Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Bestuursleden enthousiast over Één tweetje: 'Opeens beschikking over groot netwerk'

KNVB Media
KNVB Media
3 december, 10:58

Al bijna 900 bestuursleden gaan online met elkaar in gesprek gaan en wisselen kennis en ervaringen uit via de community. - Foto: KNVB Media

Sinds begin van dit jaar kunnen bestuurders van voetbalverenigingen eenvoudig met elkaar in gesprek gaan en kennis en ervaringen uitwisselen via de community Eén tweetje. Al bijna 900 bestuursleden hebben zich aangesloten. Wij spraken twee bestuurders die veelvuldig gebruikmaken van Eén tweetje over hun ervaringen met het platform.

Het idee van Eén tweetje is simpel: verenigingen on- en offline met elkaar verbinden waardoor het onderling uitwisselen van kennis en ervaringen makkelijker wordt. Door het coronavirus kwam de ontwikkeling van het platform in een stroomversnelling en ging Eén tweetje begin dit jaar live. Leo Kruithof van vv Noordwijk is vanaf het begin betrokken geweest bij de community. “Het idee sprak mij meteen al aan en de ervaringen tot nu toe zijn heel positief. Ik ben vooral actief met het stellen en beantwoorden van vragen. Dat vind ik ook enorm nuttig. Je kunt heel eenvoudig een vraag stellen en snel antwoord krijgen van mensen uit heel Nederland. Die reacties kunnen soms heel anders zijn dan waar je zelf in eerste instantie aan dacht. Normaal heb je vooral contact met verenigingen uit de eigen regio en spreek je veelal dezelfde personen met min of meer dezelfde denkwijze als jezelf. Nu krijg je vanuit verschillende invalshoeken input en dat is erg waardevol.”

Ook Daphne Knijnenburg van ZSV in Zeilberg is een enthousiast gebruiker van Eén tweetje. “Ik heb de notificaties aanstaan, waardoor ik over bepaalde onderwerpen een mailtje ontvang. Bij een nieuwe melding kijk ik altijd even op Eén tweetje. Als de vraag interessant is, duik ik verder in het onderwerp."

Je kunt zoveel van elkaar leren als verenigingen en daar voorziet Eén tweetje in

Knijnenburg heeft al veel gehad aan Eén tweetje. Het hielp de vice-voorzitter van ZSV onder meer bij het opzetten van het Voetbalfestival deze zomer. “We wilden iets voor de jeugd organiseren, maar online kon ik niet alle informatie over het Voetbalfestival vinden. Toen heb ik een vraag op Eén tweetje gesteld en op die manier kreeg ik direct allerlei informatie en tips, wat hielp bij de organisatie van het Voetbalfestival. Daarnaast las ik op het platform een keer iets over een vereniging die een bingo had georganiseerd. Dat vond ik een goed idee en nu zijn wij ook bezig een bingo neer te zetten.”

Van elkaar leren

De meerwaarde van Eén tweetje zit er volgens Knijnenburg vooral in dat verenigingen op een laagdrempelige manier veel kennis met elkaar delen. “Als er een bepaald besluit binnen de vereniging genomen moet worden, of wanneer er een vraagstuk op tafel ligt, kijk ik altijd even bij Eén tweetje om te checken of een andere club hier al iets mee heeft gedaan. Het is zo makkelijk om ideeën op te doen en de mening van andere verenigingen te bekijken. Veel verenigingen opereren nog redelijk op zichzelf, maar we zijn veelal wel met dezelfde zaken bezig. Je kunt zoveel van elkaar leren en daar voorziet Eén tweetje in.”

Kruithof bekijkt zelfs voor elke bestuursvergadering nog even Eén tweetje om meer te weten te komen over onderwerpen die voor de vergadering op de agenda staan. “Bijvoorbeeld toen wij op zoek waren naar een nieuwe Hoofd Jeugdopleiding. Ik heb toen gekeken wat andere verenigingen daarover te zeggen hadden en hoe zij de sollicitatieprocedure hebben aangepakt. Ik heb ook gevraagd of clubs een goede taak- en functieomschrijving voor een Hoofd Jeugdopleiding hadden. Daar kwam veel reactie op en er zaten goede voorbeelden tussen van andere verenigingen. Uit de voorbeelden heb ik bepaalde zaken gehaald die we zelf weer hebben gebruikt. Daarnaast heb ik ons eigen normen- en waardenbeleid gedeeld met een vereniging die hierom vroeg. Beleidsstukken en functieprofielen kun je via Eén tweetje eenvoudig en heel snel ontvangen. Daar kan elke vereniging zijn voordeel mee doen.”

Zelf wiel uitvinden

Je kunt met Eén tweetje zowel als vereniging als individueel bestuurslid je voordeel doen

Inmiddels zijn er bijna 900 bestuursleden lid van Eén tweetje. Zowel Knijnenburg als Kruithof raadt andere bestuurders aan gebruik te maken van het platform, waarvan op korte termijn ook een app verschijnt. “Als je wilt groeien als vereniging en van anderen wilt leren, is Eén tweetje een prachtig platform. Je kunt hier zowel als vereniging als individueel bestuurslid je voordeel mee doen”, zegt Kruithof.

Knijnenburg sluit zich bij de woorden van haar collega-bestuurder aan. “Ik deel veel dingen van Eén tweetje met andere bestuursleden en maak screenshots van interessante berichten. Als voetbalverenigingen hoeven we niet allemaal zelf het wiel uit te vinden. Zeker als je bijvoorbeeld een vrijwilligerstekort hebt, of met andere problematiek te maken hebt zou ik aanraden lid te worden. Dankzij Eén tweetje heb je opeens een enorm groot netwerk tot je beschikking waarvan je zoveel veel kunt leren.”
Eén tweetje Eén tweetje Wil jij ook je kennis en ervaringen delen met andere bestuurders? Meld je dan nu aan voor de community Eén tweetje!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen