Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Persoonlijke aanpak levert VVSB veel extra handjes op

KNVB Media
KNVB Media
11 november 2016, 15:46

VVSB heeft sinds 2014 een bestuurslid Vrijwilligerszaken. Sindsdien groeit het aantal paar helpende handen gestaag. In twee jaar tijd kwamen er 120 nieuwe vrijwilligers bij. - Foto: KNVB Media

VVSB heeft sinds 2014 met Angela van Eeden een bestuurslid Vrijwilligerszaken. Sindsdien groeit het aantal paar helpende handen gestaag. In het eerste jaar kwamen er vijftig vrijwilligers bij, in het afgelopen seizoen waren dit er zelfs zeventig.

“Het was hard nodig dat er structuur kwam wat betreft de vrijwilligers”, legt Van Eeden haar benoeming in het bestuur van de club uit. “Iedereen die hielp had goede bedoelingen, maar als er iets mis ging, konden ze nergens terecht met hun verhaal. Hierdoor zijn er waarschijnlijk in het verleden meerdere vrijwilligers gestopt.”

Nadat de algemene ledenvergadering de wens voor een bestuurslid Vrijwilligerszaken had uitgesproken, benaderde het bestuur Van Eeden, die al een aantal taken binnen de club op zich nam. “Ik heb er een aantal hulpkrachten bijgezocht en heb vervolgens de vrijwilligerscommissie opgericht. Het eerste dat wij deden, was praten met andere clubs om goede ideeën op te doen.”

Persoonlijke benadering

Wij zijn op zaterdagmorgen de velden langs gegaan en hebben ouders gevraagd waar ze goed in zijn

Uiteindelijk koos Van Eeden voor de persoonlijke benadering. “Wanneer je vrijwilligers zoekt, helpt het niet om een oproepje op de website te plaatsen. Niemand voelt zich dan aangesproken. Wij zijn op zaterdagmorgen de velden langs gegaan en hebben ouders die langs de lijn stonden, gevraagd waar ze goed in zijn en waar ze eventueel mee kunnen helpen.”

De nieuwe aanpak werkte. “We laten ons niet zomaar afpoeieren. Vaak krijg je te horen dat iemand het druk heeft met werk. Wanneer je vervolgens vraagt wat voor werk zo iemand doet, blijkt soms dat dit soort werkzaamheden ook op de club hard nodig zijn. Dat wil nog wel eens helpen.”

In het eerste jaar overviel de vrijwilligerscommissie de ouders langs de lijn. Dit jaar doen ze het anders. “We kondigen het nu van tevoren aan met bijvoorbeeld flyers op het sportpark. Dat is wat netter. En natuurlijk denkt een aantal ouders vast wel eens zoiets van 'daar komen ze weer'. Maar daar wen je aan. En wanneer je het gesprek aan gaat, wil zo’n iemand soms ook gewoon helpen.”

Vrijwilligers zijn er nooit genoeg.

Methode bij de senioren

De resultaten zijn goed. “In het eerste seizoen kregen we er vijftig vrijwilligers bij. In het afgelopen seizoen waren dat er zelfs zeventig. Vooral bij de seniorenteams is nog winst te behalen. We gaan bij hen voor een wedstrijd langs in de kleedkamer, maar zijn nog zoekende naar een methode die beter aanslaat.”

Genoeg vrijwilligers zijn er nooit. “We hebben een flinke stap gezet, maar we kunnen nog veel mensen gebruiken. Een aantal vrijwilligers vervult meerdere taken binnen de club. Het zou fijn zijn wanneer we hun werk kunnen verlichten.”

De KNVB kan je helpen om vrijwilligers te werven of te behouden voor je vereniging. Bekijk op KNVB ASSIST wat je als club zelf kunt doen of neem contact op met de verenigingsadviseur.

Vrijwilligers Vrijwilligers Voetbal kan alleen bestaan door de inmiddels ruim 400.000 vrijwilligers die week in week uit helpen bij een voetbalclub bij hen in de buurt. Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen