Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een bedankje op maat voor vrijwilligers AZC Zutphen

KNVB Media
KNVB Media
16 maart 2016, 15:41

Elke club is dankbaar voor de vrijwilligers en probeert hen elk op een eigen manier te bedanken voor hun inzet. AZC Zutphen geeft hen een bedankje op maat. - Foto: KNVB Media

Elke club is dankbaar voor de vrijwilligers en probeert hen elk op een eigen manier te bedanken voor hun inzet. AZC Zutphen geeft hen een bedankje op maat.

Ieder jaar zet het bestuur alles op alles om iets leuks te organiseren voor de hechte groep vrijwilligers, maar altijd gezamenlijk. Een feestavond op de club of met z'n allen naar de bioscoop. Dit jaar is bij het uitzoeken van een kleinigheidje rekening gehouden met de taken die de vrijwilligers uitvoert. Het is een experiment, maar het lijkt na de eerste keer al geslaagd.

AZC is een groeiende vereniging die borrelt van de energie en waar veel initiatieven worden ontplooid. De vereniging heeft een klein bestuur van slechts vier personen en heeft als proef een fulltime verenigingscoach. Om al het werk gedaan te krijgen, wordt het bestuur ondersteund door zeven commissies met eigen verantwoordelijkheden en budget. Die commissies vormen het kloppend hart van de Zutphense vereniging. Het bestuur heeft besloten om de vrijwilligers die verbonden zijn aan een commissie te bedanken met een avond die op maat voor hen is samengesteld. Als eerste was de kantinecommissie aan de beurt.

Instructies voor de koffiemachine

Tijdens de vrijwilligersavond op maat wordt het nuttige met het aangename gecombineerd. Bij AZC is in de kantine en rondom de processen van inkoop en verkoop de laatste tijd veel veranderd. De vrijwilligersavond begon dan ook met een informatief deel waarbij die veranderingen allemaal aan bod kwamen. De grote groep kantinevrijwilligers werd opgedeeld in kleine groepjes. Die rouleerden langs een aantal stations waar telkens een ander onderwerp centraal stond. Dat varieerde van de nieuwe groepen op de kassa tot het mobiele pinapparaat en van een instructie voor de nieuwe koffiemachine tot nieuwe producten in het assortiment. Omdat het kort en kernachtig werd gehouden en het niet tussen alle werkzaamheden door hoefde, waren de reacties unaniem erg positief. Het informatieve deel was voor de groep nieuwe vrijwilligers die ook aanwezig was, de perfecte aftrap. Na het informatieve deel was het tijd voor het aangename deel. Ook dat stond in het teken van de commissie.

Vergeten uit te spugen

Het bestuur had voor de commissie een biertapwedstrijd georganiseerd en een wijnproeverij. AZC schenkt wijn in de kantine. Het was aan de commissieleden om uit tal van verschillende wijnsoorten en wijnen een nieuwe witte, rode en rosé wijn te selecteren. De winnende wijnen staan het komende seizoen bij Zutphense club op de kaart. De vrijwilligers namen hun taak heel serieus, sommige wijnen werden wel drie keer opnieuw geproefd. De focus en concentratie was zo groot dat sommigen zelfs vergaten om de wijn uit te spugen. Nadat de drie winnaars waren geselecteerd, was het tijd voor de biertapwedstrijd. Onder toeziend oog van een deskundige jury tapte elk commissielid zo goed mogelijk bier in verschillende soorten glazen en deden de tappers hun best deze allemaal keurig te serveren. Al snel bleek dat het tappen van een perfect biertje veel moeilijker is, dan het op het eerste gezicht lijkt. Zelfs de meest ervaren tappers hadden moeite om elk glas precies goed gevuld te krijgen. Omdat het zonde is om getapte biertjes weg te gooien, werd het een lange en gezellige avond in Zutphen.

Ook voor de overige zes commissies organiseert het bestuur van AZC een maatwerkavond. Als ze allemaal zo’n succes worden als de eerste voor de kantinecommissie dan zit het met het op peil houden van het vrijwilligersbestand van AZC wel snor.

Bekijk op de speciale pagina over belonen hoe je vrijwilligers kunt bedanken voor hun inzet. Ook de verenigingsadviseur kan je helpen bij vraagstukken over dit onderwerp.

Belonen Belonen Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen