Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Competitieseizoen 2016/’17 trapt af in Nijmegen

KNVB Media
KNVB Media
14 juni 2016, 8:00
0:32

N.E.C. - PEC Zwolle is de eerste wedstrijd in het nieuwe seizoen van de Eredivisie. - Foto: KNVB Media

De aftrap van het Eredivisieseizoen 2016/’17 is op vrijdag 5 augustus in Nijmegen bij de wedstrijd N.E.C. - PEC Zwolle. In de eerste speelronde van de Eredivisie staan verder FC Utrecht - PSV en Sparta Rotterdam – Ajax tegenover elkaar.

KNVB Media - eerste speelronde van het nieuwe seizoen 2016/'17

De Jupiler League start met onder meer VVV-Venlo – SC Cambuur en FC Dordrecht - FC Oss. Dat staat in het concept competitieprogramma dat de KNVB dinsdagmiddag presenteert aan de clubs en afgevaardigden van gemeenten en politie. Het programma kan nog veranderen, nadat de wedstrijddagen en aanvangstijden besproken zijn.

Prestaties voorop

“Bij het competitieprogramma staat maximaal presteren voor clubs en spelers voorop”, zegt Gijs de Jong operationeel directeur betaald voetbal van de KNVB. “We plannen altijd voldoende rust tussen de wedstrijden, zorgen voor een evenwichtig thuis- en uitritme en bieden evenveel wedstrijden voor en na de winterstop”.

Competitieprogramma 2016/'17: Waar wordt rekening mee gehouden?

Voor de fans

Het seizoen 2016/’17 kent maar één midweekse speelronde in de Eredivisie, de overige competitieduels worden in de weekeinden gespeeld. “Naast optimale prestaties voor de clubs, maakt de KNVB een competitieprogramma voor de fans”, zegt De Jong. We plannen de wedstrijden zo in dat de fans op hun gewenste dag naar het stadion kunnen gaan en het liefst houden we ook rekening met de reistijden van de uitfans, zodat die ook de wedstrijden kunnen bezoeken. Dat lukt niet altijd, maar daar maken we ons wel sterk voor.”  

Competitieprogramma 2016/'17: Wat willen de fans?

Want naast sportieve principes en de wensen van de club en fans, moet er rekening gehouden worden met andere aspecten. Zo hebben de clubs met FOX en NOS afspraken over de verdeling en aanvangstijden van de wedstrijden.

In principe bestaat een Eredivisieronde uit één wedstrijd op vrijdag, vier op zaterdag en vier op zondag, verspreid over verschillende aanvangstijden. “Dit jaar hebben we in de Eredivisie veertien clubs die hun thuiswedstrijden graag op zaterdagavond voetballen. Die moeten zo nu en dan ook een thuisduel op zondag spelen. Maar we hebben het zo ingepland dat elke club zoveel als mogelijk voetbalt op de gewenste speeldag en de verdeling van de aanvangstijden ook evenwichtig verdeeld is.”

Competitieprogramma Competitieprogramma Bekijk het competitieprogramma 2016/'17

Waarom de Bekerfinale voor eind van de competitie?

Competitieprogramma 2016/'17: Vroege Bekerfinale.

Situatie FC Twente en De Graafschap

Door de lopende beroepszaak van FC Twente tegen de uitspraak van de licentiecommissie, zijn De Graafschap en FC Twente planningstechnisch voorlopig zowel in de Eredivisie als de Jupiler League ingedeeld. Voor een definitieve indeling wacht de KNVB op de uitspraak van de beroepscommissie licentiezaken.

Tegelijkertijd is het belangrijk dat clubs in de Eredivisie en Jupiler League in dit stadium duidelijkheid krijgen over het competitieprogramma van komend seizoen. Vandaar dat het conceptprogramma dinsdagmorgen is gepresenteerd en in de middag met de clubs wordt besproken. 

De KNVB hoopt voor de fans van FC Twente, de Graafschap en alle andere volgers van het voetbal dat er spoedig duidelijkheid komt. Zodra deze duidelijkheid er is, stelt de KNVB het definitieve competitieprogramma vast.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen