Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Meer vrijwilligers of stoppen; de keuze was helder

KNVB Media
KNVB Media
3 augustus 2017, 16:06

De leden van SV Ruwaard mochten kiezen: doorgaan met meer vrijwilligers, of stoppen. 'Doorgaan', zo klonk het massaal. Zo’n veertig mensen meldden zich aan. - Foto: KNVB Media

De keuze was simpel voor de leden van SV Ruwaard. Doorgaan met meer vrijwilligers of het seizoen afmaken en dan de stekker uit de club trekken. Doorgaan, zo klonk het massaal. ‘Prima’, zei de werkgroep. ‘Maar dan hebben we wel mensen nodig.’ Dat was niet aan dovemansoren gericht. Zo’n veertig mensen meldden zich aan.

Nu ongeveer een jaar geleden kwam de vraag ter sprake tijdens de algemene ledenvergadering van de vierde grootste club uit Oss. Moeten we eigenlijk nog wel doorgaan? Ruwaard kampte met een teruglopend ledenaantal, er waren geruchten met een negatieve lading over de financiële positie van de club, maar bovenal leunde de club veel te zwaar op twee bestuursleden die de kar altijd maar weer moesten trekken.

Geen ideale situatie

Geen ideale situatie, zo vond een aantal clubmensen. Verre van zelfs. De aanwezigen bij de ledenvergadering knikten. Zo kon het niet verder. Een werkgroep werd gevormd van vier leden die binnen een aantal weken uitzochten hoe de club er voor stond. ‘Goed’, zo was het antwoord tijdens een nieuwe vergadering waarin de resultaten werden gepresenteerd. “We waren financieel gezond en levensvatbaar”, vertelt Martijn Elbers, een van de vier leden van de werkgroep. Maar bestuurlijk gezien was het een heel ander verhaal.

De leden van SV Ruwaard konden kiezen uit twee scenario's: doorgaan met meer vrijwilligers, of stoppen.

Om die reden werd de vraag voorgelegd aan de leden; wat willen jullie? “We hebben het heel zwart-wit gesteld. Er zijn twee scenario’s; als we doorgaan moeten er meer vrijwilligers komen. Zo niet, dan maken we het seizoen af, voldoen we aan onze financiële verplichtingen en stoppen we er mee in de zomer. Dan kan iedereen die dat wil op zoek naar een nieuwe club”, aldus Elbers.

Tientallen vrijwilligers

Voorheen moesten twee mannen alles alleen doen, nu staan we er met een hele club mensen voor om die problemen op te lossen

Het resultaat was overweldigend. Binnen twee weken hadden tien mensen zich aangemeld voor de bestuurlijke functies, terwijl een club van meer dan dertig mannen aangaf wel iets te willen doen voor de club. Uiteindelijk werd een nieuw bestuur gevormd van zes mannen en één vrouw, met daaronder zeven al bestaande en nieuw opgerichte commissies.

“We hadden voorheen bijvoorbeeld geen technische commissie en geen sponsorcommissie, nu wel”, weet Elbers, terwijl ook de kantine in de tussentijd opgeknapt werd. “Ik zeg niet dat alle problemen ineens zijn opgelost, er blijven nog voldoende uitdagingen over, maar we zijn zeker op de goede weg. Voorheen moesten die twee mannen alles alleen doen, nu staan we er met een hele club mensen voor om die problemen op te lossen.”

Aanrader

Elbers knikt enthousiast. Hij zou het zeker aanraden aan andere verenigingen die met dezelfde problemen worstelen. “Weet je wat het is. Als je alleen meldt dat er een tekort aan vrijwilligers is en dat de club zoekt naar mensen die mee willen helpen, denkt iedereen; ‘dat weten we nu wel’. ‘Dat was vorig jaar en dat jaar daarvoor ook het geval en we bestaan nog steeds.’ En dat klopt natuurlijk. Maar dat komt omdat een aantal mensen steeds de kar trekt. En blijft trekken.”

We hebben een mooie club, maar zonder jullie steun gaat de club verloren. Dat gegeven moet je de mensen voorhouden

Je moet er wel echt achter staan, waarschuwt hij. “Anders blijft de situatie gewoon zoals die is.” Ten eerste is openheid van zaken belangrijk, denkt de voorzitter. “Geef eerlijk een helder beeld over de levensvatbaarheid van de club, anders gaan mensen twijfelen.” Ten tweede en nog belangrijker is om je als bestuur vervolgens kwetsbaar op te stellen. “We hebben een mooie club, maar zonder jullie steun gaat de club verloren’, moet je de mensen voorhouden. Daar moeten clubs harder in zijn. Ik geloof daar echt in. Want dan komen mensen wel in beweging. Kijk maar naar wat het onze club heeft opgeleverd.”

Als vereniging aan de slag om meer vrijwilligers te werven? Doe dan inspiratie op met de beschikbare informatie en goede praktijkverhalen van andere clubs op KNVB ASSIST. Ook de verenigingsadviseur uit de regio kan hierbij helpen.

Vrijwilligers Vrijwilligers Scheidsrechters, trainers en mensen in de kantine zorgen dat elk weekend miljoenen jongens, meisjes, mannen en vrouwen kunnen genieten van deze prachtige sport. Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen