Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

‘Goede bijeenkomsten' over nieuwe competitievormen

KNVB Media
KNVB Media
10 november 2016, 17:00

Clubs, trainers, spelers, supporters, journalisten, overheden en wetenschappers spreken over nieuwe competitievormen. - Foto: KNVB Media

De nieuwe competitievormen zijn weer een stapje dichterbij. Deze week vond de tweede ronde plaats van rondetafelgesprekken met de clubs, waarin gesproken werd over de uit te zoeken competitieformats en nieuwe opzet voor de Eredivisie, Jupiler League en KNVB Beker.

Dinsdag en woensdag spraken de Eredivisie- en Jupiler League-clubs in Zeist op de KNVB Campus in verschillende groepen met elkaar. Het leidde wederom tot boeiende gesprekken over de toekomst van het Nederlandse voetbal. “Het was een goede bijeenkomst”, concludeerde technisch directeur Mohammed Allach van Vitesse over de sessie waar hij bij aanwezig was. “Het is leuk om met elkaar hierover te discussiëren en vooral goed om een aantal denkrichtingen met elkaar af te stemmen.”

Denkrichtingen

Ik heb er absoluut vertrouwen in dat we die slag gaan maken

Er zijn namelijk nogal wat verschillende denkrichtingen. Clubs, trainers, spelers, supporters, journalisten, overheden en wetenschappers krijgen in de studie allemaal de mogelijkheid om hun mening te uiten, met ieder hun eigen belangen.

“Het mooie aan het traject is dat veel mensen om hun mening wordt gevraagd”, vindt Justin Goetzee, algemeen directeur van NAC Breda. “Het complexe is dat je heel veel meningen krijgt en dat het lastig wordt dat allemaal terug te brengen naar één concept. Maar ik heb er absoluut vertrouwen in dat we die slag gaan maken. De denkbeelden zitten namelijk niet ver van elkaar vandaan, het verschil zit hem in de details.” Allach: “Het is een gecompliceerd proces, waarbij er heel veel informatie is. Maar de structuur van het proces is duidelijk en we moeten het ook weer niet te ingewikkeld maken.”

Kwaliteit

Harm van Veldhoven sprak dinsdag met collega-directeuren over de nieuwe competitievormen.

“Als liefhebber vind ik dat de sportieve kant centraal moet staan”, zegt Harm van Veldhoven, technisch directeur van FC Eindhoven. “Natuurlijk is dat niet het enige belang en willen bijvoorbeeld supporters meer spektakel. Het entertainment mogen we daarom niet uit het oog verliezen, maar de kwaliteit van het spel moet – vind ik – voorop staan.”

Gerard Nijkamp, technisch directeur van PEC Zwolle: “Vanuit mijn functie staat het sportieve belang centraal en daar vandaan komen er commerciële aspecten kijken bij het vormen van een nieuwe competitie-opzet. Je kan ook de commerciële rol als hoofdpunt nemen, dan komen daarna de sportieve belangen om de hoek kijken. Zo heb je verschillende insteken waarmee je deze gesprekken kan ingaan.”

Online enquête

Ook supporters kunnen meepraten over de nieuwe competitievormen. Door middel van een online enquête kunnen zij hun mening geven over verschillende aspecten van de Eredivisie, Jupiler League en de KNVB Beker. Die enquête wordt luid toegejuicht door de clubs.

Goetzee: “Wij hebben een grote, loyale supportersschare, met een uitgesproken mening. Daarom vind ik het goed dat ook zij inspraak hebben. Onze supporters zijn bijvoorbeeld uitgesproken over de jong-elftallen en niet zo enthousiast over de vrijdagavond. NAC wil het liefste op zaterdag voetballen, maar als de rest van de competitie aan de vrijdag wil vasthouden, weet ik dat dit een lastig traject wordt, want ze gaan voor één centrale speeldag.”

Supportersonderzoek vernieuwing competities Supportersonderzoek vernieuwing competities Neem hier deel aan het supportersonderzoek.

Varianten uit het buitenland

Op dat moment voelt het alsof je onrecht is aangedaan, maar dat moet je breder zien en denken aan het belang van het totale voetbal

Deze week zijn er veel verschillende competitievormen besproken en een aantal afgestemd waar men meer onderzoek naar wilt gaan doen. Daarbij wordt ook gekeken naar diverse varianten uit het buitenland.

Harm van Veldhoven werkte als trainer van KV Mechelen en later bij KVC Westerlo met de Belgische competitie-opzet. “Bij KV Mechelen zijn we als zevende geëindigd, waardoor we ons net niet kwalificeerden voor de play-off I (waarin de eerste zes clubs strijden om de landstitel, red.) en op nul begonnen in de play-offs II. Op dat moment voelt het alsof je onrecht is aangedaan, maar dat moet je breder zien en denken aan het belang van het totale voetbal. Als de topclubs in Nederland door een nieuwe opzet beter gaan presteren in Europa, komt dat het totale Nederlandse voetbal ten goede – en daar streven we naar.”

Nieuwe opzet

De competitievormen kunnen drastisch veranderd worden, maar dat is zeker nog geen uitgemaakte zaak. “We moeten uitkijken dat we niet iets gaan formeren dat zijn doel voorbij schiet”, zegt Gerard Nijkamp bijvoorbeeld. “Misschien is het wel voldoende om een aantal aanpassingen door te voeren in het huidige format, zoals het aantal teams en de aanvangstijden.”

In december vindt de laatste sessie van de rondetafelgesprekken plaats. Vervolgens wordt richting het voorjaar van 2017 gekeken of en welke eventuele voorstellen aan de algemene vergadering Betaald Voetbal (AVBV) worden voorgelegd ter goedkeuring. Op deze vergadering wordt door clubs op democratische wijze gestemd over verbeteringen in de Nederlandse competitie(s). De AVBV staat gepland in mei 2017. Afhankelijk van een eventueel voorstel kan invoering plaatsvinden per 2017/’18 of een seizoen later.

Verbeteren Nederlandse competities Verbeteren Nederlandse competities Meer informatie over de studie naar nieuwe competitievormen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen