Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Energieneutraal is het streven bij RKVV Montagnards

KNVB Media
KNVB Media
5 november 2016, 15:06

Met diverse energiebesparende maatregelen heeft RKVV Montagnards het energieverbruik met tweederde teruggebracht. - Foto: KNVB Media

Met diverse energiebesparende maatregelen heeft RKVV Montagnards het energieverbruik met tweederde teruggebracht. Maar het ultieme streven is om onderaan de streep op de energierekening een nul te noteren.

Hoe werkt het?

Uit een analyse van de uitgaven bleek dat er veel winst te behalen was met het terugdringen van de kosten van gas, water en licht

Om de teruglopende inkomsten te compenseren besloot RKVV Montagnards de accommodatie te verduurzamen. Het schafte zonnepanelen aan, verving de boilers door elektrische waterpompen en instaleerde inverters om de temperatuur te regelen. Hierdoor bespaarde de vereniging jaarlijks tienduizend euro. Voor de financiering deed het een beroep op de EDS-subsidie en sloot het een renteloze lening af bij de gemeente. Ook leden en een sponsor droegen een financieel steentje bij om de benodigde € 100.000 bij elkaar te krijgen. Het streven van de club uit het Limburgse Bergen is om in de nabije toekomst energieneutraal te zijn.

Teruglopende kantine-, subsidie- en contributie-inkomsten lagen ten grondslag aan de verduurzamingsacties van de club uit het Limburgse Bergen. Uit een analyse van de uitgaven bleek dat er veel winst te behalen was met het terugdringen van de kosten van gas, water en licht. Jaarlijks was Montagnards rond de vijftienduizend euro kwijt aan deze kostenpost. “Als de inkomsten teruglopen moet je aan de andere kant kijken waar je op kunt bezuinigen”, beredeneert voorzitter Bart van Roosmalen. “Toen zijn wij gaan kijken naar de mogelijkheden om snel te besparen op de energiekosten.”

Verduurzaming en bewustwording

De Zuiderlingen pakten het direct goed aan. Zo plaatsten zij zonnepanelen, werden de boilers vervangen door elektrische waterpompen en regelden zogenoemde inverters (vergelijkbaar met een airco) in haast alle kamers van het clubgebouw de luchttemperatuur. Het gasverbruik werd zo teruggeschroefd naar het nulpunt. Maar behalve de materiële investeringen speelde het bestuur van Montagnards ook in op gedragsverandering.

“Voor trainers en leiders hielden wij een presentatie om hun bewust te laten worden van het energiegebruik”, vervolgt Van Roosmalen. "Iets minder uitgebreid douchen en het structureel uitschakelen van de lichten in de kleedkamers kan al een hoop schelen. Dit lieten wij zien met berekeningen. Op die manier creëer je bewustwording en zijn zij bereid mee te helpen.” Met deze verduurzamingsmaatregelen bespaart de club jaarlijks tienduizend euro.

Binnen tien jaar terugverdiend

De bekostiging van de in totaal ruim € 100.000 aan investering financierde Montagnards voor eenderde met eigen middelen. Voor het resterende bedrag maakte het gebruik van de subsidie Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties en verstrekte de gemeente een renteloze lening. Ook een sponsor sprong met een bijdrage bij en daarnaast leverde een kleine crowdfundingactie via Facebook onder de leden zo’n tweeduizend euro op.

Iets minder uitgebreid douchen en het structureel uitschakelen van de lichten in de kleedkamers kan al een hoop schelen

“Het totale bedrag aan investering is inderdaad fors", aldus voorzitter Van Roosmalen. "Maar uiteindelijk verdienen we binnen tien jaar het bedrag terug en daarna plukken wij de vruchten. Een andere mooie bijkomstigheid is dat wij veel goede reacties krijgen van de mensen rondom de club. Zij zien dat wij bezig zijn met de toekomst van de vereniging en dat waarderen zij. De betrokkenheid van deze personen is in de afgelopen tijd gegroeid.”

Energieneutraal

Montagnards heeft na de eerste verduurzamingsronde de smaak te pakken. Op korte termijn is de club van plan om de energieslurpende koelcel te voorzien van isolatiemateriaal, zodat deze aanzienlijk in verbruik daalt. “En over een aantal jaar hopen rondom alle velden ledverlichting te plaaten”, is Van Roosmalen ambitieus. “Hiervoor zijn wij de mogelijkheden voor een subsidie in kaart aan het brengen. Uiteindelijk is het streven om als club volledig energieneutraal te zijn. Daar gaan we voor.”

Meer informatie over duurzaamheid vind je op de speciale pagina over dit onderwerp. Ook de verenigingsadviseur uit jouw regio kan je helpen bij vraagstukken over duurzaamheid. Duurzaamheid Duurzaamheid Steeds meer voetbalverenigingen zijn bewust of onbewust bezig met duurzaamheid. Duurzame voetbalaccommodaties zijn helemaal van deze tijd en hebben de toekomst. Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen