Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

11 tips voor een goed bezochte algemene ledenvergadering

KNVB Media
KNVB Media
7 oktober 2019, 10:06

Het kan soms lastig zijn je leden warm te maken voor de ALV. - Foto: KNVB Media

De algemene ledenvergadering is een jaarlijks terugkerend evenement op de kalender van vrijwel alle voetbalverenigingen. De praktijk leert dat het soms lastig kan zijn je leden warm te maken voor de bijeenkomst. Hoe zorg je ervoor dat de ALV goed bezocht wordt? We zetten elf tips op een rij.

 1. Laat je leden de agenda (mee)bepalen. Betrek de leden van je vereniging echt bij de ALV. Doe een oproep op de clubsite, op sociale media, via de mail en in het clubblad waarin je de leden vraagt onderwerpen voor de ALV aan te dragen. Zo kom je er achter wat er leeft binnen de club, zorg je voor een nuttige en zinvolle agenda én vergroot je de betrokkenheid van je leden.
 2. Verstuur ludieke uitnodigingen. Breng de ALV niet alleen onder de aandacht via de clubsite, sociale media, clubblad of lokale krant, maar trek ook op een andere manier aandacht. Je kunt bijvoorbeeld de ouders van jeugdleden bellen, of aanspreken langs het veld en hen attenderen op de bijeenkomst.
 3. Nodig een externe spreker uit. Een buitenstaander, zoals een topsporter of een trainer die vroeger lid was van de club, kan voor een verfrissende blik en nieuwe invalshoeken zorgen. Bovendien kan het mensen die twijfelen of ze komen een duwtje in de rug geven.
 4. Organiseer een andere activiteit. Leden zullen eerder geneigd zijn naar de ALV te komen als er ook iets anders georganiseerd is. Denk bijvoorbeeld aan een vrijwilligersavond of een barbecue.
 5. Koppel een sportieve activiteit aan de ALV. Ga eerst met alle leden een balletje trappen en koppel bijvoorbeeld een inzamelingsactie voor het goede doel aan die activiteit. Zo zorg je ervoor dat er veel mensen op de been zijn en ze met een goed gevoel aan de vergadering beginnen.
 6. Organiseer de ALV in een andere omgeving. De kantine is bekend terrein voor de leden. Trek de aandacht en plan de ALV eens in een café in de buurt of bij een van de sponsors.
 7. Betrek lokale ondernemers. Regel met behulp van lokale ondernemers een veiling of loting op dezelfde avond als de ALV. Met een aantal mooie prijzen is de opkomst waarschijnlijk hoger én je kunt de ALV ook via de plaatselijke supermarkt, sportwinkel, bank etc. promoten.
 8. Zorg gedurende het jaar voor betrokkenheid. Hoe meer je de leden betrekt bij alles wat er binnen de vereniging gaande is, hoe groter de kans dat de opkomst bij de ALV hoog is.
 9. Vergeet de jeugd niet. Jeugdleden hebben vaak geen stem binnen de club. Om een manier om hen toch bij de club te betrekken, is een Algemene Ledenvergadering voor de jeugd organiseren. GeuzenMiddenmeer deed precies dit en gaf de jeugd een stem, waar voor de club belangrijke zaken uit kwamen om het voor iedereen leuker te maken.
 10. Vergader kort en functioneel. Maak van het tweede deel van de ALV een mooie brainstorm over de toekomst (kansen!) van de vereniging of het activiteitenplan van volgend jaar. Vaak komen hier leuke ideeën uit en zijn er ook direct wat leden die zich aanbieden om er mee aan de slag te gaan.
 11. Gebruik de ALV om leden in het zonnetje te zetten. Huldig bijvoorbeeld de kampioenen of benoem iemand tot erelid of lid van verdienste.

Jeugd GeuzenMiddenmeer spreekt zich uit op ALV Jeugd GeuzenMiddenmeer spreekt zich uit op ALV GeuzenMiddenmeer uit Amsterdam bestaat voor meer dan de helft uit jeugdleden. Toch hebben deze 600 jongens en meisjes geen stem binnen de club. Dat kan anders dacht voetbalmoeder Marijke Krabbenbos en zij organiseerde een heuse Algemene Ledenvergadering voor de jeugd.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen