Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Folder ministerie SZW over ontwikkelingen Wet Werk en Zekerheid

KNVB Media
KNVB Media
7 juli 2016, 16:37

Er worden momenteel gesprekken gevoerd over een nieuwe cao sportverenigingen waarin clubs af kunnen wijken van de ketenbepaling. - Foto: KNVB Media

Zoals bekend is op 1 juli 2015 de Wet Werk en Zekerheid, kortweg de WWZ, van kracht gegaan. De WWZ heeft ingrijpende gevolgen voor arbeidscontracten in het amateurvoetbal. Met de nieuwe regels moeten clubs werknemers eerder een vast contract geven, terwijl die veelal hun werk bij de vereniging als bijbaan zien en een vast dienstverband niet gewenst is. Of werknemers moeten zes maanden uit dienst bij de vereniging. Eerder was die periode drie maanden, en konden clubs de zomerstop gebruiken om die periode te overbruggen.

Er worden momenteel gesprekken gevoerd over een nieuwe cao sportverenigingen

Vandaar dat KNVB en andere partijen in de sport met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gesproken hebben over mogelijke uitzonderingen in de sport. Er worden momenteel gesprekken gevoerd over een nieuwe cao sportverenigingen, waarin clubs via een nieuwe werkgeversorganisatie kunnen afwijken van de ketenbepaling. De verwachting is dat de nieuwe cao niet voor 1 januari 2017 operationeel is.

Het ministerie heeft een folder opgesteld voor sportverenigingen met nuttige informatie over de WWZ in de amateursport.

Cao amateurvoetbal

In het amateurvoetbal (namens amateurverenigingen en namens spelers) wordt momenteel besproken of het mogelijk is een cao te sluiten voor de top van het amateurvoetbal. Hier zou ook een afwijkmogelijkheid van de ketenbepaling in de WWZ worden opgenomen. De KNVB is daar geen partij in. Wel is er door de werkgevers en werknemers aan de KNVB gevraagd om een begeleidende rol bij de gesprekken in te nemen.

Indien verenigingen nog vragen hebben, dan kunnen ze daarvoor terecht bij de KNVB. In eerste instantie is de verenigingsadviseur van de club het eerste aanspreekpunt.  Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning De verenigingsadviseur kan vragen beantwoorden of verwijzen naar een van de adviseurs van de KNVB.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen