Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Definitieve programma’s Eredivisie en Jupiler League 2016/'17

KNVB Media
KNVB Media
20 juni 2016, 15:00

Kampioen PSV opent de competitie met een uitwedstrijd bij FC Utrecht - Foto: KNVB Media

De KNVB heeft de competitieprogramma’s voor de Eredivisie en de Jupiler League vastgesteld. Vorige week besprak de KNVB de concept competitieprogramma’s met alle clubs en afgevaardigden van gemeenten en politie. Op basis van dat overleg zijn nu de aanvangstijden en wedstrijden vastgelegd.

De aftrap van het Eredivisieseizoen 2016/’17 is op vrijdag 5 augustus in Nijmegen bij de wedstrijd N.E.C. - PEC Zwolle. In de eerste speelronde van de Eredivisie staan verder FC Utrecht - PSV en Sparta Rotterdam - Ajax op het affiche. De Jupiler League start met onder meer de duels VVV-Venlo - SC Cambuur en FC Dordrecht - FC Oss. Competitieseizoen 2016/'17 Competitieseizoen 2016/'17 Bekijk de complete competitieprogramma's van de Eredivisie en Jupiler League

Update (voorjaar 2017)

Het bovenstaande competitieprogramma heeft inmiddels enkele wijzigingen ondergaan. De aanpassingen (nieuwe data play-offs) staan vermeld in onderstaand document. Dit is dus het meest actuele overzicht van het voorjaarsprogramma in de Eredivisie en Jupiler League.

Prestaties voorop

"Bij het competitieprogramma staat maximaal presteren voor clubs en spelers voorop”, zegt Gijs de Jong operationeel directeur betaald voetbal van de KNVB. “We plannen altijd voldoende rust tussen de wedstrijden, zorgen voor een evenwichtig thuis- en uitritme en bieden evenveel wedstrijden voor en na de winterstop."

Gijs de Jong, operationeel directeur betaald voetbal van de KNVB, geeft een toelichting op hoe de competitieprogramma's gemaakt worden.

Voor de fans

Het seizoen 2016/’17 kent maar één midweekse speelronde in de Eredivisie, de overige competitieduels worden in de weekeinden gespeeld. "Naast optimale prestaties voor de clubs, maakt de KNVB een competitieprogramma voor de fans", zegt De Jong. "We plannen de wedstrijden zo in dat de fans op hun gewenste dag naar het stadion kunnen gaan en het liefst houden we ook rekening met de reistijden van de uitfans, zodat die ook de wedstrijden kunnen bezoeken. Dat lukt niet altijd, maar daar maken we ons wel sterk voor."

Gijs de Jong: "We voetballen voor de fans, dus we zorgen ervoor dat zij maximaal van het programma kunnen genieten."

Want naast sportieve principes en de wensen van de club en fans, moet er rekening gehouden worden met andere aspecten. Zo hebben de clubs met FOX en NOS afspraken over de verdeling en aanvangstijden van de wedstrijden.

Elke club voetbalt zo veel als mogelijk op de gewenste speeldag

In principe bestaat een Eredivisieronde uit één wedstrijd op vrijdag, vier op zaterdag en vier op zondag, verspreid over verschillende aanvangstijden. De Jong: "Dit jaar hebben we in de Eredivisie veertien clubs die hun thuiswedstrijden graag op zaterdagavond voetballen. Die moeten zo nu en dan ook een thuisduel op zondag spelen. Maar we hebben het zo ingepland dat elke club zo veel als mogelijk voetbalt op de gewenste speeldag en de verdeling van de aanvangstijden ook evenwichtig verdeeld is."

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen