Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Één tweetje brengt steeds meer bestuurders samen: 'Iedereen wil elkaar helpen'

KNVB Media
KNVB Media
21 april, 14:02
1:43

De community Eén tweetje heeft inmiddels meer dan duizend deelnemers, die elkaar helpen, informeren en inspireren over allerlei zaken in het voetbal. - Foto: KNVB Media

Met als doel bestuurders samen te brengen en met elkaar te verbinden, werd de community Eén tweetje aan het begin van 2020 gelanceerd. Een jaar later heeft de community al meer dan duizend deelnemers, die elkaar helpen, informeren en inspireren over allerlei zaken in het voetbal. We vroegen twee bestuurders die regelmatig actief zijn op Eén tweetje naar hun ervaringen en hoe zij het platform gebruiken.

Vanaf de start is Eén tweetje actief gebruikt door een steeds grotere groep bestuurders en commissieleden. Zij helpen elkaar en leren van elkaar. Inmiddels zijn er via de community honderden vragen gesteld en antwoorden op vragen gegeven en hebben zich al meer dan duizend bestuurs- en commisseleden aangesloten. Om dit heuglijke feit te vieren, heeft de KNVB de meest actieve bestuurders op het platform als cadeau twee exemplaren van het boek ‘Back2basics’ opgestuurd, wat synoniem staat voor kennisdelen op het platform. Er is hen gevraagd één exemplaar weg te geven om zo ook offline kennis met elkaar te delen.

Bianca Post was een van de gelukkigen die twee exemplaren van ‘Back2basics’ kreeg opgestuurd. "Tijdens mijn werkzaamheden als bestuurslid en coach bij een regio van Scouting Nederland ben ik al in aanraking gekomen met de video’s van Back2basics. Het viel mij toen op dat het proces dat daarin werd beschreven voor bijna alle sportverenigingen in Nederland geldt. Daarom heb ik destijds ook het boek gekocht. Dat is nog steeds actueel, omdat het gaat over verbinders zoeken binnen de vereniging en mensen als bestuur aan je binden."

Bianca Post, voorzitter van sv CWO, leert veel van andere bestuurders op Eén tweetje.

Post, sinds juli 2020 voorzitter van sv CWO in Vlaardingen, heeft een van de boeken cadeau gedaan aan de technische commissie van de vereniging. Het andere exemplaar ging naar een collega bestuurslid van Scouting Nederland. "Het TC-team bij CWO is volop in ontwikkeling. Ze zijn van oudsher gewend op een voetbaltechnische manier naar zaken te kijken. Dat is logisch en goed, maar ik denk dat we ook breder moeten kijken als vereniging. In dat proces zitten we nu en daar kan het boek goed bij helpen, denk ik."

Eén tweetje heel waardevol in coronatijd

Hans Verouden, voorzitter van Oirschot Vooruit, deelde het boek Back2basics met twee collega bestuursleden, maar heeft daardoor zelf nog niet de mogelijkheid gehad het te lezen. De dingen in die in het boek beschreven worden hebben wel de interesse van Verouden, die het afgelopen jaar zeer actief was op Eén tweetje om kennis te delen en op te halen. "Toen Eén tweetje net live was, zaten we in de eerste lockdown en wist niemand wat ons te wachten stond. Voor mijzelf en voor de vereniging was de community toen een heel goede manier om in contact te komen met collega’s, ervaringen met elkaar uit te wisselen en om te lezen hoe zij omgingen met corona."

Oirschout Vooruit gaat het boek ook gebruiken om te helpen bij het bestuurcoaching traject dat de vereniging ingaat. "We zijn recent gestart met bestuurscoaching, waarbij we onder begeleiding van een coach aan de slag om met meer plezier en effectiever te besturen. Het lezen van het boek Back2basics zal parallel lopen aan dit traject. Als bestuur staan we altijd open voor advies en het kan nooit kwaad als iemand eens meekijkt”, zegt voorzitter Hans Verouden. 

Eén tweetje heeft vooral op het gebied van kennisdeling en -uitwisseling een heel grote toegevoegde waarde

Inzicht

Post kwam via haar verenigingsadviseur in aanraking met Eén tweetje. "Ik heb al veel interessante casussen voorbij zien komen. Er zijn veel bestuurders actief die goed weten waar ze mee bezig zijn en hun organisaties verder willen ontwikkelen. Het geeft mij inzicht in de bredere wereld van het voetbal. Door over bepaalde zaken te lezen, kun je wat bij je eigen vereniging gebeurt in een ander daglicht zetten. Zo zijn er op Eén tweetje gesprekken gevoerd over de vrijwilligersbijdrage of het pachten van de kantine. Dat is heel interessant om te lezen. Ook de contributie-inning dit seizoen is een onderwerp dat bij ons speelt. Dan is het fijn op Eén tweetje verschillende meningen hierover te kunnen lezen, deze te bundelen en dat tijdens een bestuursvergadering met elkaar te bespreken. Door dit zo te doen, zijn we nu tot overeenstemming gekomen over wat we bij CWO gaan doen omtrent de inning van contributies."

Positieve toon

Voor Verouden heeft Eén tweetje naast het ophalen van informatie en delen van kennis een ander inzicht opgeleverd. "Als vereniging zijn we op de goede weg. Eén tweetje heeft min of meer de bevestiging gegeven dat de zaken bij ons over het algemeen goed geregeld zijn”, zegt de voorzitter. "Er is veel kennis en kunde binnen de vereniging. Als bestuur stelt ons dat in staat om echt met de hoofdlijnen op bestuursniveau bezig te zijn en ons veel minder te bemoeien met de uitvoering van allerlei zaken. Ik denk dat Eén tweetje met name voor iets kleinere clubs een heel grote toegevoegde waarde heeft, vooral op het gebied van kennisdeling en -uitwisseling."

Dankzij Eén tweetje krijg ik meer bagage over onderwerpen

Post is eveneens enthousiast over de mogelijkheden van Eén tweetje. "De toon van de deelnemers is heel positief. Iedereen wil elkaar helpen en ondersteunen. Bovendien is het goed je zicht te verbreden en in contact met anderen te komen. Je ziet dan verschillende standpunten en krijgt meer bagage over onderwerpen. Het levert mij echt iets op en ik denk dat het voor andere bestuurders ook zou gelden."

Eén tweetje Eén tweetje Benieuwd wat Eén tweetje voor jou als bestuurder kan betekenen? Bekijk meer informatie en meld je aan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen