Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Rolmodellen en voorbeelden in het voetbal zijn belangrijk voor vrouwen'

KNVB Media
KNVB Media
25 augustus, 11:31

De jonge Jans van Bergen (25) leert veel als bestuurslid PR en communicatie bij V.V. Achates. - Foto: KNVB Media

Het succes van de OranjeLeeuwinnen heeft het vrouwenvoetbal in Nederland definitief op de kaart gezet. Bij de meeste verenigingen floreert het meidenvoetbal. Ook zijn er steeds meer vrouwelijke voorzitters, vrouwelijke trainers en vrouwelijke scheidsrechters actief in het voetbal. In de serie ‘Meer Vrouwen in het Voetbal’ delen diverse meiden en vrouwen hun verhaal en vertellen ze wat hun rol in het voetbal hen brengt. Vandaag: Jans van Bergen, bestuurslid PR en communicatie bij V.V. Achates.

Al ruim tien jaar komt Jans van Bergen vrijwel wekelijks bij V.V Achates. Was dat voorheen alleen als speelster, sinds drie jaar heeft ze ook zitting in het bestuur van de vereniging uit Ottersum. Als bestuurslid PR en communicatie probeert de 25-jarige Van Bergen op de juiste manier te communiceren met de achterban van de club. “Ik was al actief als vrijwilligster binnen de vereniging toen ik werd benaderd om in het bestuur zitting te nemen. Ik hielp bijvoorbeeld bij eenmalige initiatieven en floot soms wedstrijden. Via-via had het bestuur te horen gekregen dat ik werkzaam ben als industrieel productontwerper en veel doe als designer, zoals het maken van posters. Dat was een van de redenen dat ik voor de functie werd gevraagd. Na wat bedenktijd en mij te hebben ingelezen in de rol, besloot ik het te gaan doen.”

Jongeren en vrouwen kijken vanuit een ander perspectief naar zaken

Hoewel er een verschuiving plaatsvindt, worden bestuursfuncties vaak nog vervuld door (oudere) mannen. Van Bergen denkt dat het belangrijk is als het bestuur een afspiegeling is van de leden. “Jongeren en vrouwen kijken vanuit een ander perspectief naar zaken. Dat kan zorgen voor een andere keuze of aanpak. Zeker een bestuursfunctie als PR en communicatie kan heel goed door een jongere worden vervuld. Het is goed te combineren met sociaal druk leven en vaak zijn jongeren ook nog handiger met digitale media, die steeds belangrijker worden voor een club.”

Van Bergen is één van de drie vrouwelijke bestuursleden bij V.V. Achates. Dat er al twee vrouwen actief waren in het bestuur heeft echter geen doorslaggevende rol gespeeld voor de speelster van V.V Achates Vrouwen 1. “Het is natuurlijk wel leuk, maar ik houd mij ook prima staande in een mannenwereld. Ik heb ook alleen maar positieve reacties gehad nadat ik was gepresenteerd als nieuw bestuurslid. Je merkt in zijn algemeenheid dat vrouwen steeds meer worden geaccepteerd in het voetbal, wat vroeger toch wel echt een mannenwereld was. Het vrouwenvoetbal is in opkomst en wordt steeds serieuzer genomen, ook bij V.V. Achates. Dat zijn goede tekenen.”

Jans van Bergen merkt dat vrouwen steeds meer geaccepteerd worden in het voetbal.

Steentje bijdragen

Voor Van Bergen betekende haar rol als bestuurslid PR en communicatie een kans om iets terug te doen voor de vereniging waar ze al een decennium komt. “Op deze manier draag ik mijn steentje bij. Daarnaast heb ik nu de kans mijn stem te laten horen. Ik zit in een team met veelal jonge meiden en dan krijg je dingen mee die je kunt aandragen in het bestuur. Het is goed de mening van jongeren mee te nemen bij bepaalde beslissingen.”

Dankzij haar rol in het bestuur heeft Van Bergen een veel beter inzicht gekregen in wat er allemaal komt kijken bij het besturen van een vereniging. “Het is zo belangrijk voor het voortbestaan van een club dat er mensen zijn die zich vrijwillig met hart en ziel ergens voor inzetten. Nu ik er middenin zit, zie ik pas hoeveel werk er wordt verricht. Daar mag soms wel meer waardering voor worden uitgesproken.”

“Persoonlijk heb ik al veel geleerd over heel veel zaken. Van financiën tot hoe je mensen het beste kunt benaderen”, vervolgt Van Bergen. “En ook op het gebied van communicatie leer ik nog bij. We merken bijvoorbeeld dat het moeilijker wordt vrijwilligers te vinden, zeker bij de jeugd. Daarom communiceren we nu wat meer via social media, om ook jongeren te bereiken. Sinds kort hebben we een Instagram-account dat door een jeugdlid wordt beheerd. Zo hopen we de jeugd te bereiken en betrekken.”

Rolmodellen en voorbeelden

Volgens Van Bergen zijn rolmodellen en voorbeelden belangrijk om anderen te overtuigen ook aan de slag te gaan als vrijwilliger. Dat geldt niet alleen voor jongeren, maar ook voor vrouwen. “Het is goed om diversiteit in een bestuur te hebben, zowel in leeftijd als geslacht. Een voordeel van vrouwen is dat ze eerder genuanceerde keuzes maken. Vrouwen denken over het algemeen iets langer na voordat ze iets zeggen of een beslissing nemen. Daarnaast zijn vrouwen iets socialer en stappen ze sneller op mensen af. Dat kan de drempel verlagen om een vrijwilligerstaak op te pakken. Als er alleen maar mannen in het bestuur hadden gezeten, was ik misschien niet eens gevraagd. Het helpt dus zeker om meer vrouwen en meiden te enthousiasmeren als er vrouwen in een bestuur zitten.”

Leerzame jaren

Bij V.V. Achates heeft Van Bergen als het ware een team om haar heen verzameld, dat helpt alle werkzaamheden zo goed mogelijk te verrichten. Ze benadrukt dat het belangrijk is dingen samen te doen. “Je moet niet alles zelf willen doen en te veel hooi op je vork nemen. Samen krijg je meer voor elkaar en het is ook leuker. Wanneer commissies goed zijn ingevuld, kunnen taken beter worden verdeeld. Hierdoor krijgt een bestuurder meer een sturende rol en is het een doorgeefluik vanuit de commissieleden. Bovendien verlaag je met commissies de drempel om vrijwilliger te worden. De taken kun je namelijk beter verdelen en er komt minder op het bordje van één persoon te liggen. Als vereniging is het belangrijk mensen persoonlijk te benaderen en met iemand in gesprek te gaan. Als je denkt dat iemand voor een bepaalde functie geschikt is, benader diegene dan. Nee heb je, ja kun je krijgen.”

De laatste paar jaar zijn heel leerzaam voor mij geweest en ik ben blij dat ik de stap heb gezet om in het bestuur plaats te nemen

Voor de komende jaren heeft Van Bergen twee doelen gesteld, waar ze als bestuurslid PR en communicatie haar steentje aan wil bijdragen. “Ten eerste wil ik, samen met anderen, de clubsite verbeteren. Ik denk er bijvoorbeeld over na om jeugdleden te laten meedenken en hen zo meer te betrekken bij de vereniging. Ik merk dat de jeugd- en de seniorenafdeling nog gescheiden werelden zijn bij de club. Het is wel een doel die meer naar elkaar toe te brengen. Dat kan door bijvoorbeeld als bestuurslid op zaterdagen of doordeweeks wedstrijden en trainingen te bekijken. Zo krijg je vanzelf interactie. Dan kan ik wat ik in die gesprekken hoor ook weer terugkoppelen richting het bestuur. De laatste paar jaar zijn heel leerzaam voor mij geweest. Ik heb veel contacten opgedaan en ik ben blij dat ik de stap heb gezet om in het bestuur plaats te nemen.”

Wil je meer inspirerende verhalen lezen van meiden en vrouwen die actief zijn in het voetbal? Bezoek dan onze pagina 'Meer Vrouwen In Voetbal'. Meer vrouwen als bestuurder Meer vrouwen als bestuurder Lees hier het verhaal van diverse meiden en vrouwen en lees wat het hen brengt om actief te zijn als vrijwilliger in het voetbal.

Welke rol pak jij in het voetbal?

Ik word trainer, scheidsrechter of bestuurder bij een voetbalvereniging.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen