Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Geen P/D-regeling voor officials in veld- en zaalvoetbal

KNVB Media
KNVB Media
4 mei 2020, 16:16

In principe zijn alle officials volgend seizoen op hetzelfde niveau actief zijn als waar ze dit seizoen geëindigd zijn. - Foto: KNVB Media

Omdat de competities voor het seizoen 2019/’20 niet meer worden hervat is, in lijn met het besluit bij de competities, besloten om ook voor officials de gecommuniceerde promotie-/degradatieregeling (P/D-regeling) niet uit te voeren. Dit betekent dat alle officials in het seizoen 2020/’21 in principe op hetzelfde niveau actief zijn als waar ze dit seizoen geëindigd zijn.

Echter, net als bij de verenigingen, zijn er ook bij (assistent-)scheidsrechters de nodige mutaties. Denk aan officials die stoppen, op een andere dag actief willen zijn, of ervoor kiezen op eigen verzoek lager te worden ingedeeld. Deze veranderingen zorgen ervoor dat er groepen zijn die in aantal aangevuld of uitgebreid moeten worden om de wedstrijden zo optimaal mogelijk te kunnen bezetten. Om dat te realiseren zal er geen sprake zijn van de uitvoering van de reguliere P/D-regeling, maar zullen officials waar nodig geplaatst worden. In de totstandkoming van de uitgangspunten is het landelijk bestuur van de COVS betrokken. Deze procedure geldt zowel voor veld- als zaalvoetbal.

Veldvoetbal

Proces plaatsing

Hoe gaat de plaatsing precies in zijn werk?

Scheidsrechters landelijke lijst
Op de landelijke lijst is het bij de scheidsrechters niet noodzakelijk om groepen aan te vullen. Dat betekent dat er vanuit de groepen SB, SC, SD en JB niet omhoog geplaatst wordt en scheidsrechters dus in hun huidige groep actief blijven.

Scheidsrechters seniorenpiramide district
In de scheidsrechters groepen SD en lager ontstaat er hier en daar wel ruimte waardoor er vanuit de groepen SE en lager wel geplaatst kan worden. Het aantal scheidsrechters dat geplaatst gaat worden, verschilt per groep/dag/district.

Scheidsrechters jeugdpiramide district
In het jeugdvoetbal is de competitiestructuur flink gewijzigd door de komst van competities in andere leeftijdscategorieën. Op basis van de aanmeldingen van verenigingen wordt op dit moment de voetbalpiramide opnieuw ingericht. Zodra dat gebeurd is, gaat een werkgroep aan de slag om de exacte gevolgen voor de scheidsrechters in de jeugdpiramide in beeld te brengen. Dat betekent dat dan wedstrijdpakketten worden samengesteld en de effecten op de groepsaantallen bekend worden.

Assistent-scheidsrechters landelijk en district
In tegenstelling tot de scheidsrechters is het bij de assistent-scheidsrechters wel noodzakelijk om groepen aan te vullen. De verschuivingen zijn dermate groot dat dit betekent dat er vanuit de groep AB, AC en AD omhoog geplaatst zal worden.

Het aanvullen van elke groep vindt plaats op basis van de volgende data en criteria:

  • Uitgebrachte rapportages en begeleidingen 2019/’20;
  • Behaalde punten op bijeenkomsten;
  • Beschikbaarheid in relatie tot aanbod wedstrijden;
  • Prestaties uit eerdere seizoenen.

Daarnaast worden verzoeken van officials met betrekking tot de wens om op een andere speeldag actief te zijn of vrijwillig lager geplaatst te worden, meegenomen in de afwegingen. Verzoeken van officials om hoger ingedeeld te worden, spelen geen rol in het proces van plaatsing om officials omhoog te plaatsen.

Zaalvoetbal

Proces plaatsing

Hoe gaat de plaatsing precies in zijn werk?

Scheidsrechters landelijke lijst
Op de landelijke lijst is het noodzakelijk om groepen aan te vullen. De scheidsrechters die hiervoor in aanmerking komen, krijgen in het eerste gedeelte van het seizoen enkele wedstrijden boven het huidige wedstrijdpakket aangesteld. Op basis van deze indrukken is het dan mogelijk om hen tussentijds (medio december) definitief te plaatsen in de hogere groep. Er komt een shortlist voor plaatsing op de A-, B- en C-lijst.

Scheidsrechters piramide district ZV01 en ZV02
De groep ZV01 worden aangevuld. De scheidsrechters die hiervoor in aanmerking komen, krijgen in het eerste gedeelte van het seizoen enkele wedstrijden boven het huidige wedstrijdpakket aangesteld. Op basis van deze indrukken is het dan mogelijk om hen tussentijds (medio december) definitief te plaatsen in de hogere groep. Vanuit de groepen ZV01 en ZV02 wordt een shortlist opgesteld voor plaatsing op de C-lijst respectievelijk de groep ZV01.

Scheidsrechters piramide district overige groepen
In de scheidsrechters groepen ZV02 en lager ontstaat er hier en daar wel ruimte waardoor er vanuit de groepen ZV03 en lager geplaatst kan worden. Het aantal scheidsrechters dat geplaatst gaat worden, verschilt per groep/district.

Het aanvullen van elke groep vindt plaats op basis van de volgende data en criteria:

  • Uitgebrachte rapportages en begeleidingen 2019/’20;
  • Aanwezigheid op bijeenkomsten;
  • Beschikbaarheid in relatie tot aanbod wedstrijden;
  • Prestaties uit eerdere seizoenen.

Daarnaast worden verzoeken van officials met betrekking tot de wens om vrijwillig lager geplaatst te worden meegenomen in de afwegingen. Verzoeken van officials om hoger ingedeeld te worden, spelen geen rol in het proces van plaatsing om officials omhoog te plaatsen.

Competitie-indelingen

De komende maand worden de competities voor veld- als zaalvoetbal ingedeeld. De nieuwe competitie-indelingen spelen een rol bij de samenstelling van de wedstrijdpakketten en officialgroepen. Het is de bedoeling om uiterlijk 5 juni alle officials te informeren over de groepsindeling seizoen 2020/’21.

Mocht je tot die tijd vragen hebben, neem dan per mail contact op met je contactpersoon op het steunpunt.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen