nieuwe competitiestructuur. Dat zijn Almere City FC, Brabant United, De Graafschap, FC Groningen, Sparta Rotterdam, FC Utrecht, Vitesse, FC Volendam, AZ en Achilles ’29. Daarnaast maken de beloftenteams van Ajax, PSV en FC Twente op dit moment al onderdeel uit van de Jupiler League. Tevens hebben diverse clubs uit de Jupiler League dispensatie aangevraagd om geen beloftenteam in te schrijven.

Volgende stap

De KNVB gaat nu aan de slag met de definitieve inrichting van de competities voor het aankomende seizoen. Dit is een volgende stap in de richting van het verbeteren van de toekomst van het Nederlands voetbal. Het aantal inschrijvingen toont aan dat clubs de meerwaarde inzien van een open competitiestructuur, waarbij de beste spelers van Nederland tegen elkaar voetballen, zonder gehinderd te worden door een kunstmatige scheiding tussen top- en breedtesport. In een aantal landen om ons heen, waaronder Duitsland, Spanje, Portugal, heeft het toelaten van beloftenteams aantoonbare resultaten opgeleverd. Wedstrijden tussen talentvolle beloftenteams en de beste teams uit het amateurvoetbal zullen competities attractiever en spannender maken en dat is goed voor de ontwikkeling van het voetbal in Nederland.

Vitesse is een van de clubs die zich ingeschreven heeft. Mohammed Allach, technisch directeur van Vitesse, lichtte onlangs het besluit van club toe: "De afgelopen seizoenen draait Jong Vitesse mee in de top van de beloftencompetitie, maar we willen een nog beter platform voor onze talenten creëren. We zien het als een uitdaging en uitstekende graadmeter om op die manier vanaf seizoen 2016/'17 de ontwikkeling van onze beloftenspelers voort te zetten."

Gogme

Ook FC Volendam-directeur Wim Biesterveld gaf vorige week aan dat hij voor de talenten van Volendam voornamelijk voordelen ziet: “Wij komen straks met ons beloftenteam misschien wel in de Topklasse uit. Daar spelen toch ook wat oudere voetballers - vaak ex-profs - die wat geslepener zijn. Zo wordt die jonge jongens ook wat gogme bijgebracht. Daar worden ze alleen maar beter van.”

Een aantal clubs, waaronder Feyenoord, acht de tijd nog niet rijp om het beloftenteam in te schrijven voor de nieuwe competitiestructuur. Voor die beloftenteams is er met ingang van seizoen 2015/’16 een aparte reservecompetitie. In deze competitie hebben de teams de gelegenheid tegen elkaar te voetballen, maar bestaat er geen mogelijkheid om te promoveren of te degraderen. De KNVB zit op korte termijn met het adviesorgaan Technisch Platform (afvaardiging van technisch directeuren, coach, ECV en CED) om de nadere invulling van de reservecompetitie te bespreken.

Meer informatie en uitleg over de nieuwe competitiestructuur

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven