Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Biedt jouw vereniging al 7x7 aan?

KNVB Media
KNVB Media
15 april, 17:11

7x7 voetbal is ideaal voor verenigingen die kampen met spelerstekorten binnen elftallen of met spelers die niet meer wekelijks willen of kunnen spelen. - Foto: KNVB Media

7x7 voetbal is de laatste jaren steeds populairder geworden bij senioren voetballers. Landelijk tellen we al meer dan 500 teams die meedoen KNVB-georganiseerde competities. Maar nog lang niet elke vereniging biedt 7x7 aan.

Voor het nieuwe seizoen kan het 7x7 aanbod een belangrijk middel zijn om de doelgroep aan de vereniging gebonden te houden. Met de inschrijvingen van teams voor het nieuwe seizoen in aantocht, informeren we verenigingen daarom graag over de mogelijkheden rondom 7x7 en hoe hiermee aan de slag te gaan. 

Wat is 7x7?

De vorm 7x7 voetbal is ideaal voor verenigingen die kampen met spelerstekorten binnen elftallen of met spelers die niet meer wekelijks willen of kunnen spelen. Lekker voetballen op een recreatieve manier staat centraal. KNVB biedt 7x7 competities aan voor zowel mannen (35+/45+) als vrouwen (18+/30+):

Voor- en najaarsreeks (vrijdagavond)

Deze vorm kent een reeks van minimaal 4 speelavonden op vrijdagavonden in het voor- en najaar. Een vereniging is tijdens de reeks eenmaal gastheer en speelt de overige momenten bij de andere verenigingen in de poule. De speelavonden zijn om de 3 weken en dus ideaal voor teams/voetballer die niet meer wekelijks op het veld kunnen staan.

Competitie (weekend)

7x7 wordt ook in het weekend (zaterdag of zondag) aangeboden in competitievorm. De wedstrijden duren vaak 60 minuten en worden op wekelijkse basis aangeboden. Niet veel anders dan het reguliere aanbod, alleen voor met kleinere teams en velden. Ideaal dus voor de teams/voetballers die nog wel wekelijks hun wedstrijdje willen spelen, maar geen heel elftal meer op de been kunnen krijgen.

Infographic 7x7 Infographic 7x7 Alles over 7x7 voetbal in een oogopslag.

Inventariseer de behoefte

Ondanks de groeiende populariteit onder voetballers is 7x7 nog lang niet bij iedereen bekend. Dit heeft er uiteraard ook mee te maken, dat het nog niet door elke vereniging wordt aangeboden. Start daarom vandaag nog met peilen van de behoefte voor deze voetbalvorm bij de doelgroep. Met de een seizoen zonder voetbal door Corona, kan 7x7 voor sommige teams wel de oplossing zijn om toch door te kunnen volgend seizoen. Bij RKSV Wittenhorst zijn ze ook aan de slag gegaan, door middel van een aanmeldformulier kunnen spelers/teams zich aanmelden voor eventueel 7x7 aanbod.

RKSV Wittenhorst RKSV Wittenhorst Lees hier hoe RKSV Wittenhorst 7x7 voetbal organiseert.

Organiseer een 7x7 toernooi 

Misschien wel de beste manier om 7x7 te promoten binnen de vereniging is het organiseren van een 7x7 toernooi. De huidige coronamaatregelen maken dat op dit moment alleen mogelijk voor de doelgroep t/m 26 jaar. Maar met versoepelingen in aantocht, is het wellicht wel mogelijk om in de zomer 7x7 toernooi te organiseren. 

Vanuit de KNVB zal er binnenkort ook meer ondersteuning komen omtrent het opzetten van zomeractiviteiten, waarbij het 7x7 toernooi een onderdeel kan zijn. 

Poster 7x7 toernooi Poster 7x7 toernooi Download de posters om 7x7 voetbal op de club te promoten.

Toolkit Social Media Toolkit Social Media Download hier de promotiefoto's voor de social media kanalen van de club.

Meer informatie?

Heb je vragen over het opzetten van 7x7 binnen jouw vereniging? Neem dan contact op met jouw verenigingsadviseur.

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Heb je vragen, dan help onze verenigingsondersteuner je graag verder.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen